This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Geriausių šefų idėjos rudens valgiaraščiui

2021-10-06
Publish your own article

Pasitinkant rudens sezoną, kai gamta nusidažo įvairiausiomis spalvomis, gausiai dovanodama derlių bei nuostabiausias miško, daržo ir sodo gėrybes - grybus, daržoves, vaisius - LVVKA sukvietė bendraminčius į prezentaciją „Daržovės, grybai | gamybos technikos įvairovė“, siūlydami pasimėgauti profesionalų ruoštais gurmaniškais patiekalais. Restorane „Fresh Buffet“ virtuvės meistrai ir skonių kūrėjai pasidalino kūrybine patirtimi, žiniomis, atskleidė meistrystę, naudodami skirtingą gamybos techniką bei technologijų ypatumus, akcentuodami skoninių savybių suderinamumo svarbą, profesionalumą, kartu keldami gastronomijos kultūrą.

Gamino tarptautinių kulinarijos čempionatų dalyviai ir laimėtojai bei patyrę virtuvės šefai: Aldona Gečienė, Honorata Lyndo, Darius Dabrovolskas, Arūnas Bansevičius, konditerijos meistrės Dovilė Valentienė ir Rūta Šiušienė, Latvijos virtuvės šefas Edgards Jaunzems. Meniškai raižytais moliūgų veidais renginį papuošė raižymo ir drožinėjimo virtuozė Vita Brūzgienė.

Gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė, tarptautinių konferencijų mitybos temomis lektorė, papasakojo apie subalansuotos mitybos svarbą, formuojant sveikos mitybos įpročius, maistinių medžiagų reikšmingą įtaką imunitetui, maisto raciono įvairovę organizmo stiprinimui bei sveikatinimo procesui.

Skonių ekspertė Ieva Pikžirnytė vaišino vieno kąsnio užkandžiais su plėšytomis avižomis, kurios yra unikalus avižų, žirnių ir stambiasėklių pupų baltymų produktas. Šie augaliniai baltymai yra puiki alternatyva mėsai, tai skaidulų ir geležies šaltinis.

Konditerijos meistrė Dovilė Valentienė siūlė mėgautis ir išbandyti skirtingų skonių „macarons“ su tyrėmis iš žaliųjų žirnelių, pomidorų ir burokų.

Restorano „Neringa“ virtuvės šefė Honorata Lyndo ir „Vilnius Grand Resort“ virtuvės meistrė Aldona Gečienė pasiūlė šaltą užkandį - voveraičių užpiltinę su baravykų panakota, salierų kremu, žolelių aliejumi ir miško grybų ikrais, puoštą plonai pjaustytos morkos ornamentu ir duonos traškučiu. Elnio ir anties kepenėlių crème brûlée su grūdiniu traškučiu ir česnakų confit paruošė restorano „Fresh Buffet“ virtuvės šefas Arūnas Bansevičius.

Sveikatingumo centro „Vytautas Mineral SPA“ gamybos vadovas Darius Dabrovolskas pasiūlė žuvies patiekalą - jūrinį ešerį su kalafiorais, porais, padron paprika, sūdytų citrinų kapotiniu, krevečių majonezu, žuvies sultinio ir miso pastos padažu.

Veršieną su grikių spragėsiais, gardintą ankštiniais augalais, salieru kremu, skrudintu svogūnu ir saliero traškučiais gamino Latvijos virtuvės šefas Edgards Jaunzems. Patiekalo skonines savybes atskleidė priderintas „Gintaro Sino“ sodrus, šaldžių uogų aromato aronijų vynas.

Konditerijos meistrės Dovilė Valentienė ir Rūta Šiušienė džiugino rudeniu alsuojančiu desertu, kuriame atsiskleidžia švelnus karamelizuoto kukurūzo, deginto sviesto ir aromatingos lazdyno riešutų karamelės skonis, persipinantis su subtiliu kavos poskoniu. Prie deserto svečiai skanavo priderintą „Gintaro Sino“ elegantiškai sunokusių vaisių aromato agrastų vyną. „Gintaro Sino“ šeimos vyninėje vynai gaminami tik iš natūralių, kruopščiai atrinktų vaisių ir uogų, siekiant atskleisti mūsų klimatui būdingų gėrybių pranašumus ir savybes.

Svečiai mėgavosi studijos „Cocktails and Drinks“ aperityvo kokteiliais, kuriuose puikiai susipina džinas su Paragon pipirų kordialais bei lietuviško putojančio vyno ir Paragon ryškesnėmis skonių natomis. Renginio metu HoReCa įmonių atstovai pristatė produkcijos naujienas, išskirtinumą, kokybę, supažindino su produktų specifika, asortimentu, kartu siekdami išsiaiškinti virtuvės šefų poreikius.

Naujais nariais priimti virtuvės šefai: Egidijus Šešelgis (MB „Lietaus sodai“, Zarasai), Edgaras Rutkauskas (restoranas „Donelaičio“, Kaunas) ir Vladimir Tolkačiov (viešbutis „Green Park Hotel“, Vilnius). Renginį vedė talentingas, charizmatiškas aktorius Aleksandras Kleinas.

Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija vienija daugiau nei 100 profesijos bendraminčių: gamybos vadovų, virtuvės šefų, vyr. technologų, profesijos mokytojų. Per 20 gyvavimo metų išsiplėtus veiklai, nuo š.m. rugpjūčio 31 d. įregistruotas pakeistas pavadinimas, išėmus žodį restoranų, nes nariais jungiasi ir kolegijų, profesinių mokymo centrų atstovai, prekybos tinklų, karinių pajėgų maitinimo padaliniai ir kiti maitinimo įstaigų specialistai.

„Džiaugiamės, kad po kelių mėnesių pertraukos pavyko gyvai susitikti su profesijos bendraminčiais, entuziastais, HoReCa partneriais. Visi esame išsiilgę gyvo bendravimo, gurmaniškų skonių, kūrybinių atradimų, meistrystės, žinių, naujų patirčių“, - įspūdžiais dalinosi LVVKA vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.