This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Sigita ir Marijus Bereniai: kelionių skonius prisimena ir savo virtuvėje

2017-11-30
Publish your own article

Jiedviem neįdomios fotografų blykstės – jie mieliau patys fotografuoja. Jų dėmesio nepatraukia vakarėlių ūžesys – jiedu geriau leidžiasi į nepažintų gatvių labirintus ir triukšmą. Kartu gyvenime, kelionėse ir... virtuvėje. Sigita ir Marijus Bereniai nenustoja mėgautis gyvenimu ir kelionėmis, iš kurių parsiveža ne tik prieskonių, bet ir naujų idėjų savo gyvenimo meniu.

Kelionių skoniai seka iki pat namų Vilniuje

Vasarą Sigita ir Marijus Bereniai keliavo po Italiją, rudenį su draugais jau ragavo Maroko gardumynus.Sigita Berenė pasakojo, kad Maroke lankėsi nebe pirmą kartą, todėl ir vietinė virtuvė jau buvo pažįstama: „Šviežiai spaustos apelsinų sultys, įvairiausios kuskuso variacijos, tadžino troškiniai ir aišku saldi mėtų arbata. Ir visa tai beprotiškai skanu. Šį kartą keliavome su didesne draugų kompanija ir pirmas penkias dienas nuomojomės vilą netoli Essaouira miestelio. Mums labai pasisekė, nes namie šeimininkavusi Fatima mums kasdien gamindavo marokietiškus patiekalus. Taigi galėjome ne tik skanauti, bet ir iš arti stebėti visą paruošimo procesą.“

O kad ir grįžę į Lietuvą galėtų vėl prisiminti marokietiškus skonius – įsigijo prieskonių. „Gaila sudvejojome ir neįsigijome tadžino puodo, bet šiek tiek panašų molinį indą troškiniams jau užsisakėme pas mano tėvus, kurie gyvena Bulgarijoje“, - meniu.lt pasakojo Marijus Berenis.

Kelionėse susipažįstama ne tik su istoriniais paminklais, gėrimasi gamta, bet ir paragaujama čia, Lietuvoje, niekur neruošiamų patiekalų ir skanėstų. Marijus pažymėjo, kad gyvačių, kirmėlių ar vabalų dar valgyti neteko: „Gal kada nors, kada nuvyksime į Aziją. Tiesa, kažkada teko ragauti džiovintų skėrių. Šiek tiek panašu į  džiovintą sūdytą žuvį. Kita vertus, norint neįprastų potyrių visai nebūtina kažkur toli keliauti. Prisiminkite lietuvišką kraujo sriubą „Juką“ gaminama per skerstuves. Šimtaprocentinis kulinarinis „ekstrymas“, - gero humoro nestokojo radijo laidų vedėjas.

Jo žmona iki šiol prisimena neįprastos ančiuvių sriubos skonį: „Pagal konsistenciją ši sriuba labiau primena tirštą padažą. Ji valgoma tik žiemos metu ir gaminama Piemontės regione.“

Na, ne visų paragautų patiekalų receptais ir pasipildo namų virtuvė, tačiau Bereniai neslepia, kad kelionėse juos domina nauji skoniai ir džiugina malonūs atradimai. Sigita teigė, kad kartais kelionių metu atranda naujus produktų ar prieskonių derinius, kuriuos vėliau naudoja ir patys.

„Neapolyje pastebėjau, kad kavinėse populiarus desertas, kurį vietiniai vadina „Baba“. Iš pažiūros tai neišvaizdus patiekalas, kuriame 2-4 nedidelės spurgytės užpiltos kažkokiu skysčiu. Paaiškėjo, kad tai neapolietiška „Romo Bobos“ versija,  paprastas, bet skanus desertas su romo/cukraus sirupu. Tiesa, namie jo nebandžiau daryti“, - prisiminė Marijus.

Namų virtuvėje sukasi abu

Kelionėse norisi viską išbandyti, o ką namuose ruošia Bereniai? Kaip pasidalija, kas skus bulves, o kas bers druską į sriubą?„Beveik visada maistą gaminame kartu.  Aš dažniausiai būnu „pjaustymo kombainas“, o Sigitai dažniausiai patikiu patiekalui parinkti prieskonius. Man atrodo ji tai moka geriau už mane. Beje, niekada nepretenduoju į saldumynų gaminimą. Maksimum, ką galiu padaryti, tai bandeles iš šaldytos tešlos su uogiene ar šokoladu. O Sigitos kepamas „Braunio“ pyragas, Tiramisu, sūrio pyragai yra tobuli“ – gerų žodžių žmonai negailėjo Marijus. Panašu, kad Marijus kiek nuvertino savo jėgas virtuvėje, mat Sigita papasakojo, kad jos mylimasis puikiai verda tailandietišką Tom Yum sriubą, raugia agurkus, o nesenai ir silkę pats pradėjo marinuoti.

Išvardinti kelionėse ragauti patiekalai ir tai, ką kiekvienas moka geriausiai. Tačiau – koks maistas tiek Sigitai, tiek Marijui patinka labiausiai. Sigita neslepia, kad jos akiratyje ir lėkštėje – sveikas maistas. „Kažkodėl daug kas mano, kad sveikas maistas yra neskanus. Tai nesąmonė. Naudojame daug prieskonių: imbieras, bazilikas, česnakas, žalioji citrina, čili pipiras, cinamonas, karis... Prieskoniai gali nuspalvinti net atrodytų nuobodžiausią produktą. Bet juos irgi renkamės atidžiai. Universalūs prieskoniai – ačiū ne“, - meniu.lt pasakojo moteris, kuri jau 15 metų vegetarė.

Dvejus metus be mėsos skaičiuoja ir Marijus: „Išimtis – žuvis ir jūros gėrybės. Sunku trumpai nusakyti koks maistas mums labiausiai patinka. Labai mėgstame troškinius, makaronus, savo racione dažnai naudojame ryžius, saldžią bulvę, lęšius, avinžirnius, jau minėtą kuskusą, kokosų pieną, visas įmanomas daržoves, mėgstame eksperimentuoti su padažais.“

Kur geriausias gatvės maistas Vilniuje?

Bereniai mėgsta valgyti namuose, o į restoranus užsuka 1-2 kartus per savaitę. Ten dažniausiai ieško to, ką namuose pagaminti yra sudėtingiau. Mėgstamas midijas jiedu ragauja mieste, nes namuose jas pasigaminti pritingi.

Tad kur pora pavalgyti keliauja mieste? Sigita pasakoja, kad su vyru Marijumi jiedu nesantys dideli restoranų ekspertai. „Turime 3-4 vietas, kuriose mėgstame lankytis, nes visada ten skaniai pavalgome. O renkamės labai paprastai – jei užsimanome indiško maisto, einame į indų restoraną, jei itališko – į italų. Viskas labai paprasta“, - teigė ji.

Tos mėgstamos vietos, kaip ir mūsų pomėgiai, keičiasi. Sigita prisiminė, kad jos mėgstamiausias restoranėlis buvo Kalvarijų nr.1. „Tokio jaukaus vidinio kiemelio, nesaldaus, bet malonaus aptarnavimo ir viduržemio regiono patiekalų kombinacijos neberandu Vilniuje. Mane visuomet stebindavo, jog padavėjos buvo tos pačios ilgus metus ir su laiminga šypsena veide“, - prisiminimais dalijosi Sigita.

O kokių vietų dar norėtų čia, Lietuvoje? Marijus užsiminė apie nebrangų ir kokybišką gatvės maistą, kurio trūksta Vilniuje. „Labai džiaugiuosi nesenai atrasta užeigėle, kurią atidarė iš Indijos atvykusi šeima Sostinės turguje šalia Žalgirio „Maximos“. Viduje – du plastmasiniai staliukai ir kelios vietos prie lango. Meniu – kelios dešimtys kiaušinienių variacijų. Jokios prabangos, bet absoliuti autentika“, - džiaugėsi Marijus.

Su meniu.lt skaitytojais Sigita ir Marijus Bereniai pasidalijo, kaip patys teigė, improvizuotos vakarienės receptu.

 

Ryškių skonių troškinys

Imame saldžią bulvę, svogūną, česnaką, morką, cukiniją, baklažaną ir žalių žirnelių. Daržoves supjaustome ir apkepiname. Pirma į keptuvę keliauja saldi bulvė ir morka. Po to likusios daržovės. Joms apkepus, įdedame kelis šaukštus pomidorų pastos, smulkinto imbiero ir atskiedžiame viską kokosų pienu. Naudojame įvairius prieskonius, bet čia labai tinka indiški Tikka Masala. Kam patinka aštriau, galima įdėti ir čili pipiro. Atskirai išvirtus lęšius įmaišome į troškinį. Patiekiame su virtais basmati ryžiais, skiltele žaliosios citrinos, paskaniname žalios kalendros lapeliais.