This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Dėl skonio nesiginčijama, bet... žudoma.“ Kavos skonių subtilumai

2013-08-07
Publish your own article


Ar skiriasi kava ir jos kokybė Lietuvoje ir kitose Vakarų Europos valstybėse?


Trumpai tariant, taip, skiriasi, bet skirtumai nebūtinai yra tik kokybiniai, o toks trumpas atsakymas greičiausiai tik suklaidintų. Pirmiausia, kiekvienoje valstybėje ar regione skiriasi žmonių skonio supratimas, ne tik kalbant apie kavą. Skiriasi virtuvės ir jose gaminamas maistas, įpročiai, susiklostę dėl vienokių ar kitokių istorinių aplinkybių. Taigi, tai, kas skanu lietuviui, nebūtinai bus skanu anglui, ispanui ar suomiui, ir atvirkščiai. Be to, kiekvienas žmogus turi savo asmeninį skonio supratimą, susiformavusį nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos. Mano manymu, tai viena iš priežasčių, kodėl toks gajus mitas, jog „parsivežiau kavos iš užsienio ir ji daug skanesnė nei ta pati ar to pačio gamintojo kava, parduodama vietoje“.

Kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama, bet... žudoma, kariaujama, vagiama, kopijuojama ir t.t. Ir kava šiuo atveju yra toks produktas, kuris leidžia „skonių karuose“ visiems jaustis nugalėtojais. Jau vien turint omenyje tai, keliose valstybėse kava auginama, kiek mažyčių ūkių tai daro, kaip skiriasi augimo sąlygos, dirvožemis, kavos rūšys bei apdorojimas ir dar nemažai parametrų, kurie visi kartu ir atskirai sukuria nesuskaičiuojamą kavos skonių įvairovę, net nekalbant apie tai, kaip kava  paskrudinama ir kaip pagaminamas pats kavos gėrimas.

Tęsiant, galima paliesti ir kokybės klausimą, bet negalima kalbėti apie tai, jog Lietuvoje kava bloga, o užsienyje – vien tik aukščiausios kokybės, nes taip tikrai nėra. Be abejo, Vakarų Europos valstybėse galimybė rasti geros, gerai pagamintos kavos gal ir didesnė, bet, mano subjektyvia nuomone, Lietuvoje geros kavos tiek kokybine, tiek skonine prasme rasti sunkiau nei Vakarų Europoje, nes mes visi dar tik mokomės atrasti ir vartoti kokybiškus produktus. Kalbu ne tik apie kavą.

Kaip pavyzdį galiu paminėti vyną – palyginkite, koks pasirinkimas, kokybė bei supratimas apie šį gėrimą buvo prieš, pavyzdžiui, 15 metų ir dabar... Tai lyg diena ir naktis. Tikiu, jog kavos kelias Lietuvoje toks pats, nes atsiranda vis daugiau žmonių, kuriems kava nėra vien tik vienas iš gėrimų, o ir mažas ritualas, atradimo džiaugsmas.
Noriu visiems palinkėti ieškoti SAVO kavos, nebijoti paragauti kažko naujo ir svarbiausia – netoleruoti kavos, pagamintos be meilės ir pagarbos tiek jums, tiek pačiai kavai.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis kavą?

Manau, svarbiausia žinoti, ko jūs tikitės iš jos ir kokios kavos ieškote. Turite žinoti, kokį kavos gamybos būdą naudosite. Tai žinodami, galėsite pasirinkti tinkamą kavos skrudinimo būdą. Kaip jau minėjau, egzistuoja galybė kavos skonių variacijų, todėl, renkantis kavą, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokie skoniniai niuansai dominuoja kavoje pagal nurodytus ant pakuotės kavos auginimo regionus. Stebėkite pagaminimo datą – reikėtų rinktis kuo šviežesnę kavą. Ne paskutinėje vietoje turėtų būti ir kavos kaina, nes jei norite įsigyti tikrai geros kavos, nesitikėkite, jog ji kainuos pigiai, nes taip paprasčiausiai nebūna. Jei renkatės maltą kavą, būtina atkreipti dėmesį į kavos sumalimo rupumą ir rinktis kavą, kurios malimas tiktų jūsų pasirinktam kavos gaminimo būdui.

Someljė – žmogus, kuriuo pasitikime, ragaujant vyną, baristos klausome rinkdamiesi ir gerdami kavą. Koks turi būti geras barista?

Atrodo, jog tai paprastas klausimas, į kurį galima atsakyti keliais žodžiais, bet iš tiesų, pasirodo, tai neįmanoma. O jei taip ir padarytume, daug kas liktų nepaminėta, todėl pasistengsiu atsakyti glaustai, bet išsamiai.
Geras barista – tai „kavos žmogus“. Jis moka ne tik puikiai pagaminti kavą ar gėrimus su kava, bet žino, ką, kaip ir kodėl būtent vienaip ar kitaip daro. Tai profesionalas, suprantantis kavos skonio niuansus bei gebantis juos atskleisti ir išryškinti, taip pat puikiai dirbantis su kavos gaminimo įranga bei įrankiais. Tai žmogus, besidomintis kavos istorija bei geografija. Tai asmenybė, galinti diskutuoti apie skonį plačiąja prasme bei turinti apie tai savo nuomonę, bet nebandanti menkinti kitokio požiūrio. Tai menininkas, nebijantis eksperimentuoti, kuriantis įvairias kavos ir kitų produktų skonių variacijas, suteikiantis kavai ir kavos gėrimams naujas „spalvas“. Galiausiai, tai geras žmogus, mėgstantis džiuginti kitus bei nuoširdžiai mylintis kavą. Ir niekada nepailstantis tobulėti!

Kur Lietuvoje išmokti baristos meno?

Kaip bebūtų gaila, šiuo metu nėra mokyklos ar išsamių kursų, kuriuose būtų galima  tobulintis ar išmokti baristos darbo. Bet, kaip sakoma, svarbiausia – norėti. O norint tapti barista, turbūt svarbiausias dalykas yra LABAI NORĖTI. Visiems, norintiems tapti barista, iš pradžių patarčiau pasidomėti rimta literatūra apie kavą ir viską, kas su ja susiję. Siūlau neapsiriboti vienu šaltiniu. Tuomet galima pasiieškoti kavos gamintojų ar atstovų Lietuvoje, kurie turi savo kavos mokymų centrus ar žmones, ir pasidomėti, kokiomis sąlygomis galima pasimokyti vienų ar kitų dalykų, susijusių su kava. Galų gale, interneto platybėse galima rasti daug informacijos apie vykusius ir vyksiančius kavos čempionatus, apie juose dalyvaujančius baristas. Pabandykite pabendrauti su jais. O ieškant, gilinantis bei bendraujant net nepastebėsite, kaip įsitrauksite į kavos pasaulį.


Меню>>


Карта напитков>>

Drink List>>

Menu>>