This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ar genetiškai modifikuota lašiša paklius ant amerikiečių stalo?

2010-09-28
Publish your own article

JAV maisto ir vaistų valdyba (FDA) pranešė, kad genų inžinerijos rezultatas - dvigubai greičiau auganti lašiša yra saugi žmogaus sveikatai, tačiau reikia atlikti daugiau išsamių tyrimų, prieš jai patenkant ant amerikiečių stalo.

Jei FDA pritars lašišos pardavimui, tai bus pirmas kartas, kai vyriausybė leis modifikuotiems gyvūnams atsidurti parduotuvių lentynose. Genetiškai modifikuoti javai nieko jau nebestebina, tačiau ar amerikiečiai su mielu noru pirks ir valgys išveistą lašišą – neiašku.

JAV maisto ir vaistų valdybos sudaryta ekspertų grupė pateikė rekomendacijas dėl šių žuvų saugumo žmogaus sveikatai bei poveikio gamtai. FDA pareigūnai iš esmės sutinka su nuomone, kad naujoji lašiša žmogaus sveikatai saugi, kaip ir bet kuri kita Atlanto lašiša, tačiau jie dar nenusprendė ar patenkinti prašymą.

Šią žuvį, pavadintą „AquAdvantage“ išvedė „AquaBounty“ kompanija. Jos paskaičiavimais, ši žuvis parduotuvių lentynose galėtų atsidurti jau po dviejų metų.

Kaip teigia Davidas Edwadsas iš Biotechnologijos pramonės asociacijos, galima sukurti beveik kiekvieną maisto rūšį, kokią tik galime įsivaizduoti. Anot Davido, modifikuotų gyvūnų auginimas ypač pagelbėtų vietovėse, kuriose auginimo plotas yra ribotas.

Beje, tai ne pirma FDA išvada dėl genetiškai modifikuotų gyvūnų. Dar 1995 metais „AquaBounty“ kompanija pirmoji pateikė genetiškai modifikuotų gyvūnų auginimo projektą. FDA tik prieš dvejus metus pradėjo svarstyti su gyvūnų genetine inžinerija susijusius projektus, kurie galėtų sukelti biotechnologijų pramonės perversmą.

Projekto priešininkai teigia, kad ši genetiškai modifikuota žuvis galėtų sukelti ekologinę katastrofą ir pakenkti laukinių lašišų populiacijai, jei išplistų į kitus vandens telkinius. Taip pat reikalingi tolesni tyrimai, tame tarpe ir alerginiai, siekiant nustatyti ar ši lašiša saugi valgyti.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: inmagine.com
MENIU.LT informacija