This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Sultinga, aromatinga ir soti brazilijos virtuvė

2018-05-08
Publish your own article

Brazilija pasaulyje garsėja ne tik futbolu ir spalvingais karnavalais – ši šalis turi ir be galo įdomią, įvairias maisto gaminimo tradicijas apimančią nacionalinę virtuvę. Čia galima aptikti tiek vietinių indėnų, tiek kolonijistų portugalų, tiek kažkada iš Afrikos atvykusių vergų kulinarinį paveldą, o pastaraisiais dešimtmečiais šalies virtuvei įtakos turėjo ir naujieji imigrantai iš Japonijos bei kitų Azijos šalių.

Tradiciniai patiekalai Brazilijoje gerokai skiriasi priklausomai nuo regiono, tačiau pupelės ir ryžiai visur išlieka tarsi duona kasdieninė. Šiuos du ingredientus brazilai maišo su mėsa, jūros gėrybėmis ar daržovėmis – taip išgaunami be galo sultingi, aromatingi, bet kartu ir paprasti braziliški valgiai.

Feijoada (feižoada) – nacionalinis troškinys

Tikriausiai labiausiai žinomas braziliškas valgis yra feižoada – tirštas pupelių, kiaulienos ir jautienos troškinys, dažnai gardinamas įvairiomis daržovėmis, vaisiais (bananais ar apelsinais) ir prieskoniais. Kiekvienas regionas turi savo patiekalo variantą, tad kaskart valgoma feižoada bus vis kitokio skonio: jai gali būti naudojamos tiek juodos, tiek baltos ar raudonos pupelės, tiek įvairi mėsa – dešrelės ir įvairios kiaulės kūno dalys, pavyzdžiui, nugarinė, kiaulės kojos ir kt.

Nors ir labai mėgstama, feižoada yra be galo sotus ir sunkus patiekalas, o jos gaminimas reikalauja daug laiko ir pastangų. Todėl Brazilijoje yra susiformavusi tradicija feižoadą valgyti restoranuose, kur ji dažniausiai patiekiama tik trečiadienio ir šeštadienio pietums.

Brazilai taip pat mėgsta šį troškinį užgerti caipirinha – savo nacionaliniu alkoholiniu kokteiliu, gaminamu iš cukranendrių likerio, laimų ir cukraus. Kai kuriuose Brazilijos miestuose yra populiarūs sambos šeštadieniai, kur tradicinė feižoada valgoma besiklausant gyvos sambos muzikos.

Norintys ko nors lengvesnio, gali paragauti caldinho de feijão – tai tarsi mažesnis ir paprastesnis feižoados variantas, gaminamas iš daugybės pupelių, svogūnų, rūkyto kumpio ir prieskonių. Ši tiršta sriuba dažniausiai siūloma baruose ir net paplūdimiuose prekeivių, kurie ją iš nešiojamų termosų pilsto į mažus kavos puodelius.

Jūros gėrybių gausa

Brazilijos virtuvėje rasite daugybę žuvies ir jūros gėrybių – ypač tuose regionuose, kurie įsikūrę prie Atlanto vandenyno. Vienas iš tipinių patiekalų yra bacalhao – tai džiovinta ir sūdyta žuvis, patiekiama kartu su alyvuogėmis, svogūnais, bulvėmis, pomidorais ir ryžiais. Bacalhao į Braziliją kolonijizmo laikais atvežė portugalai – būtent jie suprato, kad sūdymas yra puikus būdas išlaikyti maistą tinkamą vartojimui, ir išmokė to vietinius gyventojus. Šiandien bacalhao yra valgomas daugelio brazilų namuose. Tiesa, kadangi žuvies sūdymas reikalauja laiko, dažniausiai šis patiekalas gaminamas ypatingomis progomis ar šeimos vakarienėms.

Brazilijoje populiarūs ir įvairūs jūros gėrybių troškiniai. Vienas iš jų, moqueca, ypač būdingas prie vandenyno esančioms Bahia ir Espirito Santo valstijoms. Įdomu tai, kad abi valstijos gamina šiek tiek skirtingus, tačiau vienodai skanius troškinio variantus. Espirito Santo valstijoje kartu su žuvimi ir jūros gėrybėmis į troškinį dedamos anato augalo sėklos, kurios yra natūralus dažiklis: dėl jų patiekalas įgauna ryškiai raudoną spalvą. Tuo tarpu Bahia valstijoje labiau mėgstamas sotesnis moqueca variantas, gaminamas su palmių aliejumi, pipirais ir kokosų pienu.

Iš Bahia regiono kilęs ir kitas populiarus troškinys, vadinamas vatapa. Šis patiekalas gaminamas iš duonos, krevečių, riešutų, kokosų pieno, palmių aliejaus ir prieskonių. Tiek moqueca, tiek vatapa troškiniai dažniausiai patiekiami kartu su ryžiais.

Braziliški užkandžiai

Brazilai be galo mėgsta užkandžiauti – tiek tarp pagrindinių valgių, tiek kartu su taure gėrimo. Todėl šalies virtuvėje rasite daugybę įvairių mažų skanėstų ir delikatesų, kurie niekada neleis būti alkaniems.

Vienas iš tradicinių užkandžių yra sūrio bandelės, vadinamos pão de queijo. Traškios išorėje ir minkštos viduje, šios bandelės yra valgomos tiek pusryčiams, tiek kaip užkandis prie kitų patiekalų ar bokalo alaus. Kartais jos net patiekiamos su įvairiais įdarais – dažniausiai sūriu arba mėsa.

Kitas panašus ir Brazilijoje be galo populiarus užkandis yra empadinhas: tai maži pyragėliai, gaminami su vytintos mėsos, vištienos ir grietinėlės, krevečių ar sūrio įdarais. Empadinhas yra labai populiarus gatvės užkandis, kurį patogu suvalgyti skubant į darbą ar susitikimą su draugais.

Iš saldžių užkandžių, Brazilijoje būtina paragauti brigadeiros: tai iš kondensuoto pieno ir kakavos gaminami rutuliukai, kurie dar voliojami svieste ir šokolado drožlėse. Brigadeiros yra neatskiriama braziliškos kultūros dalis, o juos mėgsta tiek vaikai, tiek ir suaugę. Šis užkandis yra labai paprastas ir lengvai pagaminamas namuose, tačiau per pastaruosius metus taip pat išpopuliarėjo iš specialios brigadeiros parduotuvėlės. Jos siūlo įmantrius saldumyno variantus, gaminamus su riešutais, vaisiais, likeriu ir geros kokybės belgišku šokoladu.

***

Brazilija pasižymi didele gamtos, klimato, kultūrų ir kartu – maisto įvairove. Kiekvienas valgis čia atspindi vis kitą istorinį periodą ar kultūrinę įtaką, o kiekvienas regionas turi savitas kulinarines tradicijas. Vis dėlto ar tai būtų sultinga feižoada, ar paprasta sūrio bandelė – brazilišką virtuvę vienija sodrūs, aromatingi ir spalvingi patiekalai, kurie nei vieno maisto gurmano nepaliks abejingo.

Akvile Ben Haim @Meniu.lt