This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Pritrūkote idėjų Kūčių stalui? Siūlome kelis receptus

2022-12-09
Share your recipe

Kiekviena šeima turi savo Kūčių tradicijas: kai kurie receptus perduoda iš kartos į kartą. Kiti – mėgsta užsisakyti patiekalus iš restoranų. Na, o dar kiti – kuria tradicinių receptų naujas interpretacijas. Jeigu trokštate pagyvinti savo Kūčių stalą ir paragauti kažką kitokio, siūlome kelis naujus receptus. Linkime jaukaus vakaro su artimiausiais žmonėmis mėgaujantis prasmingais pokalbiais, o tuo pačiu – skaniu maistu.

 

Burokėlių salotos su silke ir avokadais

Sunku įsivaizduoti Kūčias be burokėlių – tai daržovė, kuri tiesiog privalo atsidurti ant stalo. Sakote, jog standartinės burokėlių salotos jau kiek pabodusios? Siūlome kiek patobulintą receptą su silke (taip, šiose salotose yra ir dar vienas Kūčių atributas) bei avokadais. Išbandykite.

4 porcijoms reikės:

  • 4 vidutinio dydžio virtų burokėlių
  • 400 g silkių filė
  • 2 avokadų
  • 2 rūgštokų obuolių
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • 2 arbatinių šaukštelių garstyčių
  • 1 valgomojo šaukšto citrinų sulčių
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

  • Nedideliais kubeliais supjaustykite avokadus, obuolius bei virtus burokėlius.
  • Nedideliais gabalėliais supjaustykite silkę bei svogūnus. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus.
  • Įdėkite garstyčias, įpilkite citrinos sultis, aliejų. Pagal skonį salotas pagardinkite druska ir pipirais. Salotos paruoštos – galite nešti ant stalo. Skanaus!

 

Kepta lašiša su klevų sirupu

Mąstote, koks galėtų būti jūsų Kūčių stalo karštasis patiekalas? Lašiša – visada puiki išeitis. Norime jums pasiūlyti iš tiesų įdomų šios žuvies receptą, kuriam cinkelį suteikia klevų sirupo glazūra. Išbandykite!

4 porcijoms reikės:

  • 4 lašišos filė gabalėlių
  • ½ stiklinės klevų sirupo
  • 1/3 stiklinės sojų padažo
  • ¼ stiklinės apelsinų sulčių
  • ¼ valgomojo šaukšto maltų kajeno pipirų
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Granato sėklų – papuošimui

Gaminimo eiga:

  • Į indą supilkite klevų sirupą, sojų padažą, apelsinų sultis. Įdėkite kajeno ir juodųjų maltų pipirų. Viską gerai išmaišykite.
  • Į marinatą sudėkite lašišos gabaliukus odele aukštyn. Palikite 15–20 min.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
  • Išimkite lašišos gabaliukus iš marinato ir sudėkite ant kepimo skardos. Kepkite 10–15 min, kol žuvis iškeps.
  • Per tą laiką, kol lašiša kepa, supilkite marinato likučius į nedidelį puodą. Virkite 3–5 min, kol masė sutirštės ir taps glazūros konsistencijos.
  • Iškeptus lašišos gabalėlius apliekite glazūra. Ant viršaus pabarstykite granatų sėklomis. Galite patiekti su keptomis bulvytėmis, bulvių koše, ryžiais ar orkaitėje keptomis mėgstamomis daržovėmis. Skanaus!

 

Įdaryti pievagrybiai

Sukate galvą, kokių užkandžių patiekti ant Kūčių stalo? Siūlome jums įdarytų pievagrybių receptą. Pagaminsite itin greitai, patiekalas atitiks visas Kūčių tradicijas (nei pieno produktų, nei mėsos), o skonis – išties puikus. Rekomenduojame išbandyti.

Jums reikės:

  • 10 didelių pievagrybių
  • 1 vidutinio dydžio raudonosios paprikos
  • 1 skardinės konservuotų avinžirnių
  • 1 skiltelės česnako
  • ½ arbatinio šaukštelio raudonosios paprikos miltelių
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio smulkiai supjaustytų petražolių
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  • Kol orkaitė kaista, nuplaukite pievagrybius. Nuimkite kotelius ir išskaptuokite kepurėlių viduriuką.
  • Į trintuvą sudėkite avinžirnius, česnaką, visus prieskonius bei supilkite citrinos sultis. Suplakite, kol masė taps vientisa.
  • Smulkiai supjaustykite papriką. Sudėkite gabalėlius į avinžirnių masę ir viską išmaišykite.
  • Įdarą sudėkite į pievagrybių kepurėles. Tada jas perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  • Kepkite 25–30 min. Viskas – užkandis pagamintas. Galite skanauti iš karto, dar karštus. Tačiau ir atvėsę šie įdaryti pievagrybiai bus ne ką mažiau skanūs.

 

Humusas su baravykais

Artimuosiuose rytuose itin populiarus patiekalas humusas – retas svečias ant tradicinio Kūčių stalo. Ir visgi, šis patiekalas puikiai atitinka visus reikalavimus – jame nėra jokių gyvulinės kilmės ingredientų. Norime pasiūlyti kiek patobulintą humuso versiją – paskaninkite jį baravykais. Patikėkite, miško karaliai šio patiekalo skonį praturtins sodriu aromatu. Tuo pačiu, tokiu būdu humusą priartinsite prie tradicinio Kūčių stalo. Išbandykite.

Jums reikės:

  • Skardinės konservuotų avinžirnių
  • 100 g baravykų
  • 2 arbatinių šaukštelių sezamų pastos (tahini)
  • 4 česnako skiltelių
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

  • Į trintuvą suberkite avinžirnius. Įpilkite šlakelį aliejaus, citrinos sulčių, įdėkite 2 česnako skilteles. Taip pat įpilkite šiek tiek aviržirnių skysčio iš skardinės – jis padės subalansuoti humuso konsistenciją. Sutrinkite.
  • Į humusą įberkite druskos ir pipirų. Jei konsistencija atrodo kiek per tiršta, dar įpilkite šiek tiek avinžirnių skysčio. Dar karta viska išmaišykite.
  • Baravykus supjaustykite nedidelėmis juostelėmis.
  • Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus (jei norite, galite rinktis ir sviestą) ir apkepkite baravykus drauge su 2 susmulkintomis česnako skiltelėmis, druska ir pipirais.
  • Sudėkite humusą į indelį. Viršų apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite rūkytos paprikos milteliais. Tada sudėkite apkeptus baravykus. Patiekalas paruoštas – galite nešti ant stalo. Skanaus!