This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Makaronų rūšys ir padažai – kaip derinti?

2023-03-23
Publish your own article

Tikriausiai esate girdėję, jog italų virtuvė turi begalę įvairiausių taisyklių. Pavyzdžiui, viename patiekale negalima derinti žuvies ir sūrio. Arba cappuccino užsisakyti antroje dienos pusėje. Žinoma, jog taisyklės kartais turi iš išimčių. Vis dėlto, didžioji dalis italų savo tradicijas, ypatingai kulinarines, gerbia.

Vienas iš pagrindinių italų gastronomijos patiekalų – pasta. O skirtingos makaronų rūšys įprastai valgomos ir su tam tikrais pažadais. Juk tik taip atsiskleidžia geriausios skonių kombinacijos! Tuo pačiu, netinkamas makaronų rūšies pasirinkimas gali lemti ir tai, jog lėkštėje dominuos padažas arba pasta. Pripažinkite, tikrai nenorite valgyti permirkusių pažade makaronų ar atvirkščiai – prėskos pastos su nepakankamu kiekiu padažo. 

Kaip derinti teisingai? Siūlome paskaityti šį straipsnį ir sužinoti.

 

Vamzdelių formos makaronai – tiršti, sodraus skonio padažai

Penne, rigatoni, paccheri, macaroni, tubini –  tai tik kelios pastos rūšys, kurios yra vamzdelių formos. Italų virtuvėje tokie makaronai įprastai derinami su itin tirštais, sodraus skonio mėsos arba daržovių padažais.

Puikus pavyzdys – garsusis bolognese padažas, kuris gaminamas iš maltos mėsos, pomidorų, salierų, svogūnų, morkų, sauso vyno. Pažadas puikiai apdengia vamzdelių formos makaronus, o mėsos ir daržovių gabalėliai dailiai įlenda į jų vidų. Tokiu būdu, kiekvienas kąsnis pasižymi sodriu, maloniu skoniu, o lėkštėje nėra padažo pertekliaus.

 

Smulkūs makaronai – padažai iš sultinio

Smulkius makaronus valgyti su šakute būtų kiek sudėtinga. Dėl šios priežasties jie naudojami patiekaluose, kurie įprastai valgomi su šaukštu, o padažo pagrindą sudaro sultinys.

Risoni, stelline, anelline ir kitų smulkių makaronų paskirtis – sukurti patiekalo masę, tirštesnę konsistenciją. Jie tarytum susilieja su sultinio ir jo priedų skoniu.

 

Ilgi ir ploni makaronai – lengvi padažai

 Ilgi ir ploni makaronai, tokie kaip mūsų visų mėgstami spaghetti, linguine ar net kiek storesni fettuccine, įprastai serviruojami su lengvos tekstūros ir konsistencijos padažais. Grietinėlės pagrindu pagaminti padažai, alyvuogių aliejaus ir česnako padažas, jūros gėrybės – visa tai puikiai dera su ilgais ir plonais makaronais.

Beje, nors už Italijos ribų itin populiaru valgyti spaghetti makaronus su mėsos kukuliais ar bolognese padažu, patys italai tai įvardija kaip nuodėmę: juk plonyčiai ir ilgi makaronai visiškai nedera su sunkiu ir sodriu mėsos skoniu. Tuo tarpu, itališkos virtuvės pažiba vadinamas carbonara padažas – kone idealus su spaghetti formos makaronais. Jo sviestinė konsistencija, kiaušinių suteikta slidi tekstūra bei šoninės išskirtas riebaliukas „apvelka“ makaronus maloniu skoniu.

 

Susukti makaronai

Mėgstate itališka klasiką – pesto padažą? O ar žinote, su kokios formos makaronais jis dera labiausiai? Patys italai teigia, jog pesto itin tinkamas su sraigtelio formos makaronais arba kitomis susuktomis pastos rūšimis. Pavyzdžiui, fusilli, caserecce, rotini ir kt. Tirštas pesto padažas užpildo visus makaronų griovelius. Tokiu būdu, kiekvienas patiekalo kąsnis tampa turtingas savo skoniu.

Kreminiai pažadai su sūriu taip pat puikiai tinka sraigtelio formos makaronams gardinti. Pastos grioveliuose šie pažadai užsilaiko ir nenubėga, dėl to valgantysis gali mėgautis išraiškingu patiekalu, o lėkštėje nėra padažo pertekliaus.

 

Makaronai su įdaru – aliejaus ar sviesto pagrindo padažas

Ravioli, tortellini, girasoli – tai itališki makaronai, kurie kiek primena koldūnus. Išorėje – tradicinė pastos tešla, o viduje – mėgstamas įdaras: mėsa, špinatai, sūris, grybai ar pan.

Reikia pripažinti, jog šios pastos rūšys jau savaime pasižymi sodriu skoniu, kurį suteikia įdaras. Vis dėlto, net ir šie makaronai serviruojami su padažu, kuris įprastai gaminamas sviesto ar aliejaus pagrindu.

Puikus padažo pavyzdys – šalavijų sviestas. Keptuvėje lydomas sviestas, kuris pagardinamas šalaviju bei pipirais, druska, šlakeliu citrinos sulčių. Tokiu padažu aplieti makaronai tampa tarytum šilkiniai. O jei ant viršaus užtarkuojama dar šiek tiek kietojo sūrio... Pirštus galima apsilaižyti. 

 

Kriauklės formos makaronai – platus spektras padažų

Klausiate, ar yra kokia nors universali makaronų rūšis, kuri puikiai dera su skirtingo tipo padažais? Atsakome – taip, tikrai yra. Ir tai – kriauklės formos makaronai, tokie kaip conchiglie, orecchiette, cavatelli. Italai kartais juokauja, jog kriauklėje kiekvienas padažas tampa tarsi perlas – makaronas apgaubia ingredientus ir sukuria skonių kupina kąsnį.

Taigi, jeigu namuose turite kriauklės formos makaronų, drąsiai juos gaminkite su grietinėlės, mėsos, sviestiniais padažais. Puikiai tiks ir klasikinis pesto ar naminis marinara padažas. Skanaus!