This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Idėja vakarėliui - grupinė kulinarija

2011-01-14
Publish your own article

Fondiu, kaip komunikacijos priemonę jau minėjome savo straipsniuose .Fondiu idealus variantas vakarėliui jei norite laisvai pabendrauti su jo dalyviais.

Norintiems atsipalaiduoti – fondiu patiks, nes visiškai neįpareigoja. Nereikia sukti galvos su kuria šakute valgyti ar kaip taisyklingai/mandagiai valgyti įmantrius patiekalus. Fondiu tiks ir norintiems maistą suderinti su pašnekesiais. Ruošiant ir užkandžiaujant fondiu patiekalus, sukuriama intymi erdvė, kurioje visi stovi šalia vienas kito ir nėra jokio dirbtinio barjero laisvai bendrauti ir šnekėtis. Be abejo šis pasirinkimas suteikia ir laisvę kūrybai, nes receptų yra begalybė, o dar tiek pat jų galima sukurti patiems. Sūrio fondiu, šokolado fondiu, mėsos fondiu, žuvies fondiu – koks tik norite. Kitas fondiu privalumas – Jums nereikės sukti galvos ar visiems patinka patiekalas, nes kiekvienas galės pasirinkti ką „merkti“ į fondiu puodą, pats. Taip pat nereikės šeimininkauti viso vakaro metu, o galėsite linksmintis su visais. Tereikia pasirūpinti skirtingų produktų asorti, o dar geriau, kai svečiai klaus „ką atsinešti“, pasiūlykite pasiimti savo mėgstamų priedų, priklausomai nuo ruošiamo fondiu rūšies.

Taigi fondiu tai ne tik maistas bet ir įdomus užsiėmimas vakarėlio metu. Ir nors atrodo, kad tai tik lengvas užkandis – patikėkite, vakaro pabaigoje tikrai būsite sotūs.

Trumpa istorija

Vakarėlio metu, pralauždami ledus ir norėdami sukurti gyvą atmosferą, galite papasakoti fondiu atsiradimo istoriją, taip maistas taps asmeniškesnis ir bus dar smagiau jį gaminti.

Fondiu kildinamas iš Šveicarijos, nors panašių tradicijų aptinkama daugelyje šalių. Šveicarijos kalnų gyventojams per žiemą tekdavo gaminti tik iš vietinių produktų, nes kelius užpustydavo ir jie likdavo „atskirti nuo pasaulio“. Kūrybingieji šveicarai sumanė išlydyti pasenusius sūrius ir prieskoniais bei vynu pakeisti jų skonį. Šiame padaže jie mirkydavo duoną ir taip paįvairindavo jau pabodusį, vienodą racioną.

Yra ir kita versija, jau virtusi legenda, anot kurios, šveicarų piemenys, gindami avių bandas į žaliąsias Alpių lankas, valgyti pasiimdavo tik duonos, sūrio ir vyno. Tačiau ganiava užtrukdavo ilgai: vynas išsikvėpdavo, o duona ir sūris sužiedėdavo. Tuomet vienas išradingas piemuo sumanė, kad galima į molinį katiliuką supilti vyną, įmesti sūrio ir pašildyti visa tai ant ugnies maišant medine lopetėle. Sėdėdami prie laužo, piemenys mirkydavo duonos gabalėlius katilėlyje ir valgydavo - taip atsirado pirmasis fondiu.

Sūrio fondiu

Tradicinis Šveicariškas sūrio fondiu gaminamas iš ementalio ir gruyere sūrių, sauso balto vyno ir šlakelio vyšnių užpiltinės. Kadangi pas mus šie sūriai ne iš pigiausių, galite išbandyti ir kitokius sūrių derinius, svarbiausia rinktis kuo kietesnius fermentinius sūrius, kurių riebumas būtu nemažesnis nei 45 proc.

 Jums reikės

Po 200 gr. Žementalio ir Gruyère (arba kito fermentinio sūrio). Skiltelės česnako. 2 stiklinių baltoji sauso vyno. Poros šaukštų vyšnių užpiltinės. 2-3 šaukštų krakmolo, maltų juodųjų pipirų ir muskatų.

Paruošimas

Sugrūstais česnako gabaliukais ištrinkite fondiu indo vidų (baigę, pačio česnako galite ir neišimti). Ant viryklės pakaitinkite, bet neužvirinkite, vyną kartu su citrinos sultimis. Sumažinę ugnį, suberkite tarkuotą sūrį ir lėtai maišykite, kol išsilydįs, sudėkite prieskonius. Kai sūris su vynu įgaus vientisą masę, perkelkite indą ant žvakės, kad jis nuolat kaistų.

Valgymas

Į sūrį mirkykite, ką tik norite, nebijokite eksperimentuoti. Labiausiai tinka skrudinta šviesi duona, supjaustyta kąsnio dydžio gabalėliais, rūkyta mėsa, brokoliai, kalafiorai, pipirai, o kai kam patinka ir vaisiai – pvz. kriaušės.

Gudrybės

Jei sūris sunkiai lydosi ir atsiranda gumuliukų, įpilkite dar šlakelį citrinų sulčių. Jei sūris per tirštas praskieskite jį vynu. Jei per skystas – įmaišykite žiupsnelį krakmolo. Prie fondiu įprasta patiekti tą patį vyną, kuris buvo maišytas su sūriu. Kuo intensyvesnis sūrio skonis, tuo rūgštesnį vyną reikia rinktis

Mėsos fondiu

Jums reikės

Pasirinktos mėsos (skaičiuokite ~ 150 g žmogui). Aliejaus.

Supjaustykite mėsą 3x3 cm kubeliais ir pamarinuokite su mėgstamais prieskoniais. Kad aliejus nečirkštų, paruoštą mėsą nusausinkite. Fondiu puode įkaitinę aliejų ant viryklės, perkelkite jį ant žvakės ir jau galite kepti mėsą. Vienas gabaliukas kepa nuo 30 s iki minutės. Prie mėsos pasiruoškite mėgstamų padažų.

Panašiai, kaip ir mėsos, ruošiamas žuvies fondiu. Tačiau jei norite, kad žuvis nesutrupėtų ir labiau apskrustų iš miltų, aliejaus ir tarkuoto sviesto paruoškite tešlą, kurioje prieš kepimą apvoliotumėte žuvies gabalėlius.

Šokoladinis fondiu  

Jums reikės

300 g šokolado. 125 ml riebios grietinėlės. Šaukšto konjako (brendžio).

Mirkymui taip pat, kaip ir sūrio fondiu, produktus rinkitės pagal savo fantaziją. Tai gali būti vaisiai: obuoliai, kriaušės, bananai, apelsinai, vyšnios ir pan. Tačiau galite pabandyti ir netradicinius sprendimus, pvz. čili ar pelėsinį sūrį.

Šokoladinis fondiu ruošiamas ne ketiniame ar metaliniame inde, kaip prieš tai aprašyti fondiu, o keramikiniame.

Pašildykite (neužvirinkite) ant viryklės grietinėlę, dėkite sulaužytus šokolado gabalėlius ir maišykite kol ištirps. Įpilkite konjaką ar brendį ir dar kartą išmaišykite. Statykite fondiu indą ant žvakutės ir mėgaukitės fantastišku desertu.

Čia išvardinti tik keli, pagrindiniai fondiu receptai, kurių gali būti begalė: šampano fondiu, kavos fondiu, pelėsinio sūrio fondiu ir kt.

P.S. Egzistuoja sena šveicarų tradicija, valgant fondiu. Tas, kuris nuskandina (kuriam nuo šakutės nukrenta) duonos gabalėlį sūryje - turi atlyginti savo kaltę. Jeigu tai moteris, ji turi pabučiuoti kiekvieną vakarėlyje dalyvaujantį vyrą, o jeigu vyras – jis privalo nupirkti po vyno butelį kiekvienam svečiui ar bent butelį visai kompanijai.  Jei kuriam svečiui duonos gabalėlis nukrenta antrą kartą, jam tenka surengti kitą fondiu vakarėlį. Čia šveicarų taisyklės, o savo galite įsivesti patys.

 Apie fondiu skaitykite >>

MENIU.LT informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė
Nuotraukos: inmagine.com  

2011 01 14