This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Šalin mitus apie vegetarizmą

2017-10-06
Publish your own article

Nors pasaulyje daugybė vegetarų ir  kasmet jų daugėja, atsidaro naujos kavinės ir restoranai siūlantys vegetariškus patiekalus, ši mityba vis dar apipinta mitais. Kiekvienas vegetaras ne kartą yra girdėjęs: „O žiūrėk, tau nesilpna be mėsos?“ , „Tikriausiai tik salotas valgai?“ ,  „Tai tu čia taip nusprendei, nes sulieknėt nori?“  ir t.t... Spalio 1d. minima pasaulinė vegetarų diena, taigi, puiki proga paneigti kai kuriuos mitus, kurie vis dar yra paplitę mūsų visuomenėje.
Visi vegetarai labai liesi
MITAS. Pyragėlis prie kavos, bulvių traškučiai žiūrint krepšinio varžybas, tas gardus šokoladas, skrudintos bulvytės... Vegetarai visa tai gali valgyti. Greito maisto industrija turi didžiulę pasiūla vegetariškų patiekalų, kurie yra lygiai taip pat kaloringi kaip eilinis daugumai įprastas mėsainis. Taigi, ar vegetaras bus liesas, ar apkūnus priklauso ne nuo to jis valgo mėsa, o nuo to, kiek ir kokio maisto valgo. 100gr vištienos krūtinėles turi tik apie 100 kalorijų, o štai toks pat kiekis šokolado turi net apie 500kcal. Pagundos supa visus!

Vegetarai negali užsiauginti raumenų
MITAS. Kadangi tarp fitneso mylėtojų labai populiaru valgyti vištienos krūtinėlę kaip pagrindinį baltymų šaltinį, dauguma žmonių mano kad be  mėsos esam pasmerkti baltymų trūkumui. Aktoriaus Michael Clark Duncan kūnas puikiai paneigia šį mitą. Vyras įsitikinęs, kad ši dieta gali padėti išvengti daugybės ligų, todėl nevalgo mėsos, bet tenka pripažinti, tikrai neatrodo kaip silpnas ar paliegęs, stereotipinis vegetaras.. Kultūristas Arvid Beck nevalgo ne tik mėsos, bet ir visos gyvulinės kilmės produktų. Vyras teigia, kad prieš varžybas pasiekti geriausią fizinę formą jam padeda ankštinės daržovės, avižos ir grūdai. Vertėtų prisiminti filmuką vaikams  „Jureivio Papajaus nuotykiai“, kuriame pagrindinis veikėjas įgydavo stiprybės suvalgęs špinatų. Ir tai visai arti tiesos: špinatai, soja, pupelės, saulėgrąžų sėklos, špinatai,  tofu ir t.t.. Puikūs baltymų šaltiniai, kurie yra būtini raumenų augimui.

Mėsos pakaitalai yra sveikiau nei mėsa
MITAS. Vegetarizmui populiarėjant atsirado mėsos pakaitalai: vegetariškos dešrelės, faršas, kumpis ir t.t... Tačiau klaidinga manyti, kad jie yra visada sveikesnis pasirinkimas. Tokie produktai dažniausiai yra labai apdirbti ir pagaminti iš nenatūralių sudedamųjų dalių, konservantų  ir turintys daug druskos ar cukraus. Taigi, žodis „vegetariškas“ nėra sinonimas „sveikas“ ar „ekologiškas“.

Vegetariškas maistas nuobodus
MITAS, MITAS IR DAR KARTĄ MITAS. Ar tikrai manote, kad maistas tampa nenuobodus tik dėl mėsos? Vegetariška virtuvė dažnai daug įvairesnė nei įprasta. Atsisakius mėsos, žmonės pradeda eksperimentuoti ieškodami naujų skonių ir patiekalų, kurie būtų ne tik skanūs bet ir sotūs. Špinatų ir panyro kofta, cukinijų blyneliai, įvairios sriubos, mėsainis su keptu baklažanu. Indiška, japoniška, vietnamietiška virtuvės turi platų vegetariškų patiekalų asortimentą.  Dažnai žmonės, kurie pereina prie vegetariškos mitybos pradeda ieškoti alternatyvų ir kitiems produktams, kurie nėra tokie maistingi. Pvz, įprastą picos pagrindą keičia į pagamintą iš žiedinio kopūsto, gaminant sushi vietoj ryžių panaudoja bolivinę balandą ir t.t... Vegetariška virtuvė yra labai įvairi.

***
Net jei ir nesate vegetaras ir mėgaujatės šašlyku ar jautienos kepsniu, kartais galima paįvairinti kasdienybę išbandant vegetariškus patiekalus.  Pasirinkus sveikai pagamintą vegetarišką maistą galime puikiai papildyti organizmą reikalingais vitaminais ir mineralais bei maistinėmis skaidulomis.

Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt