This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kokį maistą mėgo istorijoje pasižymėję žmonės?

2023-02-21
Publish your own article

Norime užduoti jums klausimą: ar turite savo mėgstamiausią patiekalą? Galbūt neįsivaizduojate nė dienos be šokoladuko? O gal, jei tik turite galimybę, pietums visada renkatės salotas su krevetėmis? Mylimų patiekalų turite ne tik jūs, tačiau ir visi žmonės – ne išimtis ir istorijoje pasižymėję asmenys. Tad šiame straipsnyje ir norime jums papasakoti apie tai, kokį maistą mėgo garsūs politikai, karvedžiai, rašytojai bei menininkai.

 

Napoleonas Bonapartas: Marengo vištiena

1800-ųjų birželio 14 d. tarp Prancūzijos ir Austrijos imperijos įvyko Marengo mūšis. Mūšio pradžioje stipri austrų kariuomenė smogė prancūzams. Netgi atrodė, kad Napoleono Bonaparto laukia pralaimėjimas. Vis dėlto, kariuomenės vadas nebuvo pėsčias – prancūzai laikėsi iki galo ir vakarop austrai ėmė trauktis.

Norėdamas atšvęsi sėkmę Napoleonas savo virėjo paprašė paruošti ką nors ypatingo. Na, o šis, turėdamas vištienos, pomidorų, alyvuogių aliejaus, žolelių nusprendė viską patroškinti ant ugnies. Garnyrui virėjas patiekė keptus kiaušinius su vėžių mėsa. Taip ir gimė Marengo vištienos receptas, kuris tapo ne tik Napoleono mėgstamiausiu patiekalu, tačiau ir tikra Prancūzijos virtuvės klasika. 

 

Endis Varholas: tortas

Endis Varholas buvo neeilinė asmenybė, ypač ryškų indėlį palikusi vizualaus meno istorijoje. Jo pop-arto kūriniai garsūs bei inspiruoja galybę menininkų dar ir šiandien.

Pasirodo, pats Varholas buvo tikrų tikriausiais smaližius. O mėgstamiausias jos desertas –ne kas kitas, o tortas. Jis netgi sukūrė paveikslėlių ciklą „Meilė – tai rožinis tortas“ (angl. „Love is a Pink Cake), kurio pavadinimas visgi ne metafora, o tiesioginis jo meilės tortui atspindys. Kiek juokinga tai, jog pats Varholas taip pat turėjo savo torto „receptą“. Tiesa, labai jau savotišką... Tarp dviejų duonos riekelių jis įsprausdavo šokolado plytelę ir tai įvardindavo tortu.

 

Džordžas Vašingtonas: ledai

Pirmasis JAV prezidentas, pasirodo, taip pat buvo didelis smaližius. O mėgstamiausiais jo patiekalas buvo... Ledai!

Į Baltuosius rūmus Džordžas Vašingtonas atsivežė galybę ledų gamybos ir serviravimo reikmenų. Su pirmąja Ledi jie periodiškai rengdavo ledų ir limonado vakarėlius, kurių metu svečiams būdavo siūlomi skirtingų skonių ledai. Net per įvairias svarbias vakarienes JAV prezidentas, savo svečiams, pasiūlydavo paragauti ledų, o tuo pačiu – tai būdavo puiki proga pasimėgauti jais pačiam.

 

Ernestas Hemingvėjus: mėsainiai

Ernesto Hemingvėjaus fanai žino – rašytojas itin mėgo alkoholį. Tai atskleidžia ne tik asmeninė jo biografija, tačiau ir knygos, kuriose veikėjai siurbčioja vis kitokius stipriuosius gėrimus.

Vis dėlto, ne kiekvienas žino, jog Hemingvėjus buvo didelis mėsainių fanas. Rašytojas netgi turėjo ištobulinęs savo asmeninį receptą, kuriame buvo užrašęs: „Nėra jokios prasmės valgyti pilkus, riebius, plonus kaip popierius ir beskonius mėsainius“. Dėl šios priežasties jis siūlė liesą jautieną maišyti su kaparėliais, svogūnais, česnaku, šalavijais, kitais prieskoniais, o mėsa kepti, kol ji išorėje taps traški, tačiau vidus vis dar bus rausvas ir sultingas.

 

Julijus Cezaris: smidrai

Smirdai jau nuo seno dažnai įvardijami kaip tikrų tikriausias afrodiziakas. Nėra žinių, ar būtent dėl šios priežasties juos taip mėgo garsus Romos karvedys Julius Cezaris. Tačiau faktas, jog jis buvo didelis smidrų fanas – užfiksuotas istoriniuose šaltiniuose.

Pasirodo, Cezaris itin mėgo smidrus apkeptus su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Todėl kai virėjai jam pateikė smidrus apkeptus miroje, karvedys neslėpė didelio nusivylimo. Beje, žinoma, jog pirmasis Romos imperatorius Augustas taip pat buvo didžiulis smirdų fanas.

 

Karalienė Viktorija: bulvės

Istoriniuose šaltiniuose galima atrasti informacijos, jog karalienė Viktorija buvo tikra smaližė – mėgo įvairius tortukus ir kitus desertus. Vis dėlto, didžiausia jos silpnybė buvo... Bulvės! Šį faktą išdavė rūmuose gyvenęs anonimas, kuris 1901 m. išpublikavo tokį tekstą: „Jos Didenybė prisipažino turinti didžiulę silpnybę bulvėms, kurios jai gaminamos kone visais įmanomais būdais“. O iš šono galėtų pasirodyti, jog aukštuomenė valgo tik prabangius patiekalus ir į paprastas bulves net nežiūri. 

 

Frankas Sinatra: įdaryti artišokai

Įstabaus balso ir žydrų akių dainininkas Frankas Sinatra buvo tikras itališkos virtuvės fanas. Pasta su jūros gėrybėmis, Milano stiliumi paruošta veršiena – tai buvo patiekalai, kuriuos Sinatra dažnai įtraukdavo į savo meniu. Vis dėlto, Niujorke įsikūrusio itališko restorano „Patsy‘s“, kuriame dainininkas dažnai lankydavosi, savininkas neslėpė – Sinatros mėgstamiausias patiekalas buvo įdaryti artišokai. Restoranas juos gamina su kaparėliais, juodosiomis alyvuogėmis, čili, žolelėmis, kietuoju sūriu ir česnaku. Tiesa, pastarojo dainininkas prašydavo įdėti šiek tiek mažiau. 

 

Vinstonas Čerčilis: jautienos kepsnys ir Jorkšyro pudingas

Straipsnio pabaigai pasilikome neeilinę istorinę figūrą – Vinstoną Čerčilį. Kad Didžiosios Britanijos premjeras mėgo skaniai pavalgyti – jokia paslaptis. Tačiau ar žinote, koks buvo jo mėgstamiausias patiekalas? Remiantis politiko asmeninės virėjos užrašais, Čerčilis mėgaudavosi omarais, kitais vėžiagyviais, įvairiausių delikatesų jis gaudavo iš savo draugų, kitų politikų. Visgi, pageidavimo sąrašo viršuje dažniausiai atsidurdavo consommé – skaidrus jautienos arba vištienos sultinys, mat Čerčilis nemėgo jokių kreminių sriubų, tik kokybišką gerą sultinį. O tikrų tikriausias favoritas buvo jautienos kepsnys, patiekiamas su Jorkšyro pudingu