This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Eimutis Kvoščiauskas: „Kavinės ir restoranai su savo kainomis verčia jaustis bukapročiu“

2018-05-17
Publish your own article

Eimutį Kvoščiauską greitai pamilo tiek teatro lankytojai, tiek televizijos žiūrovai. Nuoširdus, atviras, net paslaptingas – toks aktorius gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. O koks jis namų virtuvėje? Kokių silpnybių turi aktorius ir koks maistas jam patinka?

Viename interviu aktorius Einutis Kvoščiauskas pasakojo, kad vaikystėje labai mėgo saldumynus, negalėjo nė dienos be saldaus kąsnio. O kaip yra šiandien? „Oi situacija gal pasikeitė, nes atsibudęs naktimis nebevalgau saldumynų. Bet šiaip paprastą dieną vis tiek negaliu be jų, ypač kai dabar sukuriami tokie šedevro verti desertai ir gausu pasirinkimo. Bet tikrai stengiuosi vartoti saikingai“, - meniu.lt sakė aktorius.

Kai scena saldesnė už kameras

Televizijoje ir teatre kuriantis aktorius pripažįsta, kad teatro scena, ta „virtuvė“, daug skanesnė už televizijos: „Teatre „gamindamas“ gali daug eksperimentuoti. O televizijoje yra tam tikri „receptai“, kurių turi laikytis ir aš vis dar sunkiai tai perkandu.“  Paklaustas, kokį patiekalą ar maisto produktą be vargo suvaidintų, E.Kvoščiauskas iš karto pateikia atsakymą - ištižusius ledus.

Na, ne visas aktoriaus gyvenimas verda scenoje ar priešais kameras. Išvykęs į  pasižvalgyti po kitus kraštus, jis neatsisako paragauti ir svetimų virtuvių gardumynų. Tiesa, ne visi gardumynai tikrai verti tokio vardo. E.Kvoščiauską nustebino islandiškieji skoniai. „Neįprasčiausias ragautas patiekalas - pūdytas ryklys. Tai islandų delikatesas, įtrauktas į pasaulio dešimtuką kaip vienas keisčiausių delikatesų“, - prisiminė aktorius.

Iš naujo atrastas naminis maistas ir lietuviška virtuvė

Kitų puoduose košė skanesnė, o kokį maistą renkasi aktorius? Iš kur semiasi įkvėpimo gaminti maistą? „Kadangi ilga laiką negamindavau namuose, receptai manęs nedomino, bet paskutiniu metu visada, kai kažką skanaus paragauju, pagalvoju – O tikrai pasigaminsiu namuose. Ir tada pamirštu. Nekoks iš manęs kulinaras, bent jau kol kas. Kita vertus, paskutinius kelerius metus gaminu ir pats. Kadangi persisotinau greito maisto (nes gastrolių metu dažnai tekdavo tik tai valgyti), paskutiniu metu gaminuosi namuose išsinešimui. Ir tas maistas labiau panašus į sportinę dietą. Nėra labai įmantrus ar išieškotas. Tiesiog sveikas ir tiek.

Drąsiai galiu teigti - man patinka lietuviška virtuvė! Faktas - nevalgau jos kasdien, bet pasitaikius progai pasimėgauju. Ir jeigu kas  manot, kad tai tik riebi ir prikepusi virtuvė - tada galiu pasakyti: Jūs nieko neišmanot apie lietuvišką virtuvę“, - teigė E.Kvoščiauskas.

Namuose ruoštą maistą aktorius renkasi ir dar vienos priežasties: „Pasakysiu atvirai - paskutiniu metu  kavinės ir restoranai su savo kainomis verčia jaustis bukapročiu: aš nenoriu mokėti, pvz 25 Eur už 5gr mėsos ir dvi salotas. Valgau namuose ir tik tam tikromis progomis renkuosi miestą. Jei jau prisėdu mieste – atkreipiu dėmesį į kainos ir kokybės santykį . Tarkim, „London Grill“ nuostabūs, ką tik ant griliaus kepti skanėstai ir visa tai už protingą kainą. Labai skanu, šviežia ir kaina padori.“

Dalindamasis receptu, aktorius Eimutis Kvoščiauskas sako: „Pridedu nukopijuotą, bet savo improvizacija praturtintą ir "paturbintą" receptą.“

Kalakutienos faršo troškinys:

Ingredientai

  • 500 g kalakutienos faršo
  • 1 svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 morka
  • 200 g šaldytų kukurūzų
  • 1 skardinė konservuotų pupelių (raudonų arba juodų)
  • 1 skardinė konservuotų pomidorų
  • 1 šaukštas pomidorų pastos
  • 250 ml vištienos sultinio
  • 200 ml balto vyno
  • 30 g juodo šokolado
  • 1 šaukštelio raudonėlio
  • šiek tiek druskos ir pipirų
  • šiek tiek aliejaus kepimui

Gamybos eiga

  1. Puode storu dugnu, kuriame bus verdamas kalakutienos troškinys, įkaitiname aliejų iki vidutinės-aukštos temperatūros ir apkepame faršą su šiek tiek druskos, pipirų.
  2. Kepame kol išgaruoja beveik visos išsiskyrusios sultys (7-10min). Jei pradeda svilti, pilame papildomai šiek tiek vandens. Iškepusią mėsą išberiame į atskirą indą.
  3. Į tą patį puodą beriame kubeliais pjaustytą morką, svogūną ir česnaką. Kepame kol svogūnai suminkštės.
  4. Kuomet svogūnai suminkštėja, į puodą gražiname iškeptą mėsą. Į ją įmaišome pomidorų pastą ir pakepame apie 30 sekundžių. Taip pat suberiame prieskonius ir pilame vyną. Vynas nuplaus puodo dugne prikepusią mėsą, kuri suteiks troškiniui skanumo. Dėl alkoholio taip pat nevertėtų jaudintis, kadangi užviręs jis tiesiog išgaruos.
  5. Viską pakepame kelias minutes kol nugaruos , o tada suverčiame šaldytus kukurūzus, konservuotas pupeles, konservuotus pomidorus, sultinį ir dedame šiek tiek šokolado (nuo šokolado kalakutienos troškinys taps sodresnis ir išraiškingesnis). Taip pat įberiame šiek tiek druskos, pipirų ir gerai išmaišę paliekame virti ant mažos ugnies 1 valandą.

Skanaus.

Kristina Šapytė @Meniu.lt