This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Įdomios restoranų koncepcijos

2012-06-27
Publish your own article

Vieno patiekalo restoranai – Mono

Tokių restoranų meniu galima rasti vieną vienintelį patiekalą, tačiau šefų ir (dažniausiai) lankytojų teigimu, tas vienintelis patiekalas būna „atidirbtas“ iki tobulumo. Ši koncepcija nėra vienetinė. Pasaulyje nemažai tokių restoranų – žemiau populiariausi, kuriuose ne visada rasite laisvą vietą:

-    ,,Cha Ca La Vong“ (Vietnamas). Cha ca reiškia ,,ant ugnies kepta žuvis“, todėl labai aišku, ką ragausite šiame restorane. Visada tik ant žarijų kepta žuvis ir visada tik 9 doleriai. Restoranui vadovauja jau ketvirta karta, o naudojami tik proproprosenelių receptai.
-    ,,Lawry’s the Prime Rib“ (JAV) – jei esate jautienos šonkauliukų mėgėjai. 4 dydžių porcijos, bulvės, špinatai ir pupelės arba Yorkshire pudingas garnyrui. Kaina –  apie 30 dolerių.
-    ,,Kyushu Jyangara Ramen Akihabara“ (Japonija) – mono restoranas, tapęs tinklu. Restoranuose galima išsirinkti kelias populiariųjų japoniškų makaronų variacijas su įvairiausiais ingredientais patiekalo amen.
-    ,,Chez rotisseur“ (Marokas). Kiekvieną vakarą Djemaa el-Fna aikštėje įsikuria šimtai maisto stelažų savo meniu siūlančių viską nuo sriubos iki deserto – tai viena mėgstamiausių turistų vietų. Bet juk mes su Jumis žinome, kad skaniausia ir įdomiausia ten, kur valgo vietiniai. O marokiečiai, paėjėję keletą metrų nuo pagrindinės miesto aikštės, mono „restorane“ mėgaujasi mėgstamiausiu berberų patiekalu krosnyje – kepta ėriuko galva.
-    ,,Le Relais de Venise arba L’Entrecote de Paris“ (Prancūzija) – 46-erius metus veikiantis restoranas, kasdien gaminantis tą patį patiekalą: salotas su žemės riešutais, jautienos steiką ir keptas bulves su ypatinguoju padažu, dėl kurio, sakoma, prie restorano, pietų metu, visuomet driekiasi eilės.

Restoranų vadovai sutartinai teigia, kad vienas geras pasirinkimas yra geriau nei dešimt prastų.

Mokėk už valandas


Maskvoje atidaryta unikali kavinė „Butterfly“, kurioje moki ne už tai, ką užsisakai, bet už tai, kiek laiko joje praleidai. 1,5 rublių (13 ct.) per minutę,  90 rublių (8 Lt) už valandą.

Kavinėje įrengtas nedidelis susitikimų kambarys, patalpa su minkštais baldais, galima naudotis stalo žaidimais, visada rasti naujausią spaudą ir nemokamai prisijungsi prie interneto. Tokia kavinė puiki išeitis freelancer‘iams be nuosavo biuro ar verslo susitikimams. Kavinėje veikia ir baras, kuriame nėra alkoholio bet galima rasti nemažai rūšių arbatos, kavos, įvairių desertų. Įdomiausia, kad į šią kavinę galima atsinešti ir savo gėrimus bei maistą.

Kas dieną po naują šefą


„Un Jour, Un Chef” (liet. „Viena diena, vienas šefas“) – tai Paryžiaus restoranas, kuriame kiekvieną vakarą dirba vis skirtingi, jauni ir kūrybingi virtuvės meistrai. Kiekvieną vakarą restorano šeimininkai leidžia naudotis visa turima restorano įranga bei produktais, o „vieno vakaro šefas“ turi visiška meniu koncepcijos, patiekalų paruošimo ir pateikimo būdų laisvę. Jei to vakaro šefas nepakankamai patyręs, kad „suktųsi“ virtuvėje vienas, jis gauna padėjėjų.

Tokia koncepcija ypač patogi restoranui. Jauniesiems virtuvės talentams – tai savęs realizacija ir šansas pabūti vyriausiuoju virėju, o restorano vadovams – nemokamas darbuotojas. Tuo tarpu lankytojai kasdien gauna „vakarienę siurprizą“ už protingą kainą.

„Atviras“ restoranas

Olandijoje esantis „Instructables“ restoranas vadina save pirmuoju visiškai atviru restoranu pasaulyje. „Lankydamiesi restoranuose mokate už paruoštą patiekalą, bet nežinote, už ką tiksliai. Jei patinka baldai, galbūt galite nusipirkti tokius ar panašius. Mūsų restorane Jūs gaunate instrukcijas, kaip pasidaryti patiems patiekalus, kuriuos pas mus valgėte ir kaip susikonstruoti baldus, ant kurių pas mus sėdėjote“, – pasakoja restorano šeimininkai.

Visos „instrukcijos“ yra talpinamos puslapyje http://www.instructablesrestaurant.com , o įdomiausia, kad bet kas ten gali talpinti savo receptus ir idėjas ir stebėti, kaip jos virsta realybe restorane.

Pusryčiams šviesos?

Šviesos terapija, medikų teigimu, sukelia biocheminius pokyčius smegenyse, taip pakeldama nuotaiką, stiprindama imuninę sistemą, atpalaiduoja. Šia informacija pasinaudojo švedai, Stokholme atidarę „Iglo ljuscafe“ – šviesos terapijos kavinę. Baltos sienos, balti baldai, visas aptarnaujantis personalas ir lankytojai apsivilkę baltai (pastariesiems balti apsiaustai duodami vos įėjus į restoraną). Jokios muzikos, jokių mobiliųjų telefonų – tik šviesa ir geras maistas. Šiuo metu kavinė ieško naujų patalpų.