This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Mityba pagal metus

2010-10-06
Publish your own article
Žinoma, laiką sustabdyti sunku, bet pamėginti verta. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis reikėtų praturtinti mitybą skirtingame amžiuje: nuo 20, 30, 40 ir 50 metų. Bėgant metams mūsų organizmo poreikiai keičiasi...

Nuo 20 metų reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje netrūktų kalcio, kadangi kūno masė vis dar auga. Puikus jo šaltinis yra pieno produktai. Daugiausia kalcio yra kietuosiuose sūriuose, ožkų pieno ir lydytame sūryje, jogurte, piene, grietinėje. Taip pat kalcio gausu lapinėse daržovėse, ypač daug salieruose, tuo tarpu salotose, kopūstuose, svogūnuose ir pupelėse mažiau. Puikus kalcio šaltinis – sezamas, džiovinti abrikosai, migdolų riešutai.

Nuo 30 gyvenimo metų vertėtų pasirūpinti, kad organizmui netruktų geležies, kuri padeda išlikti aktyvumiems bei užtikrina gerą nuotaiką. Geležies stoka yra dažniausiai pasitaikantis mitybos trūkūmas visame pasaulyje. Mėsa yra vienas išlengvai pasisavinamų geležies šaltinių. Geležis iš mėsos yra kur kas lengviau pasisavinama nei iš vaisių, daržovių, duonos gaminių ar kiaušinių. Daug geležies yra jautienoje, paukštienoje, kiaulienoje, žuvyje, kepenyse. Tuo tarpu augalinės kilmės maiste geležies yra mažiau – daugiausia grikiuose ir ryžiuose, žemuogėse, lapinėse daržovėse bei grybuose.

Nuo 40 metų amžiaus mityboje neturi trūkti ląstelienos, kadangi lėtėja medžiagų apykaita, kuri lemia įvairias ligas bei nereikalingų kilogramų augimą. Ląstelienos gausu augalinės kilmės produktuose: vaisiuose, daržovėse, neapdorotuose grūduose. Ląsteliena padeda greičiau pasisotinti ir ilgiau išlikti sotiems, palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje ir apsaugo storosios žarnos gleivinę.

Nuo 50 metų didesnį dėmesį reikėtų skirti vitaminui D, kuris apsaugo nuo įvairių chroniškų ligų vystymosi. Šį vitaminą organizmas gamina paveiktas saulės spindulių, tačiau bėgant metams šis gebėjimas mažėja. Štai, pavyzdžiui, perkopus septintą dešimtį organizmas sugeba pagaminti tik 40 procentų būtino vitamino D kiekio. Tad būtina į mitybą įtraukti tokius produktus kaip pienas, sviestas, kiaušiniai (vitamino D turi kiaušinio trynys),  žuvų taukai ar riebiosios šaltųjų vandenų žuvys (lašiša, skumbrės, silkės), kepenys.

Kalcis ir vitaminas D padeda sulieknėti>>

Elena Germanovič
Nuotraukos: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 10 06