This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Interjero dizainerė Jovita Bingelytė: „Pavalgymas restorane man reiškia ne tik maistą“

2018-01-18
Publish your own article

Kaip bus sukabintos virtuvės spintelės ar kurioje vietoje stovės valgomojo stalas sugalvojote turbūt jūs patys. Na, gal prašėte interjero dizainerio pagalbos. Kodėl virtuvė išlieka dėmesio centre ir kokius patiekalus joje ruošia meniu.lt papasakojo „JOiN“ vadovė, interjero  dizainerė Jovita Bingelytė.

Kodėl visi pasilieka virtuvėje?

Neretai užsukę į svečius neskubame išbandyti svetainėje pastatytų fotelių, o įkišame nosį į virtuvę ir ten pasiliekame. Galbūt savus namus primenantys kvapai, galbūt malonios asociacijos ir nulemia pasirinkimą likti virtuvėje ir prie kavos aptarti naujienas. Interjero dizainerė Jovita Bingelytė į tai, kodėl virtuvės tokios svarbios mūsų gyvenime, turi savus atsakymus. „Nuo senų laikų buvo priimta, kad svetainė arba kitaip dar vadinamas salonas buvo ta patalpa, kurioje žmonės priiminėdavo svečius, leisdavo laiką, tai buvo tas kambarys, kuris visuomet turėjo atrodyti geriausiai, prašmatniausiai, tai tarsi pagrindinis namų viršelis. Virtuvė visuomet likdavo kaip užkulisiai, kur svečiams niekada nebūdavo drąsu užeiti ir tai labiau buvo intymesnė erdvė, kaip ir miegamasis. Tačiau spartėjant gyvenimo tempui ir keičiantis kasdieniams įpročiams lakstyti tarp virtuvės ir svetainės tapo nepatogu. Dirbančios mamos rytais stengiasi kuo greičiau pagaminti šeimai pusryčius, o susirinkus draugams tapo keista palikti juos laukti svetainėje ir vienam užsidarius virtuvėje gaminti užkandžius vakarienei. Visas veiksmas vyksta virtuvėje, todėl natūralu, kad tai tapo didesne traukos vieta nei svetainė ir labiau intymesne, kurioje nereikia atrodyti puošniai ar jaustis pasitempus, nes pati aplinka to neįpareigoja. Čia gali būti toks koks esi, atviras ir nuoširdus ir tuo pačiu dalintis su draugais kulinariniais triukais“, - meniu.lt pasakojo J.Bingelytė.

Priimdami svečius savo virtuvėse, kurios gal ir sujungtos su svetainėmis, o gal išlikę mažutės iš kišenės kažkur miegamuosiuose rajonuose, parodome ir savo išmonę – kaip įrengta virtuvė, ar joje yra paveikslų, o gal vos kelios lentynos ir jokių uždarų spintelių. Interjero dizainerės klausėme, ar lietuviai daug dėmesio skiria tam, kaip bus įrengta jų virtuvė? Į ką labiausiai atkreipia dėmesį? Ko dažniausiai prašo – tam tikrų spalvų, paviršių ar daug spintelių?

Pasak interjero dizainerės, kadangi virtuvė yra tapusi pagrindiniu traukos centru ir šeimos būrimosi vieta, lietuviai įsirengdami namus, bene didžiausią dėmesį skiria virtuvei ir virtuvės baldams ir negaili tam pinigų. „Svarbiausias dalykas, žinoma, praktiškumas ir ergonomiškas virtuvės išplanavimas, kad būtų patogu gaminti maistą ir būtų pakankamai vietos tam. Dažniausiai pasitaikantis prašymas – kuo daugiau vietos daiktų susidėjimui ir kuo daugiau uždarų spintelių. Manau lietuviams vis dar sunku atsikratyti daiktų kaupimo įpročio, tačiau džiugina tai, kad atkreipiamas dėmesys į medžiagų kokybę, interjero tendencijas. Moterims svarbiausios sąlygos yra gerai valomi virtuvės paviršiai, kad kuo mažiau matytųsi nešvarumų ir vizualus „minimalizmas“, t.y. kuo mažiau matomų buitinių rakandų ir apkrautų daiktais stalviršių“, - teigė ji.

Šiuo metu sukantiems galvas, kaip neprašauti pro šalį įsirengiant virtuvę, jungti svetainę su virtuve ar ne, J.Bingelytė pateikė naujausias dizaino tendencijas. „Svetainės ir virtuvės jungimas tikrai išliks, o prognozuojant į tolimesnę ateitį neatmetu galimybės, kad terminas svetainė išvis turėtų išnykti. Manau, kad ateityje virtuvė perims pagrindinį vaidmenį ir tai taps erdviausia namų vieta. Šių metų aktualiausios temos yra natūralumas ir sveikas gyvenimo būdas. Šios temos vyrauja ne tik interjero dizaine, o ir bendrame gyvenimo būde. Virtuvėse bus madinga naudoti kuo daugiau natūralių ir „grynų“ medžiagų, tokių kaip medis, metalas, akmuo. Vis dar bus madingi skirtingų ir tarpusavyje kontrastuojančių medžiagų ir spalvų miksavimai, daugiau atvirų lentynų ir mažiau pakabinamų uždarų spintelių. Didės vadinamos „salos“ virtuvėje, norėsis daugiau erdvės ir vietos prisėdimui pačiame virtuvės centre. Tai skatins valgomojo stalo, kaip atskiro elemento, atsisakymą, jis bus integruojamas prie virtuvės salos“, - vardijo ji.

Italija lėkštėje ir interjere

Atitrūkusi nuo darbų, kitiems įrengiamų virtuvių ir svetainių, Jovita negali atsispirti itališkiems skoniams. Ji žavisi ir jų dizainu. „Mane žavi italų sugebėjimas iš visai paprastų elementų sukurti šedevrus. Manau, tai lemia trys pagrindiniai dalykai: produktų kokybė, kūrybiškumas bei mokėjimas derinti“, - meniu.lt pasakojo interjero dizainerė.

Tie patys italai pasiūlė paragauti ir neįprasto skonio keptų kaštonų. O juk kelionėse nauji skoniai, kvapai tampa tolimesnių pasakojimų, įvykių dalimi. „Keptų kaštonų pirmą kartą paragavau viešėdama Romoje su draugėmis, prieš metus laiko. Man tai buvo kažkas tokio, iš pradžių negalėjau suvokti, kad tai yra valgoma, bet išdrįsusi paragauti, buvau maloniai nustebinta. Tikrai ragaučiau ir vėl“, - prisiminimais dalijosi J.Bingelytė.

Keptų kaštonų ji nebandė išsikepti savo namų virtuvėje, o ir kavinėse paragautus patiekalus ji nesistengia pasigaminti namie. „Nesu didžioji kulinarė, kuri nuolat stengtųsi išbandyti kulinarinius šedevrus. Mane dažniausiai sužavi ne pats patiekalas, o kažkokie nestandartiniai produktų deriniai, o tai man duoda įkvėpimą tokį derinį išbandyti gaminant pačiai namuose, tačiau galbūt pritaikant tą derinį visai kitokiam patiekalui negu valgiau tame restorane“, - sakė ji.

Pavalgyti į miestą – kai nėra kada sukinėtis prie puodų

J.Bingelytė pasakojo lengviau galinti išvardinti nemėgstamus valgius, o ne tai, ką mėgsta. „Atsisakau aštraus, greito maisto tipo bei tradicinių lietuviškų patiekalų su bulvėmis. Kadangi man svarbu gera savijauta, kasdien renkuosi kuo maistingesnį maistą, pusryčiams dažniausiai būna avižų ir spelta dribsnių košė su vaisiais, pietums ir vakarienei mėsa arba žuvis su daržovėmis“, - apie savo maisto pasirinkimus kalbėjo interjero dizainerė.

Kadangi darbai nelaukia, užsakovai nori matyti parengtus butų projektus, pasisukinėti namų virtuvėje nebelieka laiko, o juk norisi paragauti ir kažkokio nestandartinio maisto ar išbandyti naujus restoranus – štai dėl kokių priežasčių J.Bingelytė renkasi pietavimą ar vakarienę mieste. O nusprendusi likti namie, ji sau gamina greitus ir nesudėtingus patiekalus.

Paklausta, kokius restoranus ar kavines renkasi ir kokiais kriterijais remdamasi tai daro, interjero dizainerė prisipažino, kad  jai vienas svarbiausių faktorių yra interjeras ir aplinka. „Pavalgymas restorane man reiškia ne tik maistą, bet ir gėrėjimąsi jaukiu interjeru, spalvomis, kvapais, muzika. Neretai stebiu kitus besišnekučiuojančius žmones. Tuomet aš pavalgau ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai. Nors nesu vegetarė, tačiau labai mėgstu vegetarišką ir veganišką maistą, labai mėgstamos tokio maisto kavinės yra „Radharanė“ ir „Vegafe“. Dar viena dažniausiai lankomų kavinių yra „Take way“. Man patinka, kad jų kavinių yra ne viena ir galiu pasirinkti patogesnę vietą ne tik Vilniuje, bet ir svečiuojantis Kaune“, - pasakojo ji.

Atradusi pamėgtas vietas, J.Bingelytė prie jų neprisiriša. „Mane nuolat traukia nauji dalykai, nauji skoniai, nauja aplinka. Sakyčiau, kad kaip tik tarsi laukiu dar vieno kažkokio naujo atradimo, naujos mėgstamos vietos. Ko dar trūksta pas mus? Pačių kavinių manau netrūksta, trūksta nebent tik kokybiškesnių maisto produktų kavinėse“, - baigdama pašnekesį pastebėjo interjero dizainerė J.Bingelytė.

Kiekvienas receptas, kuriuo dalijasi kalbinami žinomi žmonės turi savo istoriją. Ne išimtis ir šį kartą kalbinta Jovita Bingelytė. „Šį receptą sukūriau iš to, kas tuo metu buvo pas mane šaldytuve ir tai tapo man didžiausiu atradimu. Iki šiol gana dažnai pasidarau šias salotas, jos labai paprastos, greitai paruošiamos, tačiau skanios ir maistingos.“

Salotos su kiaušiniu ir varškės sūriu

Į lėkštę sudedama saujelė supjaustytų salotų lapų, įberiami perpjauti per pusę mažieji pomidoriukai, įpjaustoma žaliosios cukinijos, vienas kietai virtas kiaušinis ir varškės sūris, galima įbarstyti pagal skonį moliūgų ar kitų mėgstamų sėklų. Viską galiausiai apibarstau druska, pipirais, alyvuogių aliejumi bei išspaudžiu šiek tiek citrinų sulčių.   

Kristina Šapytė @Meniu.lt