This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Supermaistas – kas tai? Populiariausi produktai

2023-02-14
Publish your own article

Tikriausiai jau esate girdėję terminą supermaistas. Tačiau ar tiksliai žinote, ką jis reiškia? Supermaistas (angl. superfood) – tai maisto produktai, kurie yra itin maistingi bei išsiskiriantys žmogaus organizmui naudingų medžiagų gausa. Mažai kalorijų, tačiau daug mineralų, vitaminų bei antioksidantų – taip galima apibūdinti supermaistą. Skirtingi moksliniai tyrimai jau yra įrodę, jog žmonės, kurie praktikuoja fizinį aktyvumą, subalansuotą mitybą, o kasdieniame racione vartoja supermaisto kategorijai priskiriamus produktus, gali pasigirti stipresniu imunitetu, sveikesne veido oda, nagais, plaukais, didesniu energijos lygiu, geresne žarnyno, širdies veikla.

Šiame straipsnyje norime jums pristatyti kelis populiariausius supermaisto produktus. Jeigu dar nesate įtraukę jų į savo mitybos racioną – rekomenduojame. Praturtinsite savo valgiaraštį naudingomis maisto medžiagomis.

 

Spirulina

Vienas iš populiariausių supermaisto produktų – spirulina. Dar nesate su ja susidūrę? Jei taip, kviečiame paskaityti ir, galbūt, įtraukti į savo mitybos racioną.

Spirulina – tai melsvai žalsvos spalvos dumbliai, kurie randami Lotynų Amerikos ir Afrikos šiltuose bei švariuose ežeruose. Teigiama, jog tai – vienas maistingiausių produktų visame pasaulyje, pasižymintis baltymų gausa (vienas gramas spirulinos turi beveik tris kartus daugiau baltymų nei žuvis). Taip pat spirulina –  geležies, skirtingų vitaminų (tokių kaip B grupės vitaminai, A, C, D, E), kalio, magnio, fosforo, cinko, vario, seleno šaltinis. Manoma, jog reguliariai vartojama spirulina saugo nuo lėtinių ligų.

Spurilinos miltelius galima įmaišyti į glotnučius, košes ar pan. – praturtinsite savo pusryčius naudingomis medžiagomis. Ne veltui tai vienas iš populiariausių supermaisto produktų visame pasaulyje.

 

Ciberžolė

Ar savo prieskonių skyrelyje turite ciberžolės miltelių? Jei taip, siūlome gaminant patiekalus juos vartoti dažniau, mat ciberžolė – dar vienas supermaisto produktas, kuris gali būti itin naudingas stiprinant sveikatą.

Mokslininkai ištyrė, jog ciberžolės sudėtyje esančios biologiškai aktyvios medžiagos, kurių junginiai vadinami kurkuminoidais, pasižymi gydomuoju poveikiu. Svarbiausiais iš šių junginių yra kurkuminas – pigmentas, atsakingas už ryškią ciberžolės spalvą. Būtent jis pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu, stimuliuoja antioksidantų fermentų gamybą organizme, neutralizuoja laisvuosius radikalus. Taip pat įrodytas ir kurkumino poveikis kognityvinėms žmogaus funkcijoms.

Dabar jau žinote, jog ciberžolė pasižymi ne tik puikiu aromatu bei skoniu, tačiau yra ir itin naudinga organizmui. Tad siūlome ja gardinti įvairius troškinius, karius ar kitus jūsų mėgstamus patiekalus – ir naudinga, ir skanu.

 

Chia sėklos

Chia sėklos Lietuvoje išpopuliarėjo prieš kelerius metus. Vis dėlto, jeigu dar nesate jų ragavę, siūlome paskaityti apie gerąsias savybes – galbūt tai taps impulsu įtraukti jas į savo mitybą.

Supermaisto statusą chia sėklos įgijo tikrai ne be reikalo – jų sudėtyje gausu skaidulų, Omega-3 riebalų rūgščių bei baltymų. O taip pat šios sėklos pasižymi antioksidacinėmis savybėmis bei turi tokių mineralų kaip cinkas, kalcis, fosforas, magnis.

Reguliariai vartojant chia sėklas gėrėja žarnyno veikla, sumažėja cholesterolis, greičiau atsinaujina ląstelės. Antioksidantai padeda širdies veiklai, kepenims, lėtina senėjimą, apsaugo nuo kancerogeninio poveikio. O geriausia tai, jog įvairiausių skanių receptų su chia sėklomis – apstu! Jos puikiai dera tiek glotnučiuose, tiek įvairiose košėse, kepiniuose. Taip pat rekomenduojame išbandyti chia pudingą – itin skanūs ir naudingi pusryčiai.

 

Kakava

Tikriausiai kiek nustebsite, tačiau kakava – taip pat vienas iš produktų, turinčių supermaisto statusą. Tiesa, ne saldintas kakavos gėrimas, kurių pilna mūsų parduotuvėse, tačiau tikra, šimtaprocentinė nesaldinta kakava.

Kakavoje gausu mineralų, skirtingų vitaminų bei polifenolių, pasižyminčių ypatingu oksidaciniu poveikiu. Visa tai naudinga žmonėms, turintiems lėtinių ligų, tokių kaip cukrinis diabetas, kraujagyslių ligos ar pan. Žinoma, kakava nėra vaistas, tačiau įtraukta į kasdienę mitybą ji prisideda prie sveikatos kokybės gerinimo. Kakavą galima vartoti kaip gėrimą, miltelius užsibarstyti ant košės ar kepinių. Taip pat puikiai tinka ir juodasis šokoladas, kuriame ne mažiau kaip 70 proc. kakavos. Tiesa, persistengti nereikia ir visos plytelės vienu kartu suvalgyti nerekomenduojame. Geriausia pasimėgauti keliais gabalėliais.

 

Matcha

Apie japonišką matcha arbatą jau esame rašę. Paskaityti galite čia Japoniška matcha ir jos panaudojimo būdai. Vis dėlto, negalėjome šios arbatos neįtraukti ir į šį straipsnį – juk tai vienas iš populiariausių supermaisto produktų.

Antioksidantai, vitaminai, folio rūgštis, geležis, kalis – naudingų medžiagų matcha arbatoje apstu. Tuo pačiu, ji gali tapti puikiu pakaitalu kavai. Ši japoniška arbata suteikia energijos, padeda proto aštrumui, tuo pačiu prisideda prie kraujospūdžio mažinimo, odos būklės gerinimo, medžiagų apykaitos susireguliavimo.

 

Mėlynės

Pabaigai norime pristatyti dar viena supermaisto produktą, kuris lietuvaičiams puikiai pažįstamas – mėlynes. Ne dažnai susimąstome, jog savo miškuose, vasaros laikotarpiu, turime tikrą maistingų medžiagų lobyną.

Kokių tik naudingų medžiagų mėlynėse nėra: nuo ląstelienos, iki antioksidantų, vitaminų C, K, magnio ir kt. Kalorijų, šiose uogose, itin nedaug, o nauda didelė. Įtrauktos į kasdienės mitybos racioną šios uogos prisideda prie kraujospūdžio bei cholesterolio mažinimo, stiprina atmintį, gerina smegenų veiklą. Jose esančios medžiagos gali užkirsti kelią šlapimo takų infekcijoms, padeda atsistatyti raumenims po sporto ir pan.

Tad drąsiai įtraukite mėlynes į savo racioną. Vasarą stenkitės valgyti kuo daugiau šviežių uogų, o žiemą mėgaukitės šaldytomis – gardinkite jomis košes, kepinius bei glotnučius.