This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ką reikia žinoti apie alyvuoges

2012-05-02
Publish your own article

1. Alyvmedžio šakelė daugeliui yra gerai žinoma kaip gausos, šlovės bei taikos simbolis. Alyvmedžio lapų vainikais nuo seno priimta puošti nugalėtojų galvas Antikinėje Graikijoje – tai įvertinimo bei palaiminimo ženklas. Pačių seniausių alyvmedžių reliktų randama netgi Egipto faraono Tutanchamono kapavietėje.

2. Alyvmedis itin ištvermingas medis. Jis atsparus sausrai, įvairioms ligoms (nors ne visoms) ir netgi gaisrui. Teigiama, jog ne vienas augantis alyvmedis mena dar senovės laikus.

3. Alyvmedis gali būti naudojamas medienai, tačiau svarbiausia jo vaisiai bei jų produktai. Nors Lietuvoje alyvuoges spėjo pamėgti daugybė žmonių, visgi daugelis dar nedaug žino apie jų savybes. Svarbu žinoti, jog tai yra itin naudingas vaisius, o jo produktas – alyvuogių aliejus (ypač nefiltruotas alyvuogių aliejus) – iš tikrųjų, yra unikalios sudėties sultys. Tai bene vienintelis aliejus, spaudžiamas ne iš sėklų, bet iš vaisių minkštimo!

4. Dažnai manoma, jog juodosios ir žaliosios alyvuogės yra dviejų skirtingų rūšių. Svarbu įsidėmėti, jog tai tos pačios rūšies vaisius, kurio spalva priklauso nuo skirtingo sunokimo. Juodosios alyvuogės – puikus užkandis prie baltojo vyno, žaliąsias ragaukite su raudonu vynu. Tiesa – dauguma juodųjų alyvuogių prekybos centruose yra dažytos alyvuogės! Dažniausiai tam naudojamas geležies sulfatas. Garsiosios Kalamata alyvuogės nėra juodos – jos tamsiai violetinės ar rudai-violetinės.

5. Norėdami atskleisti geriausias alyvuogių skonio savybes, gardinkite jas įvairiais prieskoniais bei įdarais. Tačiau nepamirškite, jog turite rinktis tik natūralius produktus. Patariame rinktis raudonėlius, česnaką, čiobrelius, rozmariną ar paprikas. Didesnės alyvuogės itin gardžios, įdarytos lašiša, tunu ar sūriu. Mažesnės puikiai tinka pagardinti duoną, picą ar salotas.

6. Alyvuogės būna skirtingo dydžio (kalibro) ir graikai jas net vadina pavadinimais: large, jumbo ir kt., taigi naudinga žinoti šių vaisių žymėjimą.

7. Visiems puikiai žinomas alyvuogių produktas – alyvuogių aliejus - yra itin svarbi Viduržemio virtuvės dalis. Tačiau žmonės ją vertina ne tik kaip paprastą patiekalų ingredientą. Regiono gyventojams alyvuogių aliejus yra sveikatos, romantiško kaimo gyvenimo bei antikinės kultūros simbolis. Tiesa – tai turi būti Extra virgin kategorijos (pirmojo, šalto, mechaninio spaudimo aliejus ir būtinai nefiltruotas).

8. Virtuvėje alyvuogių aliejus nepamainomas dėl savo ilgo galiojimo laiko. Alyvuogės yra vieninteliai vaisiai, kurių sultys (aliejus) išlaiko visas skonio, aromato savybes bei nepraranda svarbių A, E, D, K vitaminų ilgą laiką. Neatidarytas alyvuogių aliejus yra tinkamas naudojimui keletą metų. Ilgainiui aliejui būdingas karstelėjimas su laiku švelnėja.

9. Tyrimai rodo, jog Viduržemio regiono gyventojai rečiausiai miršta nuo kraujotakos sutrikimo ligų. Nustatyta, jog tam didelę reikšmę turi alyvuogių aliejus, kurio regione sunaudojama itin daug, - jis padeda reguliuoti cholesterolio kiekį. Norintiems išvengti širdies ligų medikai pataria per dieną suvartoti 1 – 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Antioksidacinės aliejaus savybės padeda išvengti ir vėžinių susirgimų.  

10. Lietuvoje įsigyti autentiškų alyvuogių yra sudėtinga, tačiau ieškokite pas tiesioginius importuotojus Kalamata alyvuogių, kurios vertinamos visame pasaulyje ir yra alyvuogių etalonas. Tiesa, Kalamata alyvuogės skirtos valgymui, bet ne aliejui.