This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kuo rudenį pakeisti vasariškas daržoves?

2017-10-04
Publish your own article

Prasidėjus šaltajam sezonui, parduotuvių lentynose šviežių vasariškų daržovių pasirinkimas nebedžiugina. Traškius jaunus agurkėlius pakeičia ilgi ištysę beskoniai agurkai, o rasti kvapnių prinokusių pomidorų tampa misija neįmanoma. Bet kasdieniai mūsų organizmo vitaminų bei mineralų poreikiai niekur nedingsta. Todėl ir šiuo laikotarpiu turime gauti visų reikalingų maistinių medžiagų. Nejaugi vientintelė išeitis − griebtis papildų ir vitaminų vaistinėje?

Neskubėkite, nes šie keli patarimai gali padėti aprūpinti jus visa puokšte vitaminų net ir be šviežių vasariškų daržovių ar papildų pagalbos.

Rinkitės sezonines daržoves

Jeigu šiltomis vasaros dienomis taip gera atsigaivinti traškių lengvų salotų lėkšte, vėstant orams natūraliai norime šiltesnių ir sotesnių patiekalų. Ar iš turgelio, ar iš parduotuvės, o gal ir iš sodo parsivežti moliūgai, cukinijos, morkos, ropės, salierai ir pastarnokai yra vienos maistingiausių rudeninių daržovių.

Į mitybą įtraukite ir miško grybų, kuriuose yra vitamino B12, būtino visiems nevartojantiems ar vartojantiems mažiau gyvulinės kilmės poduktų. Taip pat baltymų, skaidulų ir seleno.

Nebijokite improvizuoti, troškinti, virti sriubas, lengvai apkepti orkaitėje ar paįvairinti šiomis daržovėmis pilno grūdo rytines košes. Norėdami gauti visą naudą iš oranžinės spalvos daržovių, nepamirškite jų valgyti su geraisiais riebalais. Pavyzdžiui, pagardinkite trintą moliūgų ar morkų sriubą šlakeliu ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Nepamirškite šaldytų daržovių

Šaldytų produktų skyriuje apsilankykite ne tik ieškodami ledų kibirėlio. Šaldytos daržovės taip pat gali kuo puikiausiai pakeisti šviežias daržoves. Prieš kelis metus paskelbtame tyrime mokslininkai palyginę šviežių bei šaldytų daržovių maistingumą, padarė išvadą, kad šviežios daržovės nepranoksta šaldytų ir tiek vienų, tiek kitų daržovių maistingumas yra labai panašus.

Be to, šaldytos daržovės jau būna iš anksto pjaustytos, todėl galėsite skirti daugiau laiko maloniems vakaro užsiėmimams. Dažnai šaldytas daržoves verdame vandenyje ir valgome garnyrui, bet taip išvirus daržoves ir nupylus vandenį, kartu išpilame daug vitaminų. Norint išsaugoti vitaminus, iš šaldytų daržovių geriausia virti sriubas ar ruošti garuose.

Šaldytos daržovės, be kitų privalumų, gali būti ir daug draugiškesnė piniginei šviežių daržovių alternatyva. Vienodas kiekis šaldytų žiedinių kopūstų ar brokolių šaltuoju sezonu gali kainuoti net keliskart pigiau nei tos pat rūšies šviežia daržovė.

O kaip su konservuotomis daržovėmis?

Konservuotos daržovės dažniausiai ruošiamos iš labiausiai sunokusių sezoninių daržovių, tokių kaip pomidorai, kuriuose yra susikaupę didžiausi kiekiai vitaminų. Tačiau konservavimo metu tokių daržovių vitaminų kiekis sumažėja. Mokslininkai nustatė, kad konservuotuose pomidoruose vitamino C 29 – 33 procentais mažiau nei šviežiuose. Nors ir konservuotose pomidoruose vitaminų kiekis mažesnis, bet paprastai juose būna daugiau skonio nei „plastmasiniuose" pomidoruose parduotuvių lentynose.

Svarbu ne tik vitaminai. Nepamirškite, kad konservuotos pupelės, avinžirniai ir lęšiai gali būti tikras pagalbininkas skubantiems žmonėms, norintiems maisto ruošimą paversti kuo greitesniu procesu. Ankštinėse daržovėse gausu baltymų, kurie suteikia sotumo jausmą bei skaidulų, kurios gerina virškinimą ir sulėtina gliukozės patekimą į kraują.

Renkantis konservuotas daržoves, verta atkreipti dėmesį, ar daržovėse nėra nereikalingų priedų, didelio druskos kiekio, jos natūralios, savo sultyse ar vandenyje. Taip pat naudingiau rinktis to gamintojo konservuotas daržoves, kurio pakuotėse nenaudojamas chemikalas Bisfenolis A (BPA). Europos maisto saugos tarnyba savo rekomendacijose nurodo, kad šio chemikalo patekimas į mūsų maistą nedidelėmis dozėmis yra saugus, tačiau su gyvūnais atlikti tyrimai, nors ir ne galutiniai, kelia hipotezes apie galimą neigiamą BPA įtaką hormoninės sistemos darbui, imunitetui.

***

Tikrai nereikia liūdėti, kad baigėsi vasariškos daržovės. Pasitelkę į pagalbą spalvingąsias sezonines rudenines, skirtingas šaldytas ar natūralias konservuotas daržoves saugiose sveikatai pakuotėse, praturtinsite savo mitybą įvairiais vitaminais, baltymais ir skaidulomis net šaltuoju metų laiku.

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt