This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Egzotiniai vaisiai - keisti, įdomūs ir pavojingi

2021-01-26
Publish your own article

Vėlyvą žiemą ir ankstyvą pavasarį mūsų platumose šviežių vietinių vaisių pasirinkimas gerokai sumažėja - obuolių, kriaušių ir apelsinų atsargos senka, o iki naujo derliaus dar toli. Vaisių mėgėjams belieka džiaugtis, kad gyvename globalizmo amžiuje - parduotuvių lentynose beveik visada galime rasti iš tolimų kraštų atkeliavusių ne tik jau pažįstamų bananų, ananasų, mangų ir persimonų, bet ir egzotiškesnių gardumynų. Ar jau ragavote ličių ir duonvaisių? O papajų? Kas šie vaisiai, iš kur jie atkeliauja ir ar sveika jais mėgautis?

Prabangieji ananasai

Ananasai mus pasiekė iš Pietų Amerikos. Kai šie vaisiai pirmiausia atkeliavo į Europą, europiečiai jais labai susižavėjo - tikriausia dėl jų neįprastos, dekoratyvios  formos. Nors ananasas yra tropinis augalas, netrukus juos imta auginti šiltnamiuose. Tai buvo brangus ir sudėtingas procesas, todėl ananasai tapo aukštuomenės gardėsiu ir prabangos simboliu. Sunkiai užaugintus, retus vaisius aristokratai taip vertino, kad jų dažnai net nevalgydavo, o puošdavo jais puotai padengtus stalus - vėl ir vėl, kol vaisius galiausiai supūdavo… Kai ananasus pradėta auginti masiškai, iš pradžių didžiausios plantacijos buvo Havajuose, vėliau juos aplenkė Kosta Rika, Brazilija ir Filipinai.

Ananasai yra ne tik gardūs, bet ir maistingi, juose gausu vitaminų, bet to, kitaip nei daugumoje kitų vaisių ir daržovių, randama daug enzimo, vadinamo bromelainu, kuris skaido baltymus. Būtent todėl ananasų sultys tinka mėsai minkštinti, o kai kuriems žmonėms gali suerzinti burnos gleivinę. Bromelainas turi ir platesnį poveikį mūsų organizmui, pavyzdžiui, skystina kraują, todėl ananasų rekomenduojama valgyti tiems, kuriems gresia kraujagyslių trombai arba tiems, kas dažnai skraido.

Kita vertus, dideli bromelaino kiekiai turi nemažai šalutinių poveikių - gali sukelti viduriavimą, suerzinti skrandį, skatinti gausų kraujavimą menstruacijų metu, o nėščiosioms - sukelti gimdymą. Be to, šis enzimas sąveikauja su kai kuriais vaistais - antibiotikais, antikoaguliantais, barbituratais, kai kurių rūšių migdomaisiais ir antidepresantais - juos vartojantys žmonės ananasais turėtų mėgautis saikingai.

Universalieji mangai

Mangai dabar auga daugybėje pasaulio kraštų - ir Lotynų Amerikoje, ir Afrikoje, ir Pietryčių Azijoje, ir net Europoje! Taip, šis tropinis vaisius prigijo ir mūsų palyginti vėsiame klimate, tiesa, tik Ispanijoje, kur jam sąlygos palankiausios. Na, o tikroji saldžiojo mango gimtinė yra Indija, jis laikomas nacionaliniu šios šalies vaisiumi,o mango medis - nacionaliniu kaimyninio Bangladešo medžiu. Esama labai skirtingų mangų rūšių ir veislių, todėl skiriasi ir vaisių dydis, forma, žievelės ir minkštimo spalva (jie gali būti ryškiai arba blyškiai geltoni arba oranžiniai, saldesni arba rūgštesni).

Mangai yra maistingi vaisiai - juose daug mineralinių medžiagų, skaidulų, vitaminų C ir A (pastarasis ir suteikia mangams ryškią spalvą). Nors mes dažniausiai valgome prisirpusius, niekaip neapdorotus mangus, gerai pažįstantys Azijos kraštų virtuvę žino, kad šie vaisiai gali būti valgomi ir beveik žali, ir naudojami įvairiausiems patiekalams ruošti. Mangai džiovinami, marinuojami, su jais gaminamos aštrios salotos, troškiniai… Indijoje labai populiaru ruošti jogurtinį gėrimą lassi būtent su mangais, be to, šis vaisius naudojamas kario troškiniams. Pietų ir Centrinėje Amerikoje smulkinti mangai valgomi kaip užkandis - su actu, druska ir čili pipirais. Valgyti galima net šių vaisių žievę, tiesa, nesunokusių mangų žievė gali sukelti lūpų dermatitą.

Saldžios kaip medus papajos

Pirmiausia patikslinkime - botanikoje papaja laikoma ne vaisiumi, o uoga! Manoma, kad papaja kilusi iš Meksikos, tačiau dabar ji auginama daugelyje tropinių šalių. Jas mėgsta tie, kam patinka saldūs vaisiai - prisirpusios šios milžiniškos uogos išties būna labai saldžios ir kvapnios, o štai neprinokusios papajos gali būti aitrios ir nemaloniai sutraukti burną. Jų žievelė nevalgoma, o sėklos gali būti vartojamos maistui, tik jas reikia sumalti į miltelius. Papajos minkštime gausu maisto medžiagų: vitaminų C, A, E, K, B taip pat -  folio rūgšties, magnio, kalio, kalcio, karotino ir galingo antioksidanto likopeno. Šiose uogose taip pat yra enzimo, vadinamo papainu, kuris stimuliuoja virškinimą. Kaip ir daugelio tropinių vaisių, papajų geriau nelaikyti šaldytuve, nes jos praranda skonį ir aromatą.

Keistasis duonvaisis

Angliškai vadinamas jackfruit, šis vaisius gerai pažįstamas vegetarams ir veganams, nes daugelyje receptų puikiai pakeičia mėsą - jo tektūra išties itin promena mėsą. Tiesa, šviežių duonvaisių pas mus įsigyti sunku, tačiau specializuotose parduotuvėse parduodami konservuoti arba džiovinti. O pats augalas išties įdomus - kildinamas iš Indijos, duonmedis veda didžiausius pasaulyje vaisius - vienas duonvaisis gali sverti  net iki 35 kilogramų!

Duonvaisių žievė nevalgoma, o minkštimas - ne tik labai maistingas (daug B grupės vitaminų, ypač vitamino B-6, vitamino C, kalio, magnio, ląstelienos, skaidulų) bet ir skanus - švelnus ir lengvai kramtomas, sultingas, kvapnus,  sodraus skonio. Duonvaisis Azijoje labai mėgiamas, naudojamas kario troškiniuose, sriubose, kepamas arba valgomas žalias.

Gardūs, bet klastingi ličiai

Ličiai - dar vienas egzotiškas skanumynas iš Azijos. Jų gimtinė yra Kinija, kur jų ir užauginama daugiausia, taip pat daug šių vaisių augina ir eksportuoja Indija, Pietryčių Azijos šalys, Pietų Afrikos Respublika - ličiai auga visur, kur karšta, daug lyja ir dirva nuolat būna drėgna. Ličių vaisiai auga ant medžio, jie nedidelis, apvalūs ir labai saldūs, kaip ir daugumoje vaisių juose daug vitamino C, įvairių mineralų, jie lengvai virškinami, tačiau neteisingai vartojami gali būti labai pavojingi sveikatai. Kodėl?

Ličių sėklose yra labai nuodingos medžiagos metileno ciklopropilo glicino, galinčios sukelti hipoglikemiją - staigų cukraus kiekio kraujyje sumažėjimą, o šis sutrikimas savo ruožtu gali sukelti encefalopatiją - rimtą smegenų funkcijos sutrikimą. Azijoje, ypač Indijoje ir kaimyninėse šalyse dėl šios ligos ligoninėse kasmet atsiduria daugybė vaikų - mokslininkai nustatė, kad taip dažniausiai sunegaluoja tie vaikai, kurie valgo ant žemės nukritusius neprinokusius ličius kartu su jų nuodingomis sėklomis. Nesijaudinkite - saldus šių vaisių minkštimas tikrai nepakenks, tačiau sėklyčių valgyti jokiu būdu negalima!

@Gabija Lebednykaitė