This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Japoniška matcha ir jos panaudojimo būdai

2022-12-15
Share your recipe

Galvojate atsisakyti kavos ir ieškote, kas taptų pakaitalu ir suteiktų energijos? O galbūt esate arbatos gerbėjai ir trokštate išbandyti kuo daugiau naujų rūšių? Tiek vienu, tiek kitu atveju, šis straipsnis skirtas jums – norime papasakoti apie tai, kas yra matcha bei kuo šie japoniški arbatos milteliai ypatingi. O taip pat pasiūlysime ir kelis skirtingus matchos panaudojimo būdus. Tad kviečiame skaityti!

 

Iš Kinijos į Japoniją

Net straipsnio pavadinime užsiminėme, jog matcha – japoniška arbata. Tiesa, norime patikslinti, jog jos istorija prasidėjo Kinijoje. Vienuoliai pabandė sumalti arbatos lapelius ir pastebėjo, jog tokiu būdu geriama arbata suteikia vidinės ramybės, tačiau tuo pačiu padeda protui būti aštriam, susitelkusiam į kasdienes užduotis.

XII amžiuje matcha parsivežta į Japoniją. O dar po kelių šimtmečių toks arbatos gėrimo būdas tapo statuso simboliu, įgijo ritualo, dvasinės praktikos reikšmę. Po truputį matcha įsiliejo į japonų gyvenimą, tapo kasdienybės dalimi. Tad nors ji kilusi iš Kinijos, šiais laikais matcha siejama su Japonija ir šios šalies kultūra.

 

Nauda sveikatai

Ryškūs žali matchos milteliai mitybos specialistų dažnai įvardijami „supermaisto“ terminu. Kodėl? Tai tikras antioksidantų, vitaminų, folio rūgšties, kalio, geležies, o taip pat ir kofeino šaltinis. Straipsnio įžangoje ne be reikalo užsiminėme, jog matcha – puiki alternatyva kavai. Šiuose arbatos milteliuose esantį kofeiną žmogaus organizmas išleidžia po truputį, lygiais intervalais. Dėl šios priežasties energijos lygis pasiskirsto tolygiai – priešingai nei išgėrus kavos, kuri organizmui suteikia staigų energijos pliūpsnį, kuris greitai atėjęs, greitai ir baigiasi.

Apibendrinant: į kasdienės mitybos racioną įtraukta matcha arbata suteikia energijos, proto aštrumo. Jos sudėtyje esantys antioksidantai prisideda prie kraujospūdžio mažinimo, veikia kaip širdies ligų prevencija, netgi padeda gerinti odos būklę, skatina medžiagų apykaitą. Tikras „supermaistas“, tiesa?

 

Panaudojimo būdai: receptai

Pats akivaizdžiausias matcha panaudojimo būdas – tradicinis. Tiesiog šiuos miltelius užpilti vandeniu ir gerti kaip arbatą. Vis dėlto, fantazijai ribų nėra, todėl žmonės sukūrė dar begalę matchos panaudojimo būdų. Keliais iš jų norime pasidalinti:

Matcha latte

Esate kavos su pieno puta gerbėjas? Išbandykite ir matcha latte receptą. Tikimės, jog patiks ir, galbūt, taps puikia alternatyva kasdieniam kavos puodeliui.

Jums reikės:

  • 1 arbatinio šaukštelio matcha miltelių
  • 70 ml karšto vandens
  • 100 ml mėgstamo augalinio pieno (puikiai tiks avižų ar migdolų pienas)
  • 1 arbatinio šaukštelio medaus/cukraus/agavų sirupo ar kito saldiklio
  • Žiupsnelio cinamono
  • Žiupsnelio vanilės

Gaminimo eiga:

Matcha miltelius išplakite su karštu vandeniu ir pasirinktu saldikliu (geriausia plakti su specialia šluotele). Ant vidutinės ugnies įkaitinkite pieną ir išplakite jį, kol atsiras putų. Pieną palengva pilkite ant matcha arbatos. Pagardinkite žiupsneliu cinamono ar vanilės. Šildantis, itin skanus ir naudingas sveikatai gėrimas paruoštas!

 

Matcha sausainiai

Būkite kūrybingi – matcha miltelius galima panaudoti ne tik gėrimuose, tačiau ir kituose patiekaluose. Pavyzdžiui, konditerijoje. Tad norime jums pasiūlyti matcha sausainėlių receptą. Skanūs, greitai pagaminami, o tuo pačiu – pasižymintys išskirtine išvaizda. Juk ne kasdien ragaujama žalios spalvos sausainių.

Jums reikės:

  • 90 g sviesto
  • 90 g cukraus
  • 1 nedidelio kiaušinio
  • 100 g kvietinių miltų
  • 40 g migdolų miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1,5 arbatinio šaukštelio matcha miltelių

Gaminimo eiga:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi
  • Dideliame dubenyje sumaišykite kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Kai masė bus vientisa ir puri, įmuškit kiaušinį ir toliau maišykite. Galiausiai įpilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą gerai išmaišykite.
  • Atskirame dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, migdolų miltus, matcha ir kepimo miltelius. Šį mišinį supilkite į prieš tai suplaktą masę ir labai gerai išmaišykite.
  • Formuokite nedidelius rutuliukus, ir juos sudėliokite ant kepimo skardos. Kepkite maždaug 12 min. Atvėsinkite ir ragaukite. Skanaus!

 

Padažas salotoms su matcha milteliais

Jau minėjome – nebijokite improvizuoti. Matcha miltelius galima panaudoti išties daug kur: įsimaišykite juos į rytinę košę, jogurtą ar glotnutį. Tegul jūsų rytas prasideda su tikra antioksidantų „bomba“. Na, o pabaigai siūlome dar vieną išskirtinį matchos panaudojimo būdą – padažo salotoms receptą.

Jums reikės:

  • 1 arbatinio šaukštelio sojos padažo
  • 1/4 arbatinio šaukštelio matchos miltelių
  • 1/3 stiklinės ryžių acto
  • 2/3 stiklinės alyvuogių arba sezamo sėklių aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio mirino (ryžių vyno pagardo)

Gaminimo eiga:

Nieko labai gudraus nepasakysime – tiesiog sumaišykite visus ingredientus ir padažas bus pagamintas. Tiesa, jeigu nepavyktų rasti mirino – neišsigąskite, nors šis pagardas padažui suteikia papildomo skonio, nieko neatsitiks, jeigu jo ir nepanaudosite. Skanaus!