This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Įdomios restoranų koncepcijos iš užsienio III

2014-08-11
Publish your own article

Ir nors restorane pageidaujant tikrai galima atsiskaityti pinigais, dažnai atsiskaitymas vyksta barterinių mainų pagrindu. Internetinės svetainės sukūrimas, kilimų ir krosnies valymas, dantisto paslaugos, grynaveislis kokerspanielis, net atostogos – visa tai restorano šeimininkas gauna mainais už maitinimo paslaugas. Šeimininko skaičiavimais, taikant barterinį atsiskaitymą jis sutaupo apie 40 tūkst. dolerių per metus.
www.blackeyedsallys.com


Barbekiu ant vandens
Originalus sprendimas sezoniniam verslui – plaukiojantis kepsnių ant grotelių vakarėlis. Apvalios valties (vadinamos „BBQ donut“) su elektriniu varikliu viduryje įmontuota kuo tikriausia kepsninė! Vienu metu plaukioti ir gaminti maistą ant žarijų gali 10 žmonių. Tokioje valtyje taip pat įmontuota garso aparatūra, šaldikliai po sėdynėmis ir didžiulis skėtis. Reikia tik gero šefo ir pelningas vasaros verslas garantuotas!

Image00001_5

Kavinė, kur būsite suprastas iš pusės... gesto
Tokios kavinės-restorano išskirtinumas – aptarnaujantis personalas. Šiose vietose (pavyzdžiui, Café Signes) padavėjais dirba kurtieji, o bendraujama gestų kalba, taigi paprastas pasisėdėjimas prie kavos puodelio virsta naujų patyrimų ir įgūdžių vakaru. Tai iš dalies ir socialinis verslas, kai kuriamas dialogas tarp kurčiųjų ir girdinčiųjų. Iš pirmo žvilgsnio užduotis atsisakyti įprasto bendravimo ir bendrauti be žodžių atrodo „misija-neįmanoma“. Tačiau kavinėse pateikiami keli patarimai lengvai pradžiai, pavyzdžiui, kaip prisišaukti padavėją: mojuoti ranka žiūrint į padavėją, trepsėti (taip sukeliama vibracija, kurią jaučia kurčiasis), bendradarbiauti, t. y. paprašyti kaimyninio stalelio, kad tas paprašytų kaimyninio stalelio, kad šis pakviestų padavėją (!), mesti smulkų daiktelį į padavėją ar naudotis signaline lempele prie stalo.
www.cafesignes.com

Van Gogh is Bipolar (Filipinai) – maistas bet kokiai nuotaikai ir pagal nuotaiką  
Tiek pavadinimas, tiek pačio restorano koncepcija įkvėpti garsiojo impresionisto Van Gogh‘o, kurio žymiausieji darbai, kaip teigiama, gimdavo jo nuotaikoms svyruojant nuo didžiulio entuziazmo iki maniakinių akimirkų, išsekimo ir depresijos. Restoranas – vakare, o dieną tai yra tiesiog jo įkūrėjo, kelionių fotografo Jetro Rafael namai. „Maisto gamyba yra dalis mano terapijos, gamindamas aš išsilaisvinu ir priimu save tokį, koks esu. Gamindamas supratau, kad yra tam tikras maistas, produktai, kurie veikia nuotaikos pokyčius. Atradau, jog kai esu blogos nuotaikos, neramus ar susijaudinęs, tam tikras maistas gali nuraminti arba pakelti nuotaiką“, – teigia restorano vadovas ir jo šefas tuo pačiu metu, kuriam diagnozuotas bipolinis sindromas (dar vadinamas maniakine depresija, kuria serga apie 2 proc. žmonių ir kuri lemia kardinalius nuotaikos pokyčius nuo euforijos iki depresijos).
Restorane maistas gaminamas siekiant padidinti dopamino, serotonino (laimės hormono), adrenalino kiekį smegenyse, jis taip pat padeda nusiraminti ir tapti... laimingesniems. Restorano vadovo ir šefo teigimu, tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, juodieji ryžiai, lašiša ar otas, dėl juose esančių medžiagų gali padaryti žmones džiugesniais, o, tarkim, valgant kalakutieną lengviau valdyti pykčio priepuolius. Kopūstai, anot šefo, didina laimės hormono serotonino kiekį smegenyse ir padeda įveikti depresiją, o medus nuveja nerimo priepuolius. Nuotaikos svyravimus reguliuoti padeda ir mango vaisiai.
Daugelis restorano patiekalų pavadinti žymių žmonių, kuriems diagnozuotas bipolinis sutrikimas, garbei: „Prezidento Ruzvelto norvegiška lašiša“, „Prezidento Klintono australietiška ėriena“, „Prezidento Linkolno ekologiškas kalakutas“. Vienas dažniausiai užsisakomų patiekalų – „Larry Flynt‘o kopūstų patirtis“, gaminamas iš kopūstų, kiaušinio, mango, bananų traškučių, šviežio baziliko, anakardžių, kaparių ir mažyčių keptų žuvelių „dilis“. Šios salotos pagardinamos slaptuoju Van Gogh‘o juoduoju padažu.
„Virginia Woolf ašaros“ – ekologiškos kalakutienos sriuba su bananų traškučiais, žolelėmis, morkomis ir valgomomis gėlėmis. „Courtney Love stebuklingas gėrimas (arba dienos dozė)“ – tai sultys, pagamintos iš šviežių mangų ir citrinų, su agurkais, mėta ir medumi.
„Mel‘o Gibson‘o juodžiausia nuodėmė“ – alkoholinis desertas/gėrimas iš tamsaus belgiško šokolado, medaus, Jägermeister‘io ir graikinių riešutų. Be abejo, yra ir vienos žymiausių bei gražiausių svyruojančių nuotaikų savininkės Marilyn Monroe desertas, gaminamas iš sušaldyto buivolės pieno.
Nors restorane yra nuolatinis meniu, nemažai patiekalų gimsta spontaniškai iš produktų, kuriuos virėjas tiesiog turi po ranka (žinant restorano istoriją, negalima tikėtis nieko pastovaus ir įprasto). Kadangi restoranas yra ir šefo namai, ant lentos čia surašytos 12 taisyklių lankytojams (tiesa jos keičiasi). Kelios iš jų: už durų palikti batus, susivaržymą ir lūkesčius; įeiti į namus basomis ir būti pasiruošusiam kitokiam valgymo patyrimui; jokių padavėjų; užsakymus reikia patiems surašyti ant lapelio, arbatą gamintis taip pat patiems.

Image00001_6
Nuotrauka: adventuresofagastrognome.com Dianne Flor Reyno

„Ši vieta visiškai chaotiška, čia viskas vystosi spontaniškai vis pridedant kažko naujo, visai kaip gaminant maistą“, – pasakoja populiaraus restorano šeimininkas. Norėdami patekti į šį restoraną, turėsite užsirašyti į eilę, o jei jos ir sulauksite, reikia tikėtis, jog šeimininko nuotaika bus tinkama, kad jis apskritai nuspręstų atverti restorano duris!

Image00003_5
Nuotrauka: adventuresofagastrognome.com Dianne Flor Reyno