This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Stambūs žmonės silpniau jaučia saldumą (įdomybės)

2008-12-09
Publish your own article

Mokslininkai rado atsakymą į klausimą, kodėl stambūs žmonės mėgsta saldumynus. Atsakymas paprastas – jų smegenys gauna silpnesnius impulsus, todėl saldumynų jie valgo daugiau.

Pensilvanijoje (JAV) Medicinos koledžo mokslininkai atliko tyrimą su žiurkėmis. Paaiškėjo, jog jų smegenys skirtingai reaguoja į skirtingus skonius. Vienos rūšies žiurkės buvo linkusios apsiryti, todėl jų svoris augo, kol pasireiškė diabeto požymiai. Kitos rūšies žiurkės maitinosi normaliai ir išsaugojo normalų svorį.

Siekdami išsiaiškinti tokio elgesio priežastis, mokslininkai į žiurkių smegenis implantavo elektrodus. Tai leido sekti smegenų reakciją į skonius. Eksperimentas davė neįtikėtinus rezultatus: kai graužikai maitindavosi saldžiu pašaru, į storų žiurkių smegenis nukeliaudavo du kartus mažiau neuronų, nei į normalių graužikų. Daroma išvada, jog storų žiurkių smegenys saldų skonį „priima“ prasčiau nei lieknų graužikų, todėl valgo daugiau.

Jau seniai žinoma, kad apkūnių žmonių organizme dopamino (natūraliai žmogaus organizme besigaminanti medžiaga, neurotransmiteris) yra mažiau. Šis neuromediatorius (arba neurotransmiteris) smegenyse sukelia pasitenkinimo jausmą. Neuromediatorius ar neurotransmiteris – organizme susidarantis cheminis junginys, pernešantis nervinį impulsą.

Storų žiurkių dopamino gaminimo sistema buvo slopinama, todėl griaužikai pasitenkinimą siekė patirti suvalgydami daugiau saldaus maisto. Mokslininkų manymu, tokie procesai vyksta ir žmogaus organizme.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: http://www.hungry.kz
Nuotraukos: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija