This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Diena be pusryčių - sunkesnė (naudinga)

2010-08-24
Publish your own article

Pusryčius šiuolaikinis miestietis dažnai praleidžia. Tačiau jei norime dieną pradėti gerai nusiteikę, būti fiziškai ir protiškai aktyvūs, jau ryte turime gauti dalį maistingų medžiagų. Ypač tai svarbu augantiems vaikams, kurie kiekvieną dieną yra judrūs ir mokosi naujų dalykų.

Pernai Baltijos šalyse buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad 24,5 procentai tėvų nevalgo pusryčių. Pasak gydytojos dietologės Virginijos Vilemienės, tokia tendencija neramina, nes tėvų mitybos įpročius ima mėgdžioti ir vaikai.

„Daugelis dabartinių vaikų yra „iškritę“ iš dienos ritmo, eina miegoti kada nori, namie nepavalgo sveikų pusryčių, o vietoje jų mokykloje perka bulvių traškučius, gazuotus gėrimus. Nenuostabu, kad vaikai tampa irzlesni, prastėja jų pažymiai mokykloje“, – sako dietologė.

Energijos padaugės

Pasak gydytojos, jeigu iki šiol „praleidę“ pusryčius imtume juos valgyti reguliariai, jau po kelių savaičių pasijustume geriau, turėtume daugiau jėgų.

„Ryte mes turime gauti visas reikalingas maisto medžiagas. Kai miegame, organizme skaidosi angliavandeniai – tai tarsi kuras mūsų organizmui, todėl atsikėlę turime jo „įsipilti“, – palygina gydytoja.

Taip pat ryte turime gauti ir baltymų, ir riebalų. Apskritai, riebalus dažnai nepelnytai nuvertiname, o iš jų turime gauti 30 proc. dienos energijos. Tiesa, ne visi riebalai naudingi. Mūsų organizmui reikalingiausi yra taip vadinami „gerieji riebalai“ – omega-3 ir omega-6 nepakeičiamosios riebalų rūgštys. Jos padeda kraujotakos sistemai, sklandžiai medžiagų apykaitai, naudingos odai, plaukams. Taip pat tai yra svarbus maistas smegenims, gerinantis atmintį, stiprinantis nervų sistemą.

Kartu su šeima

Pasak gydytojos, būtų idealu, jeigu prie pusryčių stalo susėstų visa šeima ir kartu valgytų geriausiai pusryčiams tinkančius patiekalus. O tai yra pieno produktai, košės iš įvairių grūdų, kiaušiniai, vaisiai. Omega-3 ir omega-6 riebiųjų rūgščių gausime iš avokado, riešutų, žuvies. Taip pat – augalinių aliejų pagrindu pagaminto minkšto margarino. Gabalėliu jo galime pagardinti košes arba sutepti visai šeimai sumuštinius. Keli patepimai ant ruginės duonos, liesa mėsytė arba rūkyta žuvis, pomidoro ar agurko griežinėlis – tokių pusryčių į bulvių traškučius ar bandeles mokykloje tikrai nenorės iškeisti jūsų vaikai.

5 pusryčių variantai ir jų teikiama nauda organizmui

Jeigu, tarkime, paauglys maitinasi tris kartus per dieną, ir jo reikiamas paros kalorijų kiekis yra 2200 kcal, tai maisto daviniai per pusryčius turėtų sudaryti 30 proc., per pietus – 40-45 proc., o per vakarienę – 25-30 proc. visos dienos maisto kiekio. Tad pusryčiai turi sudaryti 660 kalorijų. Pateikiame keletą pusryčių pavyzdžių:

1. Kava su pienu, varškės sūrelis, mažas indelis jogurto (125 ml), iš viso – apie 200 kcal. Tokie pusryčiai sudarys tik 6,5 proc. dienos maisto kiekio.

2. Avižinių dribsnių (50 g) košė su razinomis (20 g), pagardinta margarinu (10 g), obuolys, arbata arba kava, cukrus (5 g), iš viso – apie 440 kcal. Toks pusryčių derinys sudarys 20 proc. dienos maisto kaloražo.

3. Keturi sumuštinukai (juoda duona (100 g) su margarinu (20 g), mėsytė, pvz., karšto rūkymo kiaulienos nugarinė (40 g), agurkas (100 g)), arbata arba kava, cukrus (5 g), iš viso – 557 kcal. Tai sudarys 25 proc. dienos maisto kiekio.

4. Kukurūzų dribsniai (50 g) su džiovintais vaisiais ir pienu (200 ml, 2,5 % riebumo), šaukštas uogienės (20 g), iš viso – 368 kcal. Tokie pusryčiai sudarys tik 17 proc. dienos maisto kiekio.

5. Kiaušinienė (2 kiaušiniai, aliejus (10g)) su daržovėmis (agurku arba pomidoru (150 g)), ruginės duonos riekelė (50 g), arbata arba kava, cukrus (5 g), iš viso – 410 kcal. Tai – 18,6 proc. dienos maisto kiekio.

Pirmasis pusryčių variantas yra pats netinkamiausias, atspindintis skubančios visuomenės mitybos įpročius. Tam, kad papildytume pusryčių racioną, gautume daugiau maistingų medžiagų ir nepritrūktume jėgų, gydytojai dietologai priešpiečiams siūlo dar suvalgyti vaisių, riešutų ar bandelę su obuoliais. Ir primena – sveikata yra brangiausias mūsų turtas.

VRP|Hill & Knowlton informacija

 rašo, jog vyrams idealiausi pusryčiai yra...

Kiaušinienė ar bet koks kitas patiekalas iš kiaušinių – tai ne tik puiki dienos pradžia stipriosios lyties atstovams, bet ir ideali priemonė norint sumažinti svorį. Mat pusryčiai pagaminti iš šio produkto, kraujyje sumažina „alkio hormonų“ kiekį.

Šeimininkaujantiems virtuvėje pusryčiams siūloma gaminti omletą iš dviejų kiaušinių su daržovėmis (pomidorais, grybais, svogūnais, saldžiosiomis paprikomis, špinatais, cukinija), negausiai pabarstant neriebiu sūriu. Valgyti rekomenduojama su pilno grūdo duonos riekele.

Tiems, kurie nuolat vėluoja į darbą, puiku šaldytuve turėti kietai virtų kiaušinių. Greitiems pusryčiams juos galima akimirksniu perpjauti pusiau, pabarstyti kario (kuris beje turi ypatingų savybių), dar pravers salotos lapas ir viską susukti į lavašą. Skanu, greita, naudinga.

be to, geriant pieną ryte mažėja apetitas pietų metu...

Turbūt ne vienam atmintyje iškyla prisiminimai iš vaikystės, kai seneliai ar tėvai vertė gerti pieną, sakydami, jog tai labai sveika. Pasirodo, pieną rytais gerti reikėtų ir dėl kitų priežasčių – ne tik vaikams, bet ir suaugusiems...

Pasirodo, išgėrus neriebaus pieno ryte, malšinamas alkis, o pietų metu norisi valgyti mažiau. Tai patvirtino australų mokslininkai. Pasak jų, pienas suteikia sotumo jausto ir sumažiną apetitą kitam patiekalui, lyginant su vaisių gėrimu. Daugiau>>

Nuotrauka: corbis.com
2010 08 24