This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ko verta parduotuvinė gira?

2011-04-26
Publish your own article

Lietuvos rinkoje, uždraudžiamų realizuoti girų sąrašas ilgėja; „Smetoniška“, „Blindos firminė“ - pirmosios. Gira – gėrimas, gaminamas rauginant giros misą mikroorganizmų kultūrų raugu, po rauginimo pridedant arba nepridedant cukrinių ir kitų maisto žaliavų. Atrodo paprasta, tad kodėl giros nepasigaminus patiems?

Kas savaitę po vieną. Po vieną uždraustą realizuoti girą Lietuvoje. Abu minti gėrimai iš prekybos pašalinti dėl tos pačios priežasties - giros sudėtyje rasto saldiklio acesulfamo K. Vadovaujantis Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento nuostatomis, giros gamyboje neturi būti naudojami saldikliai (įskaitant ir saldiklį acesulfamą K). Giras platinančioms įmonėms uždrausta girą tiekti į rinką ir nurodyta minėtas partijas skubiai surinkti iš rinkos. 

Ir nors saldikliai negali būti sudedamoji giros dalis, to negalima pasakyti apie nemažai kitų priedų, t.y: karamelių spalvos dažiklis (E 150 a-d), pieno rūgštis E 270, askorbo rūgštis E 300, natrio askorbatas E 301, citrinų rūgštis E 330, akacijų sakai E 414, natrio benzoatas E 211 (ne daugiau kaip 150 mg/l), kalio sorbatas E 202 (ne daugiau kaip 300 mg/l). Jei natrio benzoatas E 211 ir kalio sorbatas E 202 naudojami kartu, tada natrio benzoato E 211 ne daugiau kaip150 mg/l, kalio sorbato E 202 ne daugiau kaip 250 mg/l.

Šios ingredientų taisyklės galioja tik „tikrajai“ girai. Jau minėtam gėrimui, gaminamam rauginant giros misą mikroorganizmų kultūrų raugu, po rauginimo pridedant arba nepridedant cukrinių ir kitų maisto žaliavų, kurio alkoholio koncentracija neviršija 1,2 tūrio proc. Tuo tarpu gaminant panašaus pavadinimo ir spalvos gėrimus pvz. Gaivusis giros gėrimas naudojama giros misa (arba kitos grūdinės žaliavos) kartu su įvairiais maisto priedais. O Giros skonio gaiviojo gėrimo, sudėtyje net nėra giros koncentrato ar kitų grūdinių žaliavų, o tik giros skonio kvapiosios medžiagos.

Naminė gira

Daugeliui gira nostalgiją seniems laikams, litriniams bokalams ir nedidelėms geltonoms cisternoms ant ratų, sukeliantis gėrimas. Nostalgija senų laikų, tikram skoniui. Netgi jei gira Jums tiesiog skanus, troškulį malšinantis gėrimas, ją gana nesudėtinga pasigaminti namų sąlygomis, o ir specialių ingredientų pirkti nereikės. Naminės giros visada būna per mažai, todėl siūlome pradėti nuo keletos litrų, kuriems pagaminti prireiks:

Kilogramo juodos duonos; 3 stiklinių cukraus; 30gr.mielių; keliasdešimt razinų; 8l. karšto vandens.

Duoną supjaustytą riekelėmis (kartu su plutele) galima džiovinti po truputį (likučius), kol sukaupsite reikalingą kiekį, arba supjaustyti duonos kepalą ir pavartant, išdžiovinti ją orkaitėje, kol paruduos.
Sudėję duoną į didelį indą, užpilkite karštu (verdančiu) vandeniu. Po kelių valandų, vandeniui dar nepilnai atvėsus, nukoškite duoną, o skysį supilkite į atskirą indą. Išėmus duoną, į tą pačią talpą sudėkite cukrų, mieles ir supilkite dar šiltą, prieš tai nukoštą skystį. Išmaišę uždenkite marle ir palikite per naktį. Ryte nugraibę putas, nuo giros paviršiaus, paragaukite ar netrūksta cukraus. Pasiskaninę girą pagal savo skonį pro sietelį išpilstykite į patogius butelius ir įmeskite į kiekvieną po keletą razinų. Nepamirškite kartas nuo karto išleistį orą, o pakilus razinoms paragauti. Netrukus po to gira bus baigta.

Gira Pagal V. Saką >>

MENIU.LT informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė
Nuotrauka: Ieva Malaiškaitė, wineterroirs.com

2011 04 26