This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Registracija į atsakingų restoranų konferenciją prasidėjo

2013-04-15
Publish your own article


REGISTRUOTIS Į KONFERENCIJĄ >>


Preliminari konferencijos programa:

Laikas                   Pranešimo tema

 9.30-10.00            Registracija
10.00-10.30           Restoranų verslo tendencijos, ko reikalauja vartotojai, ką diktuoja užsienis
Pranešėjas: Meniu.lt, Restoranų verslas komercijos vadovas, LARTA įkūrėjas  Artūras Nečejauskas


10.30-11.30           Lietuvos ūkininkų produkcija restoranuose
Pranešėjai: VMVT  direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius
Lietuvos daržovių augintojų asociacija Zofija Cironkienė


11.30-12.30           Kuo keisti nykstančias žuvis/ekologiški žuvies ūkiai Lietuvoje
Pranešėjas: Lietuvos gamtos fondas Robertas Staponkus

12.30-13.30           Pietūs (atsakingu pietų meniu rūpinasi atsakingo restoranų tinklo nariai, restoranas Terrazza)

13.30-14.00           Mikroklimatas restorane/viešbutyje: valikliai/plovikliai/gaivikliai, reikalavimai indams.
Pranešėjas: Baltijos Aplinkos Forumas, aplinkosaugos specialistė Justė Buzelytė

14.00-14.30           Kaip išvengti GMO?
Pranešėjas: Gamtos tyrimų centras, ekspertas Andrius Gaidamavičius

14.30-15.30           Efektyvus atliekų tvarkymas restorane
Pranešėjas:  Ekokonsultacijos, atliekų tvarkymo ekspertė Inga Silvestravičiūtė

15.30-16.30           Atsakingų restoranų pasiekimai Lietuvoje
16.30-17.00           Atsakingu būti apsimoka
Pranešėjai:  JTVP Lietuvoje vadovė Lyra Jakulevičienė, LARTA įkūrėjas Artūras Nečejauskas

Atsakingiausių restoranų apdovanojimai

Konferencija vyks Vilniuje, „Forum palace“. Vietų skaičius ribotas (konferencija nemokama). Registracija vyksta iki balandžio 19 dienos.

REGISTRUOTIS Į KONFERENCIJĄ >>

Konferenciją organizuoja nevyriausybinė organizacija VšĮ „Rūpi“ kartu su Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų tinklo iniciatoriais VšĮ „Kultūros idėjų institutu“ ir „Meniu.lt“ bei „Restoranų verslas“.

Norite sužinoti daugiau apie Lietuvos atsakingų restoranų tinklą ar konferenciją?
Rašykite el.p. redakcija@meniu.lt

Iliustracija: LARTA narių - Radisson Blu Astorija viešbutis, restoranas  "Verres en Vers"


Atsakingo restorano kriterijai

Žaliavų pasirinkimas ir naudojimas:


-    Naudoja vietinius (lietuviškas) produktus/žaliavas (ne mažiau 20%).
-    Naudoja vietines žaliavas (ne daugiau 100 km spinduliu aplink restoraną) (ne mažiau 20%).
-    Renkasi ekologiškas (sertifikuotas) žaliavas/produktus (ne mažiau 20%).
-    Naudoja tik gausius išteklius turinčias žuvų rūšis, sertifikuotas MSC, ASC, ekologiškos produkcijos sertifikatais.
-    Naudoja „Fairtrade“ arba alternatyvius sertifikuotus, sąžiningos prekybos produktus.
-    Nenaudoja pavojingų sveikatai bei aplinkai žaliavų (nykstančių rūšių, produktų ir žaliavų, savo sudėtyje turinčių GMO).

Išteklių tausojimas. Restoranas įsipareigoja:

-    Sumažinti elektros energijos sunaudojimą per metus (ne mažiau 5%).
-    Pakeisti vandenį buteliuose vandeniu iš vandentiekio.
-    Įdiegti vandens, elektros taupymo sprendimus (technologinius ir įpročių keitimo).
-    Sudaryti sąlygas rūšiuoti bei perdirbti atliekas (popierius, skardinės, plastikas, aliejus, organika).
-    Naudoti perdirbtus popieriaus produktus.
-    Naudoti ekologiškas valymo priemones.

Valgiaraštis


-    Restorano meniu pateikiama informaciją apie patiekalus/produktus: vietinius, sezoninius, ekologiškus su/be GMO, alergenus ir kt.
-    Suteikiama galimybė rinktis mažesnes porcijas/pusę porcijos.
-    Labiau reklamuojamas ir skatinamas sveikesnių patiekalų pasirinkimas.

Darbas su personalu

-    Personalas apmokomas socialiai atsakingo verslo/aplinkosauginės politikos klausimais.
-    Vykdoma darbuotojų aplinkosauginių iniciatyvų skatinimo programa.
-    Personalas supažindinamas su ūkininkais, kurių produkcija naudojama.
-    Su personalu atsiskaitoma laiku ir atsakingai.

Klientai


-    Restoranas įsipareigoja vykdyti apklausas dėl taikomų/ketinamų aplinkosauginės politikos veiksmų.
-    Restoranas skatina draugiškesnį aplinkai atvykimą iki restorano (viešasis transportas, dviračiai).
-    Lankytojams siūlomos papildomos aplinkosauginio švietimo galimybės (pvz. leidinys „Ozonas“).   

Tiekėjai

-    Renkasi tiekėjus, turinčius aiškią socialinės atsakomybės bei aplinkosaugos politiką, kokybės standartus