This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Pasaulio virtuvė: Pietų Korėjos skoniai

2023-05-17
Publish your own article

Kinų virtuvė populiari visame pasaulyje. Tuo tarpu, Pietų Korėjos kulinarinės tradicijos tik po truputį užkariauja kitus žemynus. Dar nesate pažįstami su korėjietiška virtuve? Norėtumėte daugiau sužinoti apie šios šalies maistą bei valgymo papročius? Šiame straipsnyje pristatome tradicinius Pietų Korėjos valgius, skonius, o taip pat papasakojame, ko galite tikėtis apsilankę korėjietiškame restorane. Kviečiame skaityti ir praplėsti žinias apie šios valstybės gastronomiją.

 

Išskirtinis maisto patiekimas

Įsivaizduokite: viešite Pietų Korėjoje. Užsukate į nediduką šeimos restoranėlį. Užsisakote pagrindinį patiekalą (pavyzdžiui, žuvies ar mėsos patiekalą) ir staiga... Staiga ant jūsų stalo padavėjas ima nešti daug skirtingų lėkštučių, kuriose puikuojasi įvairios salotos, grybai, dumbliai, o taip pat ryžiai, sriubos. Kiek nusistebite – juk viso to neužsisakėte. Tačiau nepamirškite – jūs viešite Pietų Korėjoje, o maistas restoranuose čia patiekiamas kitaip nei pas mus. Užsisakius pagrindinį patiekalą į kainą įskaičiuoti ir garnyrai, žinomi bendriniu banchan vardu.

Kuo prabangesnis restoranas, tuo šių garnyrų jums atneš daugiau. Paprastutėje užeigoje galbūt gausite tik vieną. Tačiau yra restoranų, kuriuose jums atneš net 20 banchan lėkštelių. Tiesa, įprastose, vidutinės klasės maitinimo įstaigose, galite tikėtis 3–9 skirtingų garnyrų.

Kaip viską valgyti? Pirmiausia, į burną dėkite kąsnelį pagrindinio patiekalo, tada – kąsnį norimo garnyro, o tada – šaukštą sriubos. Taip, sriuba Korėjoje yra vienas iš garnyrų, o ne pirmasis patiekalas, kaip įprasta pas mus. Banchan būna labai skirtingų skonių, nuo itin aštrių, iki rūgščių ar subtilių. Tikrai atrasite tą, kuris artimiausias jūsų paletei.

Beje, netaupykite garnyrų – jeigu ištuštinsite lėkštėlę, ją padavėjas jums papildys. Kai kuriuose restoranuose yra banchan bufetai, kuriuose galima pasipildyti patiems. Papildomai mokėti nereikia. Tiesa, sukčiauti ir visai šeimai užsisakyti tik vieną pagrindinį patiekalą ir valgyti kiek tik norisi garnyrų – nepadoru, o daugelyje restoranų tiesiog draudžiama. Kiekvienas žmogus privalo užsisakyti pagrindinį patiekalą, o tik tada mėgautis neribotu banchan.
 

TOP 5 patiekalai

Aptarėme tai, kaip Pietų Korėjos restoranuose patiekiamas maistas. O dabar kviečiame sužinoti, kokie tradiciniai patiekalai yra populiarūs visoje šalyje ir bene labiausiais asocijuojasi su Pietų Korėjos gastronomija.

Bibimbap

 

Bibimbap – itin maistingas ir gardus patiekalas. Pietų Korėjoje jis labai populiarus, todėl šio patiekalo galima paskanauti tiek prabangiuose restoranuose, tiek maisto turgeliuose ar gatvės maisto kioskeliuose.

Ką gausite užsisakę bibimbap? Dubenėlį su virtais ryžiais, ant kurių suversti ir neišmaišyti skirtingi ingredientai: įvairios daržovės, daigai, jautiena arba vištiena, kiaušinis. Receptūra gali kiek skirtis priklausomai nuo restorano. Įprastai patiekalas gardinamas sojų padažu bei aitriųjų pipirų padažu. Prieš valgant reikia viską išsimaišyti.

Beje, jei turėsite galimybę, labai rekomenduojame paragauti bibimbap su žalia žuvimi ar jūros gėrybėmis. Ši patiekalo versija vadinama hoedeopbap vardu.

 

Kimchi

 

Kimchi – patiekalas, kurį drąsiai galime įvardinti kaip vieną iš Pietų Korėjos virtuvės perlų. Tai – fermentuotos daržovės, kurios pasižymi gerųjų bakterijų bei vitaminų gausa. Ne tik skanu, tačiau ir sveika. Kimchi valgomos tiek kaip vienas iš garnyrų, tiek naudojamos kitų patiekalų gamyboje. Specifinio skonio šioms daržovėms suteikia sūriai-rūgščiai-aitrus padažas.

Kimchi turi gilias gaminimo tradicijas. Korėjiečiai dėl šių daržovių kiek pamišę, todėl jų namuose neretai galima rasti netgi atskirus šaldytuvus, kurie skirti vien tik šiems, fermentuotiems pagardams, laikyti.

 

Bulgogi

 

Dar vienas, išties populiarus korėjietiškas patiekalas, – bulgogi. Jautiena (kartais kiauliena) supjaustoma plonytėmis juostelėmis ir marinuojama bent 2–4 valandas sojų, svogūnų, pipirų, česnakų, sezamų aliejaus, imbiero ir cukraus padaže. Vėliau, marinuota mėsa kepama ant atviros liepsnos – toks gaminimo būdas itin populiarus Pietų Korėjoje.

Šiltojo sezono metu keptos jautienos juostelės patiekiamos su šviežiomis daržovėmis. Žiemą – su fermentuotomis daržovėmis kimchi. Įprastai mėsa ir daržovės susukamos į salotos lapą ir valgomos kaip suktinukas. Gardinama aštriu padažu ssamjang.

 

Jjigae

 

Jjigae – tai populiarus korėjietiškas troškinys. Skirtinguose šalies regionuose galima atrasti kiek kitokių šio troškinio versijų. Tačiau įprastai jis gaminamas iš daržovių/mėsos/jūros gėrybių, kurios troškinamos sultinyje ir gardinamos aitriųjų pipirų pasta gochujang, fermentuotu miso gaenjang, sojų pupelių pasta arba sūdytomis fermentuotomis krevetėmis.

Įdomu tai, jog įprastai šis troškinys patiekiamas kaip tarpinis patiekalas tarp dviejų sunkių patiekalų. Savo konsistencija jis primena mums įprastą tradicinį troškinį, tačiau skonis – išties unikalus.

 

Tteokbokki

 

Tteokbokki – tai tradicinis korėjietiškas gatvės maistas. Vis dėlto, visokių jo variacijų galima paragauti ne tik maisto turgeliuose, tačiau ir užkandinėse ar net restoranuose.

Klausiate, koks tai patiekalas? Tteokbokki pagrindą sudaro ryžių paplotėliai, kurie, tiesą sakant, yra beveik beskoniai. Vis dėlto, skonį šiam patiekalui suteikia padažas. Jeigu ragausite, įspėjame iš karto – šis padažas aštrus, tad europietiškam skoniui gali pasirodyti net kiek per aitrus.

Padažas gaminamas iš įvairių daržovių, aitriųjų pipirų pastos, šiek tiek cukraus, druskos. Kartais patiekalas dar gardinamas žuvies pyragėliais bei kiaušiniu.

Tai – tik keli korėjietiški patiekalai. Vis dėlto, jie itin populiarūs šalyje, todėl bent šiek tiek atspindi vietinės gastronomijos dvasią. Kaip jau minėjome, Europoje po truputį įsikuria vis daugiau korėjietiško maisto restoranų. Tad jeigu greitu metu neplanuojate kelionės į Pietų Korėją, rekomenduojame apsilankyti bent jau šios virtuvės restorane. Esame tikri, jog atrasite naujų skonių ir įdomių patirčių.