This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Pasaulio virtuvių pirmūnai - kas valgo skaniausiai, aštriausiai, sveikiausiai?

2021-03-17
Publish your own article

Pasaulio virtuvės kupinos staigmenų ir keistenybių - mums gali pasirodyti neįtikėtina, kokius produktus ar patiekalus tolimų kraštų gyventojai laiko skanumynais. Kokių neįprasčiausių, įdomiausių ar labiausiai gluminančių delikatesų rastume, pasidairę po įvairių šalių tradicines virtuves?

Aštriausi patiekalai

Aštriu maistu garsėja Meksika, Indija, kai kurie Pietryčių Azijos regionai. Tačiau burną deginančių patiekalų apstu ir kitur - pavyzdžiui, Afrikoje. Turtinga ir įvairi Etiopijos virtuvė neįsivaizduojama be tradicinio prieškonių mišinio, vadinamo berbere, kurio ingredientai gali būti įvairūs, tačiau paprastai jame būna maltų čili pipirų, imbiero, česnakų, muskato riešutų gvazdikėlių ir dar įvairiausių kitokių prieskonių.

Aštrus maistas mėgiamas ir Vakarų Afrikoje - populiariausi Senegalo patiekalai thiebou djene (žuvis su ryžiais) ir mafe (mėsiškas troškinys su žemės riešutų padažu) gausiai gardinami čili pipirais, o Ganoje ir Liberijoje į troškinius ir sriubas beveik visada dedama iš juodųjų pipirų, palmių aliejaus ir anyžinių pipirų pagamintos burną deginančios pastos.

Lotynų amerikoje su meksikiečiais varžosi perujiečiai - Peru auga pipiras, vadinamas ají iš kurio gaminamo padažo salsa de ají pilnos kiekvieno prekybos centro lentynos, ir juo galima gardinti beveik viską!

Na, o Europoje pikantišką skonį, pasirodo, labai vertina pietų Italijos gyventojai - Kalabrijos ir Apulijos regionuose auginami kalabrietiški pipirai (giminingi Kajeno pipirams), kurie džiovinami ir naudojami marinavimui, jais barstomi mėsos patiekalai ir gaminiai, ypač dešros, be to, alyvuogių aliejuje apkepti jauni pipiriukai valgomi ir kaip garnyras - atsargiai, jie tikrai aštrūs!

Stiprių nervų smaguriams

Įvairios tautos valgo tai, kas kitoms gali pasirodyti keista, bjauru ar baisu - Azijoje, Afrikoje ir Lotynų Amerikoje valgomi vabzdžiai, įvairūs ropliai, voragyviai (pavyzdžiui, Kambodžoje trškūs kepti tarantulai - nieko nestebinantis užkandis!)…

Viešėję Pietryčių Azijoje tikriausiai girdėjo ar net ragavo garsiojo dvokiančio vaisiaus duriano, kurio kvapas toks stiprus, kad kai kuriose šalyse jį draudžiama valgyti uždarose patalpose. Japonai, mėgstantys fermentuotus produktus, dievina, kaip teigiama, labai sveiką produktą - paraugintas pupeles natto, kurių kvapas ne vienam kitataučiui riečia nosį, o Indonezijoje, Filipinuose ir daugumoje kaimyninių šalių galima paragauti pusiau išperėtų ančių kiaušinių - nulupus lukštą matyti iš dalies susiformavęs embrionas…

Neatsilieka ir europiečiai - įvairiose šalyse valgomos kraujinės dešros, pusžalė mėsa ar žuvis, islandai turi pūdytą žuvį rakfisk, silkę, škotai - kimštą avies skrandį haggis.

Vienas iš mažiau žinomų kontraversiškų europietiškų produktų neabejotinai yra Sardinijos saloje gaminamas casu marzu sūris, kuriam ypatingą skonį ir kvapą suteikia -  gyvos kirmėlės! Nereikia nė sakyti, kad šio sūrio kvapas ir skonis - labai intensyvūs, o gaminamas jis į avies pieną pridedant gyvų lervų, kurios, manoma, patobulina sūrio skonį.  Pagal ES reglamentus, casu marzu neatitinka sveikatos ir higienos normų, tačiau Sardinijos sūrininkai ir toliau jį (pusiau legaliai) gamina.

Sveikuoliai ir nesveikiausieji

Kokia pasaulio virtuvė pati nesveikiausia - sudėtinga tema, nes maistas kuris įprastas ir tinkamas vieniems, gali būti visai netinkamas kitiems.  Juk gali būti ir taip, kad kažkas puikiai jaučiasi šlamšdamas lašinius ar kasdien kirsdamas riebius kepsnius, tačiau sunkiai virškina daržoves!

Vis dėlto yra statistika - daugiau ar mažiau objektyvus rodiklis, o pasak statistikos daugiausia cukraus suvartojama JAV, daugiausia mėsos - JAV, Australijoje, Argentinoje ir Izraelyje, o nutukusių žmonių gausu Polinezijos salose, Persų įlankos valstybėse, JAV. Greitąjį maistą labai mėgsta amerikiečiai ir kanadiečiai, o maistinių priedų, pavyzdžiui, prieštaringai vertinamo mononatrio gliutamato, nevengiama Kinijoje ir Pietryčių Azijoje.

Na, o kitame spektro gale - tarp sveikiausiai besimaitinančiųjų - atsiduria Viduržemio jūros regiono šalys, kurių mitybą ekspertai giria jau seniai. Sveika laikoma ir japonų mityba - daug jūros gėrybių, mažai cukraus, mėsos, nedidelės porcijos - bei korėjiečių virtuvė, nes šioje šalyje valgoma daug žuvies, tofu, kiaušinių ir fermentuotų daržovių.

Vegetarams ir veganams

Vegetarų rojus tikriausiai  bus Indija - šioje šalyje apie trečdalis visų gyventojų nevartoja mėsos ir kiaušinių nevartoja, tiesa, pieno produktai nelaikomi tabu. Pietryčių Azijos kraštuose - Vietname, Indonezijoje, Filipinuose, Tailande ir kituose - valgoma viskas, tačiau gausi šių šalių budistų bendruomenė dažnai maitinasi vegetariškai ar veganiškai, be to, vietinės virtuvės įvairovė ir ingredientų gausa reiškia, kad veganams netrūks pasirinkimo, ką valgyti.

Vakarų kraštose veganizmas populiriausias Jungtinėje Karalystėje, ir - paradoksalu - daugelyje tų šalių, kuriose valgoma ir daug mėsos - Izraelyje, Australijoje, Vokietijoje, tiesa, šiuo atveju turima galvoje ne nacionaliniai patiekalai, o veganiškų produktų gausa parduotuvėse ir veganiškų užkandinių populiarumas - vis labiau šakinis įleidžianti tendencija daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių.

Brangiausi

Brangiausias pasaulio prieskonis - auksaspalvis šafranas. Kilogramui šio prieskonio pagaminti reikia apie 150,000 žiedų, o kainuoja jis apie 2500 - 3000 eurų.

Brangiausi grybai neabejotinai yra trumai, ypač - baltieji, augantys tik Šiaurės Italijoje, Pjemonto regione, tik tarp tam tikrų medžių šaknų. Teigiama, kad jų skonis ir aromatais - ypatingi, be to, šių grybų iki šiol nepavyksta kultivuoti ūkiuose - jie sėkmingai auga tik laukinėje gamtoje.

Reti ir tikrai nepigūs delikatesai yra ikrai, iberiškasis kumpis, wagyu jautiena, na, o brangiausia kava yra iš Azijos atkeliaujanti kopi luwak, kurios kilogramas gali kainuoti apie šešis šimtus eurų.

Ką mėgsta visi

Kokia virtuvė pasaulyje populiariausia? Įvairių apklausų rezultatai sutampa - daugybėje šalių atpažįstami ir mėgiami italų, meksikiečių, kinų, tajų patiekalai.

Jokia organizacija nėra oficialiai paskelbusi kokios nors tautos virtuvės mėgstamiausia pasaulyje, tačiau neoficialiai, remiantis įvairių apklausų duomenimis, šį titulą turbūt reikėtų priskirti Italijos virtuvei - makaronai ir pica užkariavę visus žemynus, jų rasite ir Afrikoje, ir Tolimuosiuose Rytuose, o amerikiečiai picą apskritai laiko kone nacionaliniu patiekalu!

 Itališkas maistas mėgstamas net tose šalyse, kurios pačios turi gilias kulinarine stradicijas - pasak vieno tyrimo, net 94% ispanų teigia, kad jų mėgstamiausia užsienio virtuvė yra italų, o 92% prancūzų, jei valgo ne savo krašto valgius,  taip pat mieliausiai renkasi itališkus patiekalus.