This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Sakės kultūros savaitė spalio 20–26 dienomis

2014-10-17
Publish your own article

Japonams sakė tokia pat svarbi, kaip ir arbata. Ji nebūna stipri, dažniausiai 15–16 %, itin retai gali būti 20 % alkoholio. Tai natūralios fermentacijos gėrimas, taigi vartojama su maistu. Geriausia sakė prilygsta prabangiausiam šampanui ir geriama atvėsinta. Deja, Lietuvoje apie ją žinoma daugiau mitų nei faktų (kad yra stipri kaip degtinė, kad geriama pašildyta ir panašiai), o štai Europoje geriausi restoranai savo meniu jau turi po keliolika sakių, ir supratimas apie ją auga. Lietuvoje skleisti žinias apie šį nacionalinį japonų gėrimą imasi „Vyno klubas“. Jau dveji metai „Vyno klubo“ parduotuvėse parduodama prestižinė sakė „Born“, kuri tiekiama ir Japonijos ambasadai Lietuvoje.

Sakės kultūros savaitę pradės degustacinis seminaras „Sakė: rūšys, gamybos ypatumai ir patiekimo galimybės“. Sveikinimo kalbą sakys Japonijos ambasadorė Lietuvoje Kazuko Shiraishi (Kazuko Širaiši). Renginys vyks spalio 20 d. 18 val. „Vyno klube“, adresas: Stumbrų g. 15, Vilnius.

Taip pat visą savaitę kiekvieną dieną 1720 val. „Vyno klubo“ Vilniuje parduotuvėje vyks sakės ir austrių ragautuvės. Visi apsilankiusieji turės galimybę paragauti specialaus renginio meniu: austrių su sake. Bus siūlomos trijų rūšių austrės: prancūziškos „Creuses SP TTG“, „SP PERLE BLANCHE“ ir airiškos „Creuses MUIRGEN“. Lankytojai galės paragauti net septynių rūšių išskirtinės kokybės sakės. Klaipėdos „Vyno klube“ trečiadienį bei ketvirtadienį klientai galės pasivaišinti sušiais su sake.

Prie renginio prisidėjo nemažai restoranų. Juose bus ruošiamas specialus patiekalas, derantis su sake ir su ja siūlomas. Pavyzdžiui, restoranas „Böff“ siūlys prie sakės paragauti japoniškos marmurinės jautienos (Wagyu) patiekalo, restoranas „St. Hubertus“ – trumpai marinuoto tuno filė. Bistro „1 dublis“ šefas Deivydas Praspaliauskas prie sakės derins visą degustacinį meniu (starkis, jūros šukutė, juodieji karališki eršketo ikrai ir t. t.), o restorano „Stebuklai“ barmenas kuria kokteilį su sake. Specialiais patiekalais ir sake lankytojai galės mėgautis visą Sakės kultūros savaitę. Visų renginyje dalyvaujančių restoranų sąrašas:

Vilniuje: „California tapas and wine“, bistro „1 dublis“, „St. Hubertus“, „Stebuklai“, „Telegrafas“, „Böff“, „Panama Food Garden“, „Sofa de Pancho“, „Naked Bite of Contemporary Cuisine“, „Labuki“.

Klaipėdoje: „MOMO grill“, „Stars“, „Vanilinis dangus“.

Palangoje: „Pušų paunksnėje“.

Renginių metu bus ragaujamos dviejų išskirtinės kokybės sakės gamintojų „Katoukichibee Shouten“ ir „Myokoshuzo“ sakės. „Katoukichibee Shouten“ sakės „Born“ gaminamos tik aukščiausios Junmai kokybės. Gamybai naudojamas vanduo iš 184 metrų gylio gręžinio Hakusano kalnuose, geriausi sakės ryžiai, kurie poliruojami vidutiniškai iki 40 proc., bei vietinės mielės. „Born“ sakės aukštai įvertintos tarptautinėse parodose, Japonijoje tiekiamos valstybinių priėmimų metu, o viena jų, „Born: Wing of Japan“, yra oficiali sakė, pilstoma Japonijos vyriausybės lėktuve, kuriuo naudojasi Japonijos imperatorius bei ministras pirmininkas.

Sakės darykla „Myokoshuzo“, įkurta 1815 metais Nigatos prefektūroje, skaičiuoja jau 200-uosius gyvavimo metus. 24 metus darykloje dirbančio sakės meistro Masayuki Hiratos įgūdžiai, aukštos kokybės minkštas vanduo iš Myokosano kalno, vietiniai Nigatos ryžiai, suteikiantys sakei ryškaus skonio, ir pačių auginamos mielės lėmė, kad šios sakės pelnė daugybę vietinių ir tarptautinių apdovanojimų, tarp jų ir 2014 metų „International Wine Challenge Trophy“ Honjozo sakės kategorijoje.

Dėl papildomos informacijos kreipkitės:
Vyno klubas

Agnė Martinėnaitė

agnem@vynoklubas.lt
, tel: +370 5 213 84 31
www.vynoklubas.lt