This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Norite į savo mitybą įtraukti tofu sūrį? Siūlome kelis gardžius receptus

2023-03-21
Share your recipe

Tofu – tai sūris, kuris gaminamas iš virtų ir susmulkintų sojos pupelių. Jis itin mėgstamas Azijos šalių virtuvėse, o pastaraisiais metais – tofu tapo neatsiejamu produktu vegetarų bei veganų mitybose. Kuo gi jis toks ypatingas? Atsakymas gana paprastas: tofu – tai sūris chameleonas. Jis prisitaiko prie kitų patiekalo ingredientų, sugerdamas visus skonius. Todėl tofu tinka tiek į salotas, tiek į troškinius, sriubas ar net desertus.

Norite į savo mitybą įtraukti tofu sūrį, tačiau pristigote receptų idėjų? Jei taip, šis straipsnis skirtas jums. Siūlome kelis puikius receptus su tofu.

 

Salotos su keptu tofu sūriu

Mėgstate salotas, tačiau nebesugalvojate naujų receptų, o senieji – kiek pabodo? Siūlome išbandyti šį receptą: traškios daržovės, minkštučiai kepto tofu gabalėliai, kreminis riešutų padažas – skonių ir tekstūrų bomba lėkštėje.

2 porcijoms jums reikės:

  • 350 g tofu sūrio (rinkitės kietąjį)

  • 1 morkos

  • 1 saldžiosios paprikos (pasirinktos spalvos)

  • 1 avokado

  • 120 g špinatų

  • 3 skiltelių česnako

  • Saujos lazdyno riešutų

  • 2 valgomųjų šaukštų pasirinkto aštraus padažo

  • 2 valgomųjų šaukštų sojos padažo

  • 2 valgomųjų šaukšto vandens

  • 1 valgomojo šaukšto augalinio aliejaus (pvz. saulėgrąžų)

  • 1 arbatinio šaukštelio sezamų aliejaus

Užpilui:

  • 2 valgomųjų šaukštų sezamų sėklų

  • 60 g anakardžių riešutų

  • 3 valgomųjų šaukštų sojos padažo

  • 2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus (pvz. saulėgrąžų ar alyvuogių)

  • 2 arbatinių šaukštelių cukraus

  • 2 valgomųjų šaukštų ryžių acto

  • 4 valgomųjų šaukštų vandens

Gaminimo eiga:

  1. Tofu sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais.

  2. Išspauskite (arba susmulkinkite peiliu) česnako skilteles.

  3. Pasigaminkite marinatą tofu sūriui: nedideliame dubenėlyje sumaišykite sojos padažą, aštrų padažą, sezamų aliejų, smulkintą česnaką ir vandenį.

  4. Tofu kubelius sumaišykite su marinatu ir palikite pastovėti maždaug valandai.

  5. Keptuvėje įkaitinkite pasirinktą augalinį aliejų.

  6. Sudėkite marinuotus tofu kubelius. Kepkite ant stiprios ugnies maždaug 5–7 min, kol tofu įgis švelniai auksinę spalvą. Palikite atvėsti.

  7. Papriką ir morką supjaustykite juostelėmis. Avokadą – nedideliais gabalėliais.

  8. Sukapokite lazdyno riešutus.

  9. Dubenyje sumaišykite visus salotų ingredientus: daržoves, riešutus ir tofu kubelius.

  10. Pasigaminkite užpilą salotoms: pirmiausia – paskrudinkite sezamų sėklas keptuvėje maždaug 2 min.

  11. Sumaišykite užpilui skirtus ingredientus. Į šį užpilą įdėkite pusę skrudintų sezamų sėklų. Viską supilkite į trintuvą ir išplakite iki vientisos masės.

  12. Ant salotų užpilkite padažą. Viską gerai išmaišykite.

  13. Salotas sudėkite į lėkštes. Prieš patiekdami apibarstykite likusiomis sezamo sėklomis.

  14. Skanaus!

 

Daržovių ir tofu troškinys

Norite sočių, tačiau lengvų, neapkraunančių skrandžio pietų? Siūlome gardų troškinio su tofu receptą. Puikų skonį jam suteikia saldžiarūgštis padažas – paragavus norisi pasigaminti vėl ir vėl. Išmėginkite!

2 porcijoms jums reikės:

  • 180 g tofu (rinkitės kietąjį)

  • 2 vidutinio dydžio pievagrybių

  • 1 vidutinio dydžio svogūno

  • 3 skiltelių česnako

  • 100 g brokolio

  • 1 nedidelės raudonosios paprikos

  • 1 žaliosios citrinos

  • 180 g ananaso (tinka tiek šviežias, tiek konservuotas)

  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

  • Augalinio aliejaus kepimui

Padažui reikės:

  • 4 valgomųjų šaukštų vandens

  • 1 valgomojo šaukšto pomidorų padažo

  • 2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus

  • 1,5 valgomojo šaukšto sojų padažo

  • 1 arbatinio šaukštelio obuolių acto

  • Žiupsnelio krakmolo

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, supjaustykite tofu sūrį nedideliais kubeliais. Juos apkepkite keptuvėje, ant vidutinės ugnies, kol apskrus. Tada pabarstykite keptą tofu druska ir pipirais. Trumpam atidėkite tofu.

  2. Visas daržoves supjaustykite smulkiais gabalėliais. Apkepkite jas aliejuje kelias minutes.

  3. Pasigaminkite padažą: dubenėlyje sumaišykite visus jam skirtus ingredientus.

  4. Padažą užpilkite ant keptų daržovių, į troškinį sudėkite tofu gabalėlius. Viską patroškinkite tol, kol padažas sutirštės.

  5. Viskas – troškinys pagamintas. Sudėkite jį į dubenėlius, o prieš patiekdami apšlakstykite patiekalą žaliosios citrinos sultimis. Puikiai tiks su ryžiais, tačiau ne ką mažiau skanus ir vienas.

 

Traškūs tofu kepsneliai

Šis receptas – itin paprastas, tad esame tikri, jog pavyks ir tiems žmonėms, kurie virtuvėje sukasi gana retai. Traškūs tofu kepsneliai itin tinka ant užkandžių stalo. O taip pat, derinant su garnyru, puikus pasirinkimas lengviems pietums ar vakarienei.

2 porcijoms jums reikės:

  • 250 g tofu sūrio (rinkitės kietąjį)

  • 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus

  • 3 valgomųjų šaukštų sojos padažo

  • 1 valgomojo šaukšto kukurūzų krakmolo

  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

  • Žiupsnelio Viduržemio regiono žolelių (bazilikas, rozmarinas, raudonėlis ir pan.)

Gaminimo eiga:

  1. Pradžia – gana įprasta: supjaustykite tofu sūrį nedideliais gabalėliais. Sudėkite juos į dubenėlį.

  2. Ant tofu gabalėlių užpilkite aliejų, sojos padažą, kukurūzų krakmolą, prieskonius. Viską gerai išmaišykite.

  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.

  4. Kepimo popieriumi išklokite skardą ir sudėkite visus tofu gabalėlius.

  5. Kepkite 20–30 min, kol tofu sūris taps traškios konsistencijos.

  6. Patiekite su ryžiais arba valgykite vienus. Skanaus!

 

Tofu pusryčiams: saldus apkepas

Kaip jau minėjome įžangoje, tofu sūris tinka ne tik troškiniams ar kitiems sūriems patiekalams, tačiau ir desertams. Norime jums pasiūlyti receptą, kuris idealiai tinka lėtiems savaitgalio pusryčiams: saldų apkepą su tofu sūriu. Skonis ir tekstūra – tarytum varškės apkepo. Tad idealiai tiks tiems, kurie nevalgo pieno produktų. Arba tiesiog nori paįvairinti savo mitybą naujais ingredientais.

2 porcijoms jums reikės:

  • 80 g tofu sūrio (rinkitės kietąjį)

  • 60 g anakardžių riešutų

  • 250 g augalinio jogurto

  • 1 apelsino žievelės

  • 2 valgomųjų šaukštų cukraus

  • 2 valgomųjų šaukštų kokoso drožlių

  • 40 g džiovintų spanguolių

  • ½ arbatinio šaukštelio malto cinamono

  • Žiupsnelio druskos

  • Mėgstamų uogų patiekimui

Gaminimo eiga:

  1. Nuplaukite anakardžius. Riešutus suberkite į trintuvą, užpilkite augaliniu jogurtu. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Palikite nakčiai kambario temperatūroje.

  2. Ryte supjaustykite tofu nedideliais kubeliais. Suberkite juos į pasigamintą anakardžių ir jogurto masę. Viską sutrinkite iki vientisos konsistencijos.

  3. Į masę įtarkuokite vieno apelsino žievelę. Suberkite spanguoles ir likusius birius produktus. Viską dar kartą gerai išmaišykite.

  4. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros. Kepimo formeles (idealiai tiks nedidelės keksiukų formelės)  patepkite aliejumi. Tada supilkite paruoštą apkepo masę.

  5. Kepkite 30 min, kol apkepas įgis švelnią auksinę spalvą.

  6. Papuoškite mėgstamomis uogomis ir ragaukite. Skanaus!