This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

„Poloneze“ ruošiami fliakai sulaukia svečių iš Lenkijos komplimentų (Vilnius)

2004-06-14
Publish your own article

„Lenkiškai jaučių skrandžių sriubai paruošti reikia ne mažiau kaip aštuonių valandų. Gal kitus atbaido toks ilgas procesas“, - juokauja konkurentų atstovaujamai virtuvei per daugiau nei dvejus veiklos metus taip ir neįgijusio restorano „Polonezas“ direktorius Laurynas Preidys.

 

Naugarduko gatvėje „Polonezas“ vienu pastatu dalijasi su tokio pat pavadinimo viešbučiu bei Lenkų kultūros namais. Pastaruosiuose vykstančių renginių lankytojams jau tapo tradicija pasisėdėti ir restorane. Jo virtuvės personalo sugebėjimus palankiai vertina ne tik viešbučio svečiai, bet ir čionai pasmalsauti, kaip lietuviams sekasi ruošti nacionalinius lenkų valgius, užsukantys Lenkijos turistai. Netoli restorano įsikūrusių didžiųjų telekomunikacijų bendrovių, bankų ir kitų įmonių darbuotojai pamėgo „Polonezo“ kompleksinius pietus, kurie čia kainuoja 8-10 Lt.

 

Restorano duris taip pat dažnokai varsto krepšinio, futbolo ir automobilių lenktynių aistruoliai. „Polonezo“ minkštasuolius jie dažniausiai nusėda prieš svarbiausias rungtynes, kurios čia rodomos dviejų metrų pločio ekrane.

 

Pasak L. Preidžio, keletas lenkiškų patiekalų restorane yra iš Lenkijos parsivežtos autentiškos receptūros. Kiti labiau pritaikyti lietuvių skoniui. Be jų, čia ruošiami populiariausi europietiški ir lietuviški valgiai, pastarųjų neretai pageidauja svečiai užsieniečiai. Jie renkasi bulvinius blynus su varškės ir kumpio padažu (7 Lt), mėsa (7,50 Lt), cepelinus su varškės, grybų ar mėsos įdaru (12 Lt). Kaip ir kiti restorano valgiai, cepelinai verdami tik užsakius, tad jų svečiai turi lukterėti apie pusvalandį.

 

Balandžio 31 dieną „Polonezas“ buvo vienas iš projekto „Pasaulio virtuvė“ dalyvių, vaišėmis Gedimino prospekte minėjusių Lietuvos stojimą į Europos Sąjungą. Tuomet restorano lauko kavinės prospekte lankytojai skanavo ir gyrė jaučių skrandžių sriubą, lenkiškai vadinamą fliakais, kuri iki šiol yra vienas iš firminių  „Polonezo“ patiekalų (6,50 Lt). „Lietuviams fliakai - kiek neįprastas valgis, bet pas mus jo paragavę užsisako ir kitąsyk“, - pastebėjo L. Preidys.

 

Restorano direktorius įsitikinęs, kad Vilniuje fliakai įtraukti į vienintelį – „Polonezo“ - valgiaraštį. Pasak jo, daugeliui maitintojų nėra priimtinas varginantis šio patiekalo ruošimo procesas. Jaučių skrandžiai turi būti verdami ne mažiau kaip 8 valandas, be to, sriubai reikalingi specialūs pagardai, kurių „Polonezui“ atgabenama iš Lenkijos. Įdomu, jog šioje šalyje fliakai ruošiami daugelyje užkandinių, net degalinių kavinėse. „Galbūt mes tą darome kruopščiau“, - kodėl Lenkijos svečiai giria lietuvišką fliakų variantą, svarsto L.Preidys.

 

Nuo šio pavasario su jaučių skrandžiais „Poloneze“ ruošiamas ir troškinys, gardinamas fermentiniu sūriu, česnakais bei grybais (15 Lt). Pažintį su kaimynų lenkų virtuve čia galima pratęsti užsisakius vietoje raitomų lenkiškų virtinukų su pikantišku padažu (8,90 Lt), Varšuvos kiaulienos kepsnį su džiovintomis slyvomis (14,50 Lt), sterko filė su lenkišku padažu (18 Lt).

 

Patys brangiausi patiekalai "Poloneze" - lašišos ir sterko kepsnys (27 Lt), daržovėmis įdarytas upėtakis bei avienos kepsnys su rozmarinais (25 Lt). Kad tėvams netektų per daug išlaidauti dėl mažųjų restorano svečių, vaikams sudarytas specialusis valgiaraštis. Jo patiekalai mažiau kaloringi, švelnesnio skonio, saikingesnių porcijų ir atsieina 3-10 Lt.

 

Pateikusiems „Laisvalaikio“ klubo kortelę restorano valgiams ir gėrimams bus taikoma 18 proc. nuolaida

 

Ramunė Žukauskienė

Broniaus Talaikio nuotr.

„Laisvalaikio“ informacija:

http://laisvalaikis.meniu.lt