This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Jonams iškepkite šašlykų

2013-06-24
Publish your own article


Šiandien švęsime visiems puikiai žinomą šventę – Jonines. Įvairiuose šalies kampeliuose šios šventės proga organizuojama galybė renginių, degami laužai, žodžiu, linksmybės tęsiasi iki pirmųjų gaidžių. Nors oras būna ne pats geriausias (dažniausiai lyja), namuose sėdėti nesinori. Jei Jonines švęsite draugų būryje, jaukioje sodyboje, tikrai neapsieisite be šašlykų. Šiai išskirtinei progai pateikiame Jums net keletą šio patiekalo receptų. Gražios šventės ir skanaus.

Pasakiškasis
Jums reikės: 1 kg kiaulienos sprandinės, vieno didelio svogūno, vienos citrinos, pusės stiklinės pomidorų padažo, prieskonių, juodųjų pipirų, raudonų aitriųjų paprikų, druskos, vieno šaukšto medaus, dviejų šaukštų aliejaus ir dviejų stiklinių vandens.

Sprandinę supjaustykite stambesniais gabalais. Svogūną ir citriną – griežinėliais. Pastaruosius, truputį pamaigę, sudėkite ant mėsos gabalų. Tuomet supilkite pomidorų padažą, pagardinkite prieskoniais, druska, medumi, pašlakstykite aliejumi. Pamaišykite, užpilkite vandens ir dar kartą permaišykite. Parą laikykite NE šaldytuve. Kepti virš žarijų.

Vištienos
Reikės: vištienos (gali būti ne tik krūtinėlių, bet ir šlaunelių mėsytė), vienos citrinos ar žaliosios citrinos, (egzotiškiau) arba po puselę abiejų, 1/3 buteliuko „Vorčesterio“ padažo, vištienos prieskonių (kam patinka, gali naudoti su cinamonu, mėgstantiems aštrumą – meksikietiškų), maltų pipirų, raudonųjų paprikų, saujos krapų ar kitos žalumos (smulkintos).

Mėsytę supjaustom gabalėliais, citriną – griežinėliais. Tuomet, įtrynus vištienos gabaliukus prieskoniais, žolelėmis, pašlakstyti „Vorčesterio“ padažu, gerai išmaišyti. Jei kepsit vakare, palaikyti reikia gerą pusdienį (ne šaldytuve), jei kitą dieną – šaldytuve. Pabarstyti druska prieš pat kepimą.

Rytietiškas
Reikės: 500 g vištienos krūtinėlės.
Marinatui: 1 svogūno, 1 česnako skiltelės, 1 šaukštelio imbiero, 1 šaukštelio kmynų, 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės, pusės šaukštelio kario, pusės šaukštelio aitriųjų paprikų prieskonių, trijų šaukštų natūralaus jogurto, dviejų šaukštų išspaustų citrinos sulčių.

Visus marinatui skirtus produktus ir prieskonius sudėkite į virtuvinį kombainą ir sumaišykite iki vientisos masės. Gabalėliais supjaustytą vištienos krūtinėlę apvoliokite marinate ir palikite kelioms valandoms. Kepti suvėrus ant iešmelių.

Gardusis
Reikės: vištienos arba kalakutienos, „Vorčesterio“ padažo, citrinos, prieskonių (idealu, jei prieskonių sudėtyje yra kadagio uogų), 3-4 galvučių česnako, gelsvės, šviežių mėtų, geros saujos bazilikų (kuo daugiau, tuo skaniau) ir krapų.

Sūdome irgi prieš pat kepimą. Kepama mėsa laistoma ne alumi, o mėsos sultimis.

Egzotiškas
Reikės: 2 kg kiaulienos sprandinės, 4 apelsinų, 2 citrinų, 4 svogūnų, cukraus pagal skonį, prieskonių (be druskos), butelio mineralinio vandens (gazuoto, be skonio).

Mėsą supjaustome gabalais. Svogūną – kuo smulkiau. Apelsinus ir citrinas su odele supjaustome plonomis riekelėmis. Viską sudedame į indą. Suberiame prieskonius ir cukrų. Viską kruopščiai išmaišome, paspausdami, paminkydami, kol masė nebelips prie rankų. Tada užpilame mineralinio ir paliekame 1,5-2 valandoms (ne šaldytuve). Suvertus šašlykus apibarstome druska. Anksčiau druskos neberkite, nes mėsytė praras sultingumą. Nesinaudokite šiuo receptu, jei kepti ruošiatės kitą dieną. Ilgai laikoma mėsytė taps neskani – sukritusi ir nesultinga.

Greitas šašlykų paruošimo būdas
Reikės: 0,5 l gazuoto mineralinio vandens, vienos citrinos, sveriamų šašlykų prieskonių, svogūno, druskos, pipirų.

Paruoštus šašlykus užpilame mineraliniu, įpilame citrinos sulčių, pagardiname prieskoniais. Svogūną supjaustome griežinėliais. Tuomet sudedame, pasūdome, pagardiname pipirais. Rankomis gerai „išmasažuojame“. Po valandėlės galima kepti.



Šaltiniai: www.gurman.ru; www.allrecipes.com; www.cooking.ru
Nuotraukos: http://kedvenc-receptek.hu