This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kaip (iš) gyventi be cukraus?

2011-02-15
Publish your own article

Saldus sapnas, pasisaldinti gyvenimą...regis cukrus asocijuojasi su maloniausiais potyriais. Reklamose būdinga situacija, kai iš malonumo, valgant saldumynus, prisimerkiama pažįstama net tiems, kurie „nealpsta“ dėl saldumynų. Saldainiai, bandelės, saldūs gėrimai, desertai – kodėl jų taip norisi, ir ar ne „meškos paslauga“ naudoti šiuos saldumynus norint pa(si)lepinti.

Medus be bičių

Dar VI a. pr. m. e. vienas iš Aleksandro Makedoniečio admirolų savo žygių dienoraštyje rašė, kad Indijoje auga tokios švendrės, kurios be bičių neša medų. Manoma, kad jis aprašė sirupą, kurį vietiniai gyventojai gaudavo iš cukrašvendrių ir kuriuo gardino maisto produktus.

Cukrus chemiškai apibrėžiamas kaip angliavandenis - sacharozė, susidedanti iš fruktozės ir gliukozės molekulių. Tik augalai saulės šviesos energijos pagalba gali gaminti cukrų. Šiandien cukrus dažniausiai gaminamas iš cukrinių runkelių ir cukrašvendrių. Valgomasis cukrus vartojamos įvairiais pavidalais:

Kristalinis cukrus – tarpinėje stadijoje cukraus kristalai yra gelsvi ir su daug priemaišų, vėliau jis pakartotinai tirpinamas, kristalizuojamas bei rafinuojamas, taip pat spalvinamas žydru dažu, kuris suteikia baltumo. 99,7 % šio cukraus sudaro sacharozė. Cukraus kristalai – gaminamas iš prisotinto cukraus tirpalo, kai gaunami nevienodo stambumo skaidrūs kristalai. Geltonasis arba rudasis cukrus – ne visai išgrynintas arba karamelizuotas cukrašvendrių cukrus.

Nors senovėje cukrus laikytas prabangos ir gurmaniškumo ženklu, šiandien dauguma mokslinių tyrimų nurodo, jog cukraus vartojimą reikėtų stipriai apriboti.

Cukrus – narkotikas?

Neseniai atlikti tyrimai įrodė, jog egzistuoja priklausomybė cukrui ir jos atsisakyti sunkiau negu kokaino. Tyrimas buvo atliekamas su pelėmis, kurioms bandymo metu buvo leista rinktis cukrų, kokainą ar vandenį. Atrodo neįtikėtina tačiau visos pelės rinkdavosi cukrų.

Reikia cukraus ar ne?

Daugelio mokslininkų atsakymas vienareikšmiškas – ne. Ir iš karto po „ne“ seka „tačiau“. Nors rafinuotas cukrus organizmui nereikalingas, jo energetiniams poreikiams patenkinti reikia cukrinių medžiagų – angliavandenių. Angliavandeniai ypatingai reikalingi raumenų ir smegenų ląstelėms, kad šie galėtų tinkamai funkcionuoti. Todėl su maistu reikia gauti kitų angliavandenių, bet ne rafinuoto cukraus.

Kodėl ne?

Išvalytas cukrus, nesvarbu iš ko jis pagamintas, yra gryna cheminė medžiaga, neturinti savo sudėtyje nei vitaminų, nei mineralinių ar kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Kenkia dantims - burnos ertmėje esančios bakterijos cukrų naudoja kaip maistą ir gamina iš jo rūgštis, kurios tirpdo dantų emalį. Gali būti viršsvorio priežastimi - su cukrumi gautas energijos perteklius paverčiamas riebalais. Rūgština organizmą - pakeičia rūgščių ir šarmų pusiausvirą (ph). Sutrikdo mineralų balansą organizme. Skatina blogojo cholesterolio gamybą ir sumažina gerąjį
cholesterolį.

Kodėl taip?

Organizmo ląstelės priklauso nuo reguliaraus angliavandenių patekimo į organizmą, nes jie suteikia energijos. Cukrus, kaip angliavandenis yra būtina kraujo sudėtinė dalis, energijos šaltinis, užtikrinantis centrinės nervų sistemos funkcionavimą. Gavęs cukraus organizmas gamina insuliną, kuris skatina laimės hormono, serotonino gamybą.

Kuo pakeisti?

Negalintiems gyventi be saldumynų cukrų geriausia pakeisti medumi. Tačiau būtina įsitikinti, kad organizmas nėra alergiškas medui. Ne paslaptis, jog medaus gamybai dažnai naudojamas cukrus, tad reikia įsitikinti ir pačio produkto kokybe. Medus gali būti naudojamas ne tik arbatoms saldinti ar gardžiuotis po šaukštelį, bet ir ruošiant kepinius. Naudojant medų desertų gamybai reikia atsiminti, jog norimam saldumui suteikti jo prireiks žymiai mažiau nei cukraus. Maisto gamyboje cukrų gali pakeisti ir fruktozė – saldesnė už cukrų medžiaga, gaunama iš vaisių ir uogų.

Pagal statistinius duomenis, per metus žmogus suvartoja vidutiniškai 36 kg cukraus, iš kurių didžiąją dalį sudaro „paslėptas cukrus“ esantis tokiuose produktuose, kaip: gazuoti gėrimai, pyragėliai, desertiniai sūreliai, alkoholiniai gėrimai, jogurtai, sultys, pusfabrikačiai. Šiuos saldumynus, norint išvengti per didelio cukraus kiekio organizme reikėtų pakeisti šviežiais, džiovintais vaisiais, natūraliomis sultimis, medumi.

MENIU.LT informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė
Nuotrauka: inmagine.com

2011 02 15