This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Centrinės Azijos patiekalai "Čingischane" bus ruošiami ir iš arklienos (Vilnius)

2004-07-26
Publish your own article

Skirtingų šalių asorti

Centrinės Azijos šalys, kurių kulinarinių tradicijų bus laikomasi restorane,

tai Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas, Turkmėnistanas ir Azerbaidžanas.

„Anksčiau turėjome bendrą stepę, kurioje gyveno panašios kultūros klajoklių gentys. Labai ryškių ribų tarp jų virtuvės taip pat nebuvo ir nėra“, - aiškina „Čingischano“ steigėjai. Restorano virtuvėje pluša dviejų tautybių virėjai - azerbaidžanietis ir kazachas.

 

Prabangiai europietišku stiliumi įrengtoje viršutinėje „Čingischano“ salėje egzotiškų detalių nedaug. Duoklė pavadinimui - vienos iš rūsyje esančių salių dekoracijos. Ant mūro sienos, kurios apačioje čiurlena dirbtinis šaltinis, kabo odiniai skydai, puošti arklių uodegų šerių kutais. Greta - dekoratyvinė kuoka, bizūnas,

arklio odos gertuvė.

 

Šalia įrengtos salės, skirtos kaljanui rūkyti. Jose nacionalinis koloritas kurtas rankų darbo staltiesėmis ir spalvotų raštų užtiesalais. Čia pat, rūsyje, ir banketų salė. Pobūvių dalyviai joje galės pasigrožėti per sieną srūvančio dirbtinio šaltinio

srovėmis, ant sienų kabančiais Uzbekijos meistrų darbais - kalinėtomis

dekoratyvinėmis melchioro lėkštėmis, azerbaidžanietiškais paveikslais su perlamutro lipdiniais. „Čingischane“ skamba tradicinė Azijos tautų muzika.

 

Keturių rūšių plovas

Pasak restorano steigėjų, pasirinkto regiono virtuvę reprezentuoja plovas, šašlykai ir „Manty“ vadinami patiekalai. Pastariesiems kočiojama mielinė tešla, į kurią įsukamas su avienos taukais sumaišytas kapotas veršienos faršas. Prie šio ant garų

ruošiamo patiekalo siūloma pikantiško padažo „Gatyk“ su jogurtu,

česnakais ir žalumynais. „Manty“ kainuoja 16 Lt.

 

Keturių skirtingų receptūrų plovo čia paskanausite nepagailėję 17-18 Lt. Šie valgiai čia ruošiami su veršiena, kiauliena, vištiena, gardinami rytietiškais vaisiais ir žolelėmis. Pagal svečio pageidavimą jie gali būti aštresni ir švelnesnio skonio. Pasak šeimininkų, užsisakiusiems plovo teks palūkėti apie pusę valandos. Tačiau greičiau jie bus atnešti atėjusiems dienos pietų. Jų metu už salotas, sriubą, karštąjį patiekalą su padažu reikės

palikti 15 Lt.

 

Drauge su kepamais ant atviros ugnies šašlykais, kuriems čia naudojama aviena (25 Lt), veršiena (19 Lt), veršelių ir avių kepenys bei širdys (17 Lt), vištiena (16 Lt), patiekiami ant iešmų kepami bulviniai liuliakebabai.

 

Mėsos mėgėjams siūloma pamėginti troškinio „Kurdak“. Smulkiai pjaustyta aviena, veršienos plaučiai ir širdis, pagardinti svogūnais ir žalumynais, keletą valandų troškinami savose sultyse (19 Lt). Šis valgis užkandamas vietoje keptais

mieliniais paplotėliais.

 

Valgiui „Lagman“ restorane tradiciniu būdu gaminami makaronai. Jų tešla

maišoma iš kvietinių miltų, vėliau pjaustoma ir atskirai po gabalėlį tempiama, kol makaronai pasiekia reikiamą ilgį (15 Lt).

 

Sriubai „Šorpa“ (9 Lt) pikantiško skonio suteikia rūgščios uogelės kizil. Specifiniu skoniu išsiskiria ir šviežių daržovių bei ėrienos sriuba „Piti“ (8 Lt), gardinama Azijos kalnuose augančiomis sumako žolelėmis. Karštą dieną atsigaivinti siūloma sriuba

„Dovga“ (7 Lt). Vienas iš jai reikalingų komponentų - vietoje raugiamas pieno produktas macon, primenantis itin tirštos konsistencijos jogurtą.

 

Atsigauti po audringo vakarėlio tiks sriuba „Kok Žaisan“, kuriai naudojami švieži žalumynai ir saldžiarūgštis fermentas (7 Lt).

 

Greitai pavalgyti čia bus galima užsisakius „Somsa“ - 5 Lt kainuojančių sluoksniuotos tešlos pyragėlių su kapota veršiena. Kad įdaras būtų sultingas, į faršą dedama avienos taukų.

 

Vaikams turėtų patikti pagal tradicinę receptūrą ruošiamos mielinės tešlos spurgos. „Anksčiau močiutės jas kepdavo anūkėliams palepinti“, - apie karštas spurgeles pasakojošeimininkai.

 

Lietuviška arkliena netinka

Viename anglų kalba leidžiamame Lietuvos žurnale „Čingischano“

reklamoje įrašyta eilutė apie firminius virtuvės šefo valgius - eršketo kebabus ir arklienos patiekalus.

 

Pastarųjų, restoraną atidarius, jau teiravosi ir keli Azijos virtuvės gerbėjai. Tačiau, pasak savininkų, arklienos valgių čia kol kas nėra. Jų atsiras, kai restorano tiekėjams bus išduoti leidimai įsivežti šios mėsos. Lietuvos arklių mėsa tokiems

patiekalams netinka. Valgiams naudojama tik žemės ūkyje nedirbusių, nejodinėtų

arklių mėsa. Tokie mėsiniai arkliai yra veisiami Kazachstane, iš ten arklieną ir ketinama importuoti.

 

„Čingischano“ savininkai taip pat svajoja kada nors svečius vaišinti kazachstanietišku vynu, brendžiu ir degtine.

 

 

Ramunė Žukauskienė

Martyno Ambrazo nuotr.

„Laisvalaikio“ informacija

http://laisvalaikis.meniu.lt