This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ko vertas itališkas alyvuogių aliejus?

2011-12-29
Publish your own article

Taip paaiškėjo, kad norint nusipirkti gero aliejaus šventiniam stalui nepakanka atidžiai perskaityti, kas parašyta etiketėje, kur dažnai būna nurodyta, kad aliejus pagamintas iš geriausių alyvuogių. Beveik pusė į prekybos centrus atkeliavusio aliejaus turi būti išimta iš prekybos, nes klaidinami pirkėjai. Jei ant butelio parašyta "Extra virgin", t.y. pirmojo spaudimo, tai dar nereiškia, kad taip yra iš tikrųjų.

Reikia išmokti pirkti aliejų, aiškina Italijos ūkininkai, patardami pirmiausia vengti mažų kainų, nes dažnai tokio aliejaus vertė būna mažesnė nei žaliava, iš kurios jis buvo pagamintas. Tokius pamokymus paskelbė susivieniję privatūs Italijos ūkininkai, tarp kurių yra ir ūkininkų sąjunga "Coldiretti", viena iš trijų, kurių užsakymu ir buvo atliktas tyrimas.

Litras gero aliejaus, iš tiesų pirmo spaudimo ir pagamintas tik iš itališkų alyvuogių negali kainuoti mažiau nei 6 eurus. Taip teigia ekspertai. Jie primena, kad šiuo metu parduotuvių lentynose pilna visokiausio aliejaus, taip pat nemažai ir pigiai kainuojančio, kartais vos 2 eurus. Jei tokia kaina, tai ženklas, kad šis aliejus tikrai nebus geros kokybės, o gali būti net taip, kad į alyvuogių aliejų yra pripilta kokio nors pigaus aliejaus. Todėl gavusios tyrimo rezultatus ūkininkų sąjungos kreipėsi į Italijos žemės ūkio ministrą Mario Catani, prašydamos sustiprinti parduodamo aliejaus kontrolę, nes Italijoje galioja griežti šio produkto gamybos standartai. Jau parengtas projektas su šūkiu "Aliejaus genijus", kurio tikslas išmokyti žmones atskirti gerą aliejų nuo blogo ir propaguoti geriausias jo rūšis.

Tikrus gero itališko aliejaus gerbėjus neramina ir tai, kad kitose Europos Sąjungai priklausančiose šalyse pardavinėjamas aliejus, kurio etiketėse mažomis raidelėmis parašyta "Bendrijos aliejaus mišinys", tačiau jis pardavinėjamas kaip itališkas gaminys. "Tai skandalas, kad tokios šalies kaip Italija, kuri susikūrė sau vardą kaip viena geriausių aukščiausios rūšies aliejaus gamintojų pasaulyje, gyventojai yra priversti vartoti prastesnės kokybės aliejų vien dėl to, kad juos bandoma apgauti", - sakė ūkininkų sąjungos "Coldiretti" vadovas Sergio Marini.

Paaiškėjus, kad pirkėjai taip masiškai apgaudinėjami, Italijoje populiarėja aliejaus pirkimas tiesiai iš jį spaudžiančių ūkininkų. Italai jį perka iš pažįstamų žmonių, kuriais pasitiki, ir ne tik sau bet ir savo draugams bei bendradarbiams.

Autorius: lžinios.lt
Nuotrauka: Ieva Malaiškaitė

logo_lzinios__2011_09