This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Rūšiavimas virtuvėje

2011-09-23
Publish your own article

Miškas jums už tai į ausį „ačiū“ gal ir nepakuždės. Bet planetoje sunkiai irstančių plastmasės šiukšlių bus mažiau. Ir nesibaiminkite, jei pradėjus rūšiuoti atliekas apims nemenkas ekologinis entuziazmas ar net azartas – prasilošti tikrai negresia.

Vienas „bet“. Ne viskas, kas Jums atrodo plastmasė, popierius arba stiklas turėtų būti metama į geltonus, melynus, žalius konteinerius.

Kas netinkama rūšiuoti?

Blogiausia yra mišri pakuotė, pavyzdžiui, čipsų pakeliai, varškės, meduolių, sausainių, bandelių pakuotės, kurios plyšta, yra treškančios. Plėvelė, kuri perdirbama, turi temptis, o ne plyšti – jos sudėtis kitokia. Kitose šalyse šios pakuotės perdirbamos, gamintojai pažymi kaip jas rūšiuoti, tačiau Lietuvai tai per brangu.

Riebalai – didžiausi kenkėjai. Plastikinės pakuotės su „morkytėm ir žirneliais“ rūšiavimui netinkamos. Švarios pakuotės nuo jogurto, grietinės, majonezo būna labai retai, tad vargu ar Lietuvoje jos perdirbamos, ir dažniausiai keliauja į sąvartynus.

Netinkamai išplautas net ir plastikinis aliejaus butelis gali sugadinti visą perdirbimui vežamo plastiko kiekį. Jei plastikinėje taroje buvo kažkoks saldus gėrimas, pageidautina tokį butelį išskalauti. Jei toks ekologinės valios lygis dar sunkiai pasiekiamas, nešvarią pakuotę derėtų mesti į bendrą šiukšlių konteinerį.

Į stiklo konteinerį nemeskite porceliano ar keramikos šukių, stiklinių vaistų buteliukų, veidrodžių.

Popieriaus atliekos ir skardinės

Popierius perdirbamas taip pat ne visas, kuris pakliūna į rūšiavimo koneteinerius. Kartoninės picų dėžės neperdirbamos, nes yra riebaluotos. Tualetinis popierius, servetėlės, rankšluosčiai priskirtinos biodegraduojančioms (maisto, augalų, lapų, žolės, arba tiesiog pūvančios atliekos, gyvūnų eskrementai) atliekoms. Kompostinėse tokios atliekos palaipsniui ištirpsta. Kitas būdas - deginimas.

Metalo pakuočių nėra tiek daug, todėl specialių konteinerių joms dažniausiai nėra. Konservų dėžutes, skardines nuo gėrimų, aliuminio lėkšteles ir kepimo skardines, metalinius dangtelius, dėžutes ir visas kitas metalinės pakuotės atliekas galima mesti į plastiko konteinerį.

Organinės atliekos

Virtuvėje susidarančias organines atliekas: vaisių, daržovių, maisto atliekos, žievelės ir pan. Taip pat gali būti perdirbamos. Iš šių atliekų išeina puikus kompostas. Jei neturite sodo ar komposto dėžės, dar nereiškia, jog galimybių kompostuoti taip pat nėra. Dauguma daugiabučių turi gėlynus šalia namų, ten ir galima pasistatyti nedidelę kompostinę. Tuo tarpu, kad maisto atliekos neskleistų nemalonaus kvapo, jas galima laikyti balkone.

Kas iš to?

Kai sukaupiama pakankamai antrinių žaliavų, jos keliauja pas atliekų perdirbėjus. Jie sumoka už išrūšiuotą antrinę žaliavą ir ją prikelia naujam gyvenimui. Plastikiniai buteliai pavirs kėdėmis, rankenomis, automobilių prietaisų skydeliais ir kitomis detalėmis. Popierius virs buitinės technikos pakuotėmis, popieriniais rankšluosčiais, tualetiniu popieriumi. Stiklas bus panaudotas cemento mišiniams.