This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Įdomios užsienio koncepcijos Tema – atsakingas restoranas III

2015-01-28
Publish your own article

Vienodos galimybės ir mėsos mėgėjams, ir veganams, ir žaliavalgiams
Root Down, Denveris, JAV
Root Down restoranas ypatingai vertinamas dėl universalaus meniu, kur šalia patiekalų su gyvuliniais produktais yra pasirinkimų veganams, žaliavalgiams, netoleruojantiems glitimo, alergiškiems lankytojams. Restorano virtuvė patiekalų ruošimui naudoja žoleles ir daržoves iš derliaus, kuris užauga ant stogo ir kieme, kai tai yra įmanoma. Restorano šefas, apsėstas vietinių žaliavų idėjos, dirba su vietiniais ūkininkais ir organizuoja „pop up“ stiliaus vakarienes, kuriomis siekia populiarinti maistą iš vietinių ir sezoninių žaliavų.
Root Down restoranas įsikūręs rekonstruotoje degalinėje. Vidus įrengtas iš perdirbtų atliekų ir medžiagų. Restoranas įdiegęs atvirkštinio osmoso vandens sistemą, taip sukurdamas nemokamo vandens papildymo galimybę, kuria nevaržomai gali pasinaudoti visi klientai. Tualetuose įrengta Smart Sink („protingos kriauklės“) sistema, kur vandens nuotekos, susidarančios plaunant rankas, naudojamos tualeto vandeniui nuleisti. Visi restorano gamybiniai procesai yra įgyvendinami vėjo energijos pagalba.
www.rootdowndenver.com

rootdown


Aplinkosauginių iniciatyvų įgyvendinimui „susimeta“ kavinės lankytojai
The Habana Outpost, Bruklinas, Niujorkas, JAV
Ši Brukline įsikūrusi kavinė įdomi ne tik dėl savo sąžiningo verslo idėjos, bet ir dėl priemonių, kuriomis skatina prie šių idėjų prisidėti lankytojus. The Habana Outpost metų eigoje lankytojų prašo paramos: kiekvienas apsilankęs turi paaukoti po du centus, paskiriant juos kitiems aplinkai draugiškiems projektams, kuriuos galima būtų įgyvendinti kavinėje. Keletas iš iniciatyvų, kurioms buvo surinkta pinigų: restoranas turi įsirengęs dviračio mynimu varomą trintuvą, lietaus vandens rinkimo sistemą, kompostavimo ir perdirbimo stotis.
Ne tik maistas, bet ir pastatas yra draugiškas aplinkai. The Habana Outpost kavinėje elektra yra gaminama saulės energijos dėka. Kai iš saulės gaunamos elektros pajėgumai viršija kavinės poreikius, elektros energija „pasidalinama“ su šalia esančiais pastatais. The Habana Outpost yra įsidiegęs taupaus apšvietimo sistemas. The Habana Outpost ženklas buvo perdirbtas iš seno degalinės ženklo. Kavinė nedidelėje erdvėje turi net savo asmeninį sodą.
Perdirbimas ir kompostavimas taip pat yra neatsiejama kavinės dalis. The Habana Outpost naudoja perdirbamas lėkštes ir sidabro stalo įrankius. Šaltiems gėrimams skirti puodeliai yra gaminami iš plastiko, kurio pagrindinė sudėtinė dalis – kukurūzai, taigi juos taip pat galima kompostuoti. Pikniko stalai ir sūpynės yra pagamintos iš medžiagos, kuri susidaro perdirbus plastikinius butelius ir pjuvenas. Karštų gėrimų puodeliai yra pagaminti iš visiškai atsinaujinančių, 100 proc. perdirbamų šaltinių ir padengti kukurūzų pagrindo sakais, kurie pakeičia naudojamą plastiką standartinėse pakuotėse. Visi čia naudojami muilai – draugiški aplinkai, bioskaidūs, be fosfatų.
www.cafehabana.com/brooklyn

HABANA_OUTPOST_oasis

Vertikalūs sodai mobiliame restorane
Greenhouse by Joost, Australija
Ekologiškas mobilus restoranas įkurtas jūriniame konteineryje, siekiant užtikrinti lengvą restorano gabenimą iš vienos vietos į kitą. Nors ir lengvai transportuojamas, tačiau pastatas turi visas būtinas sudedamąsias namo dalis: laiptus, kuriais galima patekti į sodą, esantį ant stogo, virtuvę, barą, baldus, darbuotojų persirengimo kambarius. Ant stogo įrengtas sodas, kuriame kuo puikiausiai galima auginti kai kurias restorano patiekalams naudojamas žoleles ar daržoves. Restorano sienos dekoruotos užrašais, juose lankytojams pateikiama informacija apie restorano politiką, susijusią su atliekų mažinimu. Greenhouse by Joost užtikrina, kad niekas nebūtų išmetama, todėl jų atliekų išmetimas lygus nuliui. Visos organinės atliekos (net ir stalo įrankiai!) yra kompostuojamos ir naudojamos stogo sodui. Kavinėje esantys tualetai taip pat turi Smart Sink funkciją (vanduo po rankų plovimo surenkamas tualeto bakelyje).
Svarbiausias Greenhouse by Joost restorano akcentas – vertikalūs sodai. Vertikalių sodų mada yra užsikrėtę ir daugelis kitų restoranų Australijoje. Šie sodai atlieka ne tik patrauklią estetinę funkciją, bet ir teikia praktinę naudą: sutaupoma vietos, augalai mažina stresą, gerina oro kokybę, reguliuoja oro drėgmę, kurios dėka sukuriamas maksimalus komfortas lankytojams, taip pat suteikiama galimybė konvertuoti toksiškus chemikalus ir taip sumažinti žalingą anglies dioksido lygį, vyksta natūralus pastato izoliavimas ir vėsinimas, susidaro akustinė absorbcija.
Greenhouse by Joost maistas yra sezoninis, gaunamas iš vietinių ūkininkų. Meniu priklauso nuo to, kas tuo metų laiku yra tiekiama.
www.byjoost.com

IMG_2484

The Grey Plume restoranas, Omaha, JAV
The Grey Plume – pirmasis pasaulyje Žaliųjų restoranų asociacijos (Green Restaurant Association, www.dinegreen.com) pripažintas „darnaus pastato“ kategorijoje ir pirmasis pasaulyje 4 žvaigždutėmis įvertintas restoranas.
The Grey Plume restoranas yra realizavęs daugybę žaliųjų iniciatyvų savo veikloje. Baldai ir restorano aplinka yra įrengta tik iš aplinkai draugiškų žaliavų: 90 proc. grindų pagamintos iš perdirbtos žaliavos, visame restorane įrengtas LED apšvietimas, visa mediena, panaudota restorane, yra sertifikuota FSC sertifikatu (šis sertifikatas patvirtina, kad mediena gauta tvarios miškotvarkos sistemos pagrindu), valgomojo kambario kėdžių minkštoji dalis yra pripildyta putomis, kurių sudėtis yra sojos pagrindas. Stogai, laiptai ir turėklai yra pagaminti iš perdirbto plieno, lubos – iš perdirbtų medžiagų. Duonos lėkštės pagamintos iš perdirbtų vyno butelių, virtuvės grindys dengtos aplinkai draugiškomis priemonėmis, stalviršiai pagaminti iš aplinkinėse vietovėse augančio ir perdirbto karijos medžio.
Ne mažiau dėmesio skiriama vandens ir energijos taupymui: rankų plautuvės sureguliuotos taupiuoju režimu, veikia maitinamos saulės energijos, įrengti energiją taupantys rankų džiovintuvai, įdiegti judėjimo jutikliai biure ir tualetuose, visa virtuvės įranga – aukščiausios energetinės klasės.
Perdirbimas ir jokių atliekų – tai požiūris, kuriuo vadovaujasi The Grey Plume restoranas: perdirbamas stiklas, aliuminis, plastikas, kartonas, visos maisto atliekos, meniu atspausdinti sojos pagrindo rašalu ant perdirbto popieriaus, taip pat nepamirštamas ir maisto atliekų perdirbimas. Restoranas aktyviai užsiima ir užterštumo bei chemijos naudojimo mažinimu, pavyzdžiui, naudoja iš vietinių bičių vaško pagamintas žvakes, tik bioskaidžias valymo priemones, naudoja nebalinto pergamentinio popieriaus maišelius, virtuvės riebalus verčia biokuru, naudoja daugkartinio naudojimo kavos filtrus.
Visi vienkartinio naudojimo indai/servetėlės pagaminti iš medžiagų, kurios arba perdirbtos, arba biologiškai skaidosi, arba yra lengvai perdirbamos: stalo įrankiai, tualetinis popierius, popieriniai rankšluoščiai, popierinės servetėlės, gėrimų šiaudeliai, biuro  popierius. Restorano baldai pagaminti iš medžiagų, likusių nugriovus seną daržinę (nuotraukoje).
www.thegreyplume.com

photo_barn