This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ar natūraliu medumi pakeitę baltą cukrų būsime sveikesni?

2017-10-12
Publish your own article

Tikriausiai būtų sunku surasti namus, kuriuose prasidėjus rudeniui nebūtų bent vieno stiklainėlio natūralaus medaus. Juk nuo senų laikų naminis bičių medus laikomas vaistu tiesiai iš gamtos, gydančiu nuo daygybės ligų, tarp jų ir nuo peršalimo. Bet ar tikrai medumi pasisaldinę arbatą ar juo pakeitę baltą cukrų kepiniuose, būsime sveikesni?

Rekomenduojamos medaus porcijos ir kalorijos

Jei sekate sveikatos naujienas, tuomet esate girdėję, kad Pasaulinė sveikatos organizacija nerekomenduoja[1] per dieną vartoti daugiau nei 6 arbatinių šaukštelių cukraus. Nereikėtų pamiršti, kad medus dėl savo didelio natūralaus cukraus kiekio taip pat patenką į pridėtinio cukraus kategoriją ir jam galioja tos pačios rekomendacijos.

Kalorijų atžvilgiu, medus nepranoksta cukraus. Vienas šaukštas cukraus turi apie 48 kalorijas, o šaukštas medaus — apie 64 kalorijas. Jei nesportuojate ir neužsiimate kita aktyvia fizine veikla, norite palaikyti ar padailinti esamas kūno formas, neskubėkite visko pradėti gardinti medumi. Vos keli karšto gėrimo puodeliai su dosniu šaukštu medaus lengvai gali padidinti jūsų dienos kalorijų normą, dėl kurios ilgainiui nepastebėtai priaugsite nepageidaujamų kilogramų.

Medus neturėtų tapti lygiaverčiu cukraus pakaitalu ir abiejų šių produktų turėtume vartoti saikingai.

Medaus sudėtis ir panašumai su cukrumi

Mums įprastas baltas cukrus sudarytas iš lygių dalių gliukozės ir fruktozės. Tuo tarpu medaus sudėtyje dažniausiai būna daugiau fruktozės. Kodėl tai svarbu?

Moksliniai tyrimai[2] perteklinį greitai į kraują patenkančios fruktozės vartojimą (ir esančios meduje) sieja su padidėjusiu kūno riebalų kaupimu, suprastėjusia kepenų veikla bei metaboliniu sindromu.

Kitas svarbus rodiklis, kuris gali padėti spręsti apie produkto naudingumą sveikatai, yra glikemijos indeksas. Medaus glikemijos indeksas[3] vidutiniškai yra 61, kai tuo tarpu cukraus glikemijos indeksas — 65. Glikemijos indeksas parodo, kaip greitai suvalgytas maisto produktas pakelia gliukozės lygį kraujyje. Tokie nuolatiniai aukšti gliukozės šuoliukai per trumpą laiką, ypač nesportuojantiems žmonėms gali tapti[4] diabeto, nutukimo, širdies ir kitų ligų priežastimi.

Vitaminai, mineralai ir gydomasis medaus poveikis

Meduje yra tik labai nedideli kiekiai vitaminų ir mineralų, tačiau ne viename moksliniame tyrime[5] buvo pastebėtos medaus antibakterinės savybės, padedančios mūsų organizmui greičiau kovoti su ligas sukeliančiomis bakterijomis.

Medaus gydomosios savybės labiausiai siejamos su aukštu rūgštingumu ir dideliu vandenilio peroksido kiekiu.

Naudinga prisiminti, kad tam tikrų rūšių medaus gydomosios savybės gali būti sunaikintos karštoje temperatūroje (dėl jau minėto vandenilio peroksido). Todėl, jei nesate tikri, ar jūsų vartojamo medaus antibakterinės savybės yra atsparios karščiui, o iš medaus norite gauti ne tik saldumą ir kalorijas, bet dar gydomąjį poveikį, tiesiog atskirai suvalgykite šiek tiek medaus, nesaldinkite juo karštų gėrimų ar patiekalų.

Medus ne visada gali būti veiksminga gydomoji priemonė dar ir dėl to, kad tam tikro tipo bakterijoms medaus poveikis yra visiškai nereikšmingas. Net ir aukščiausios kokybės medumi tokių bakterijų įveikti nepavyks.

***

Kad ir kokiomis sveikatai naudingomis savybėmis pasižymėtų medus, vistiek turėtume šį natūralų produktą vartoti saikingai bei protingai. Jei esate sveikas, aktyvus, nesiskundžiate antsvoriu, pasisaldinę gyvenimą vienu ar kitu šaukšteliu medaus, sau didelės žalos nepadarysite. Nes joks vienas maisto produktas negali būti nei visapusiškos sveikatos garantas, nei ligų sukėlėjas.

Lauryna Nelkinė @Meniu.lt