This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Harmoningas vyno pasaulis

2012-02-05
Publish your own article
Pažintį pradėjome nuo ‘Malbec‘ vynuogės ir paskutinį sausio penktadienį paskyrėme išsamiam jos pažinimui“,- apie naują idėją pasakojo „Vyno klubo“ steigėjas Arūnas Starkus.

Daugiausia žinome malbekus iš Argentinos, tačiau į tolimąją šalį ši vynuogė pateko iš Bordo, kur iki šiol nedideliais kiekiais naudojama mišiniuose su ‘Cabernet Sauvignon‘, ‘Merlot‘, ‘Petit Verdot‘ ar ‘Cabernet Franc‘. Bet senojoje Europoje tikra šeimininke ši vynuogė jaučiasi pietvakarių Prancūzijoje esančioje Cahors apeliacijoje, kur gaminamas tuo pačiu vardu vadinamas vynas.

Praeitą penktadienį nuo pat ryto per visą dieną vyno mėgėjai turėjo galimybę paragauti apie 20 rūšių malbekų iš Argentinos bei Cahorso. Pastarieji itin sudomino festivalio lankytojus, nes Lietuvoje vyno iš šio regiono sunku rasti. Pasirodo, vyndarystė tuose kraštuose prasidėjo dar Senovės Romos laikais. Viduramžiais kagorus vadino „juodaisiais Loto vynais“. Juos svečiai gėrė  karalienės Eleonoros Akvitanietės ir Anglijos karaliaus Henriko II vestuvių puotoje. O Cahors miete gimęs popiežius Jonas XXII, kagorą padarė savo stalo ir bažnytinių apeigų vynu. Jį taip pat vertino Rusijos imperatorius Petras I, Rusijos stačiatikių bažnyčią kagorą taip pat buvo paskelbusi sakramentų vynu.