Gairė: įdomybės

Kad maistas ilgiau nesugestų
Žinodamos ne vieną produktų laikymo paslaptį mūsų senolės apsieidavo ir be šaldytuvų. Pasinaudokite šiais patarimais, kai prasidėjus iškylų sezonui ne vieną savaitgalį praleisite gamtoje arba keliaudami. Skaityti daugiau »
Dažniausiai padirbinėjamas alyvuogių aliejus
Kaip teigia mitybos specialistai, dažniausiai falsifikuojamas alyvuogių aliejus. Nesąžiningi gamintojai jį „spaudžia“ iš saulėgrąžų ar net rapso. Į rafinuotą aliejų paprasčiausiai pridedama alyvuogių kvapiklių, toks aliejus dažniausiai būna supiltas į žalio stiklo butelius... Skaityti daugiau »
Ir nuo radiacijos ir nuo raukšlių
Kaip tik šio augalo nevadina: ir žemine kriauše, ir rope, ir net Jeruzalės artišoku. Tačiau tarp artimiausių topinambų giminaičių nei ropių, nei tuo labiau kriaušių nėra, nes tai – saulėgrąža. Todėl šis augalas dar vadinamas bulvine saulėgrąža. Ir jo cheminė sudėtis ne šiaip naudinga sveikatai – ji unikali. Skaityti daugiau »
Vaišėms lauke įsirenkime kepsninę
Kaip smagu savaitgalio vakarais ar tiesiog po darbo užkandžiauti savo namų kieme ar sode! Ant žioruojančių anglių paruoštų kepsnių ar daržovių skonis toks, kad liežuvį gali praryti. Kaip kepsninę įsirengti pačiam? Skaityti daugiau »
Ar žinojote, jog galite valgyti savo kosmetiką? III dalis
Meniu.lt portale jau tradicine tampa tema – kosmetika, kurios gamybai produktus galima rasti virtuvės spintelėje ar šaldytuve. Šį kartą tiek moterims, tiek vyrams aktuali tema. Skaityti daugiau »
Kokias etiketes sau klijuoja europiečiai?
Didžiosios Britanijos laikraštis „The Guardian“ atliko apklausą, kurioje dalyvavo penkių Europos šalių internautai. Apklausos metu siekta išsiaiškinti, kokius tautos bruožus išskiria arba kokias etiketes patys sau klijuoja kai kurios Europos tautos. Vokiečiai prisipažino, jog moka gerai vairuoti automobilį, lenkų mano, kad yra išvaizdūs, o kas geriausi kulinarai? Pateikiame tyrimo rezultatus, susijusius su gastronomija... Skaityti daugiau »
Konservuoti ananasai: kaip išsirinkti?
Konservuoti ananasai - puikus tarpsezonio desertas arba nepriekaištingas pyragų ar tortų papuošimas. Aišku, jei jie prinokę ir sultingi, o ne žali arba visiškai sutižę. Į ką vertėtų atkreipti dėmesį perkant konservuotus ananasus... Skaityti daugiau »
Kodėl su amžiumi kamuoja sunkesnės pagirios?
Skauda galvą, burna perdžiūvusi, pykina...atsigauti nuo vakar vakaro reikia vis daugiau laiko? Mokslininkai išsiaiškino, kodėl su amžiumi vakarėlių liūtus ir mėgstančius pasilinksminti kamuoja vis sunkesnės pagirios... Skaityti daugiau »
Mokslininkai iš 19 Europos Sąjungos šalių tirs alkio priežastį
Tai, kas paprastam žmogui atrodo aišku, mokslininkams kelia abejonių. Projektas „Full4Health“ suburs mokslininkus iš 19 Europos Sąjungos šalių, o jam finansuoti skirta 9 milijonų eurų. Mokslininkai tirs kaip mūsų kūnas reaguoja į maistą skirtingais gyvenimo etapais, kas iššaukia sotumo ar alkio jausmą... Skaityti daugiau »
Katare archeologai aptiko senovines datulių spaudyklas
Archeologai Al Zabarah vietovėje ir tris kilometrus nuo jo nutolusioje Furayhah, esančios Kataro šiaurės vakarinėje pakrantėje prie Persijos įlankos archeologai aptiko ne vieną senovinę datulių spaudyklą. Al Zabarah XVIII amžiuje garsėjo perlų išgavimu, miesto gyventojai taip pat vertėsi prekyba... Skaityti daugiau »
Kodėl parduotuvėse kvepia šviežia duona?
Visa vaizdinė, rašytinė, spausdintinė, žodinė reklama ir informacija gali būti filtruojama žmogaus. Ar skaityti, žiūrėti, klausyti reklamą galime pasirinkti, ar užuosti – ne. Kvapo informacija pasiekia smegenis greičiau nei bet kuri kita. Šios savybės suteikia galimybę manipuliuoti kvapais, siekiant sukurti norimą aplinką, sužadinti įvairius jausmus, arba...parduoti. Skaityti daugiau »
Dubajuje veikia aukščiausias pasaulyje restoranas
Sausio pabaigoje aukščiausiame pasaulio dangoraižyje Burj Khalifa, Jungtiniuose Arabų Emiratuose duris atvėrė įspūdingas restoranas „At.mosphere“. Restoranas įrengtas pastato viduryje, 442 metrų aukštyje, 122 aukšte ir yra labiausiai nuo Žemės paviršiaus nutolęs restoranas. Pro langus atsiveria nepakartojami vaizdai... Skaityti daugiau »
Tikrai prasti mitybos įpročiai
Visiškai nepriimtinas, smerktinas ir tabu laikomas kanibalizmo praktikavimas net ir šiandien nėra išnaikintas su šaknimis. Metai iš metų pavieniai kanibalizmo atvejai užfiksuojami ne civilizacijos mažai paliestose gentyse, bet išsivysčiusiose visuomenėse – JAV, Europoje. Skaityti daugiau »
Į Veneciją keliauti galima neišėjus iš namų
Praėjusią savaitę Venecijos savivaldybė pristatė unikalią galimybę pakeliauti Venecijos kanalais ir kai kuriomis miesto gatvėmis ar aikštėse keliais klaviatūros mygtukų paspaudimais. Skaityti daugiau »
Kaip pelnomasi iš gandų apie prekių pabrangimą?
Kaip sklinda gandai, į ūmią pirkimo psichozę varantys dešimtis tūkstančių žmonių, vėliau nebežinančių, kur dėti sukauptas atsargas? Kas tai – juodųjų reklamos technologijų ar sovietmečiui būdingos deficito baimės padarinys? Skaityti daugiau »
Kur kreiptis viskio Berlyne?
Po kelių apsilankymų Vokietijos sostinėje – dalinamės įspūdžiais apie smagias miesto vieteles, kurios gali pasiūlyti gerokai daugiau nei vieną kitą rūšį viskio. Skaityti daugiau »
Originalios dovanos Šv. Valentino dienos proga
Kiekvienais metais Lietuvoje vis labiau švenčiama Šv. Valentino diena. Dažniausiai apie šventę praneša prekybos centrai, pasipuošdami raudona spalva ir pliušinėmis širdelėmis. Meniu.lt siūlo originalius būdus nustebinti savo mylimuosius šią ir bet kurią kitą dieną. Skaityti daugiau »
Kvapai, padedantys sulieknėti ir numalšinti apetitą
Ne viena mūsų pavasariop nori numesti nereikalingus kilogramus ir džiaugtis dar dailesnėmis kūno linijomis. Tačiau pažadus sau įgyvendina ne kiekviena – nuo rytojaus sportuoti, atidžiau rinktis produktus, nevalgyti nesveiko maisto ir t.t. - kažkas pažįstamo?...Mokslininkai siūlo kur kas lengvesnį būdą mesti svorį – reikia tik pauostyti vieną iš mėgstamų vaisių...Skamba šiek tiek utopiškai, tačiau šis būdas daug pigesnis ir sveikesnis, nei pinigai, išmetami... Skaityti daugiau »
Užuosti galime iki 100, o ragaujant – tik 5 skonius?
Užsikimškite nosį ir pabandykite suvalgyti kivi vaisių. Pajusite šiek tiek saltelėjusiai rūgštų skonį, galbūt atpažinsite vaisių iš smulkių sėklyčių, tačiau greičiausiai negalėsite įvardinti ką valgote. Taip atsitiks todėl, kad net 80 proc. informacijos apie maistą, kurį valgome, gaunama uodžiant. Skaityti daugiau »
Saldi priklausomybė
Nors ir labai stengiatės, tačiau ramia širdimi negalite praeiti pro saldumynų skyrių, o organizmas atrodo tiesiog reikalauja saldumynų „dozės“? Vokietijos mokslininkai bando išsiaiškinti ar iš tikrųjų cukrus sukelia panašią priklausomybę kaip alkoholis ar narkotikai... Skaityti daugiau »
Eminemas parsidavė už milijoną
Vakar, Nacionalinės futbolo lygos (JAV) metu, pirmą kartą buvo transliuojama šaltosios arbatos reklama, kurios veidu tapo žymus atlikėjas Eminemas. Už reklamą buvo sumokėta ne tik milžiniška suma, bet jos nieks nesugebėjo išplatinti prieš oficialią peržiūrą rungtynių metu. Skaityti daugiau »
Kalcis ir vitaminas D per pusryčius sukuria sotumo pojūtį
Per pusryčius su maistu gaudamas daug vitamino D ir kalcio, organizmas gali pagreitinti riebalų skaidymąsi, o pats žmogus vėliau jaučiasi sotesnis, rodo Australijoje atliktas tyrimas. Skaityti daugiau »
Kaip ir iš ko gaminama kramtoma guma?
Pirmieji bandymai gaminti kramtomąją gumą iš pušų dervos (JAV) buvo sėkmingi tik iki medikų pareiškimo apie jos žalą sveikatai. Dabartinės gumos istorija prasidėjo išmokus jos gamybai panaudoti kaučiuką (kaučiukmedžio sultis). Pirmosios kramtomosios gumos buvo pardavinėjamos vaistinėse. O kaip dabar, ar vis dar kramtome iš natūralių žaliavų pagamintas kramtomas? Skaityti daugiau »
Dvylika mitų apie dietas
Susižavite nauja stebuklinga dieta ir atkakliai jos laikotės. Bet prarastieji kilogramai labai greitai sugrįžta. Kodėl taip atsitinka? Skaityti daugiau »
Net žali citrusiniai vaisiai gali būti prinokę
Jei pirkdami vaisius parduotuvėje atrenkate vien gražiai pageltonavusias citrinas, oranžinius mandarinus ir apelsinus, nuo šiol galite keisti savo įpročius. Vokietijos mokslininkai patvirtino, kad net ir žali citrusiniai vaisiai gali būti prinokę... Skaityti daugiau »