This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Konferencijoje "Nuo saugaus maisto sveikos mitybos link" aptariami iššūkiai visuomenės sveikatai

2012-10-30
Publish your own article

Sveikos mitybos ir aplinką tausojančio gyvenimo būdo propagavimas – naujas šiuolaikinei visuomenei tenkantis iššūkis. Formuodama ilgalaikius veiklos prioritetus, Europos Komisija nutukimą  ir antsvorį įvardino šio amžiaus Europos rykšte, kai kuriose šalyse jau siekiančia epidemijos mastus.

„Tai globali problema. Jei anksčiau manėme, kad nutukimas ir antsvorio problemos aktualios gal tik JAV ar D. Britanijos gyventojams, tai pastarųjų metų statistika rodo, kad šiuo metu mūsų šalyje problemų dėl nutukimo turi per 20 proc. gyventojų. Ypač sparčiai daugėja nutukusių vyresnio amžiaus žmonių ir antsvorį turinčių vaikų. Vienas būdų kovoti su šia XXI amžiaus rykšte – maisto produktų gamintojų, restoranų ir kavinių savininkų ir, žinoma, vartotojų švietimas, sveikos mitybos įpročių ir kultūros formavimas nuo pat mažumės“,– sakė konferencijos organizatorius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius dr. Jonas Milius.

„Eurobarometro“ atliktos apklausos duomenimis,  net  95% lietuvių kaip svarbiausią faktorių renkantis maisto produktus, nurodė jų kainą. Tuo tarpu  tik 21% mūsų tautiečių nuolat ieško aukštos ar išskirtinės kokybės, vietos ūkiuose užaugintų maisto produktų, dar 45% dėmesį į tokius produktus atkreipia tik retkarčiais. Nerimą kelia dar viena tendencija – vaisius, daržoves, pieno produktus kasdien vartoja mažiau nei pusė Lietuvos moksleivių, tačiau net trečdalis jų kasdien valgo saldumynus bei geria gazuotus saldžius gėrimus.

Šiemet visa Europos Sąjunga mini 10-ties metų jubiliejų, kai buvo priimtas vienas moderniausių ir ypatingai aukštus saugos standartus nustatantis maisto saugos reglamentas ir įkurta nepriklausoma mokslinė institucija – Europos maisto saugos agentūra. „Efektyvi maisto saugos užtikrinimo sistema Lietuvoje leidžia užtikrinti, kad mūsų vartotojus pasiektų tik saugūs maisto produktai. Tačiau ar  turėdami galimybę valgyti bene saugiausius maisto produktus Europoje, vis dėlto esame tokie sveiki, kokie turėtume  būti? Viena vertus, taip – dėl nesaugių maisto produktų kilusių apsinuodijimo maistu protrūkių pasitaiko labai retai. Kita vertus – net apie 70 proc. visų lėtinių ligų mūsų šalyje priežastis – netinkama, neracionali ir nesveika mityba, nejudrus gyvenimo būdas ar žalingi įpročiai“, – pabrėžė J. Milius.


Pagrindiniai sveikos mitybos principai:  saikingumas,  įvairovė  ir  subalansuotumas

8 sveikos mitybos taisyklės:

  • maistui vartoti kuo įvairesnių šviežių maisto produktų, domėtis jų sudėtimi ir rinktis tuos, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių ir saldiklių;
  • valgyti visada tuo pačiu laiku;
  • stengtis, kad dienos raciono pagrindą sudarytų grūdiniai produktai;
  • valgyti daugiau sezoninių daržovių, uogų ir vaisių, kai jie pigiausi, o skonis – pats geriausias;
  • pirmenybę teikti augaliniams riebalams ir tinkamai pasirinkti užkandžius: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu;
  • rinkis mažiau druskos turinčius maisto produktus ir valgyti mažiau saldumynų;
  • kasdien išgerti 6-8 stiklines vandens;
  • nepersivalgyti, stengtis skaičiuoti kalorijas ir reguliariai sportuoti.

 Vmvt.lt informacija