This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kaip klimato kaita pakeis tai, ką ir kaip valgome?

2021-02-22
Publish your own article

Klimato kaita kelia rūpesčių ūkininkams - dėl vis nepastovesnių ir vis ekstremalesnių orų derlių prognozuoti darosi vis sunkiau. Ekspertai įspėja - gali būti, kad jau visai netrukus kai kurie mūsų mėgiami patiekalai ar gėrimai bus visiškai kitokie, nes labai pasikeis jų ingredientai, o kai kurių produktų gali apskritai nelikti! Kokiems mūsų pamėgtiems skanumynams kyla pavojus?

Bananai

Turbūt galime drąsiai teigti, kad bananai yra vienas populiariausių vaisių pasaulyje - jų galima rasti kone kiekvienos šalies prekybos centruose ir turguose, ir kainuoja jie visur panašiai. Iš tiesų - net mūsų kraštuose pastaruoju metu bananai tokie įprasti, kad beveik nebelaikome jų egzotiniu vaisiumi - jais galime mėgautis ištisus metus. Deja, jiems rimtą pavojų kelia sparčiai plintantis agresyvus grybelis, vadinamas Panamos liga arba TR4. Be kitų aplinkybių, jam daugintis palankias sąlygas sukuria ir šylantys orai.

Ši liga nėra nauja, tačiau mokslininkai vis dar nerado veiksmingo būdo su ja kovoti. TR4 labai lengvai plinta ir sunaikina ištisas bananų plantacijas Afrikoje, Azijoje, Australijoje, o kai ji praėjusiais metais paplito Kolumbijoje, šalyje net buvo paskelbta nepaprastoji padėtis!

Dabar mokslininkai bando rasti vaistų, skiepų, taip pat svarstoma kurti genetiškai modifikuotą bananų veislę, kuri būtų atspari šiai ligai. Belieka tikėtis, kad sprendimas bus rastas anksčiau, negu grybelis visiškai sunaikins bananus.

Kava

Kava gali augti tik palyginti nedidelėje pasaulio teritorijoje - vadinamojoje „kavos juostoje”, kuri iš tiesų lyg juosta juosia mūsų planetą. Toji juosta - tai šiltuose esančios gana nuosaikaus klimato zonos, kur yra būtent tokia temperatūros ir drėgmės pusiausvyra, kokia patinka kavos krūmams. Bloga naujiena kavos mėgėjams - su laiku ši „kavos  juosta” gali labai susiaurėti arba apskritai išnykti, nes vis ekstremalesnės klimato sąlygos reiškia, kad oras tampa vis labiau permainingi, per drėgni, per sausi, per šalti arba per karšti net ten, kur anksčiau klimatas būdavo labai stabilus. Dėl to kavos plantacijos kenčia,  derlius prastėja, augalams tampa vis sunkiau ištverti nepalankias sąlygas, be to, juos puola daugiau kenkėjų.

Padėtis tikrai nelinksma - mokslininkų vertinimu,  Brazilijoje ir nemažoje Centrinės Amerikos dalyje beveik 80% žemių, kuriose dabar auginama kava, jau 2050 metais bus nederlingos.

Šokoladas

Labai gaila, tačiau kakavos pupelės taip pat yra jautrus augalas ir jos sunkiai prisitaiko prie besikeičiančių klimato sąlygų. Didžiausia problema - kylanti temperatūra ir vandens stygius tuose regionuose, kur auga šis augalas.  Nors kakava kilusi iš Pietų Amerikos, dabar daugiausia jos auginama Afrikos šalyse, o jose klimatas šyla labai sparčiai - numatoma, kad Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante - šalyse, kurios eksportuoja ypač daug kakavos -  2050-aiais temperatūra bus pakilusi mažiausiai dviem laipsniais - jautriam augalui tai yra daug. Derlius bus prastesnis, vadinasi, šokolado bus pagaminama mažiau ir jis brangs.

Vynuogės

Kiekvienas vyno ekspertas patvirtins - vyno skoniui didelės įtakos turi vadinamasisi „terroir” - vietovės, kurioje auginamos tam tikros vynuogės mikroklimatas, dirvožemis, aplinka bei ten tradiciškai naudojami ūkininkavimo metodai. Nereikia nė sakyti, kad klimato kaita šiuos dalykus įtakoja - vienur vynuogėms augti darosi per karšta, per sausa ar per drėgna, kitur šylantis klimatas kaip tik suteikia galimybę auginti anksčiau tai vietovei buvusias nebūdingas veisles. Kita vertus, dėl neprognozuojamų orų tampa sunku prognozuoti derlių ir vynuogių skonį.

 Vyndarystės žinovai sutaria - ir vynuogių augintojams, ir vyno mėgėjams  teks prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų. Vynas neišnyks, tačiau tikėtina, kad jo skonis labai pasikeis - ateityje mums gali tekti susitaikyti su tuo, kad kai kurių veislių gali nebelikti ir pratintis prie iš mums neįprastų vynuogių pagamintų gėrimų.

Avokadai

Jaunesniems žmonėms turbūt sunku įsivaizduoti, kad kažkada avokadas buvo retas ar keistas atvežtinis skanėstas - šis iš Pietų Amerikos kilęs augalas sparčiai užkariavo daugybės pasaulio šalių virtuves, jį mėgsta ir sveikuoliai, ir veganai ir besilaikantys įvairiausių dietų, nes jis maistingas, dėl neutralaus skonio lengvai pritaikomas įvairiuose receptuose, o gastronomijos „influenceriai” juo žavisi, nes jis taip gražiai atrodo nuotraukose…

Vis dėlto didelės avokadų plantacijos labai kenkia aplinkai, nes šiems medžiams reikia didžiulio kiekio vandens. Avokadų pasėliai Kalifornijoje, kur šių augalų auginama itin daug, jau kenčia nuo karščio bangų ir sausros. Meksika, viena pagrindinių avokadų eksportuotojų pasaulyje, taip pat jaučia ekstremalių temperatūrų poveikį, be to, gamtosaugos aktyvistai priekaištauja Meksikos avokadų augintojams, kad šie beatodairiškai plečia savo pasėlius ir kerta miškus, o tai savo ruožtu dar labiau skatina klimato pokyčius. Gali būti, kad šis skanus ir maistingas vaisius netrukus mūsų virtuvėje vėl taps egzotiška retenybe...

@Gabija Lebednykaitė