Blogi orai, uždari žmonės ir su saugumu susijusios rizikos – su tokiais stereotipais Dominikos Respublikoje gimusį virtuvės šefą Luis Lopez Comas artimieji prieš keliolika metų išlydėjo ne į Lietuvą, o į Baskų kraštą šiaurės Ispanijoje. Šių mitų nepagrįstumu Baskijoje įsitikinęs šefas į Vilnių iš jos atsiveža norą lietuviams atskleisti socialinę kulinarijos galią. „Baskų krašto ir Lietuvos klimatas yra panašus: permainingas, bet dėl to nenuobodus. Tokie orai skatina pilnai išnaudoti gražias dienas ir šildytis bendraujant su artimaisiais niūresniu metu. Suprantu, kad atšiauraus klimato gyventojai atostogoms pirmiausia ieško šilumos, bet daugelį šiltų kraštų gyventojų ji iš tikrųjų vargina“, – jau pirmuosiuose pokalbio sakiniuose „apie orą“ iš Karibų kilęs šefas tarsi kviečia lietuvius naujomis akimis pažvelgti į tai, ką turime ir ką ne visada deramai įvertiname.
Vilniaus Užupyje, Užupio g. 26, duris atvėrė nauja vieta, kuri sparčiai tampa vilniečių pamėgta – „Dineris Food Spot“. Tai ne tradicinė kavinė ir ne tik parduotuvė – tai patogi, šiuolaikiška erdvė, jungianti abiejų pasaulių privalumus. Čia kasdien rasite šviežiai paruoštus pusryčius, pietus ir vakarienes – supakuotas porcijas, kurias patogu pasiimti išsinešimui arba suvalgyti vietoje.
Ar esate stipriosios espresso kavos mėgėjai? O gal jūsų favoritė – švelnioji filtrinė kava? Ar vis tik jus žavi kavos kapsulių skonių įvairovė? Nepaisant to, kokia kava yra jūsų mėgstamiausia, labai svarbu žinoti, kaip tobulą kavos puodelį namuose paruošti. O tai pavyks tik tuomet, kai tiksliai išsiaiškinsite, kokiomis savybėmis turi pasižymėti jūsų kavos aparatui tinkamiausia kava.
Smidrai, dar vadinami šparagais, – tai ankstyviausia pavasario daržovė, kurią jau seniai vertina gurmanai visame pasaulyje. Šie sultingi ūgliai yra tikras vitaminų ir mineralų lobynas: juose gausu vitamino K, A, C, folio rūgšties, kalio ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą ir net padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai mažai kaloringas produktas (tik 20 kcal/100 g), puikiai tinkantis sveikatai ir dietai.
Technologijų pasaulis pakeitė mūsų kasdienybę. Išalkus užtenka kelių paspaudimų jūsų išmaniajame telefone ir mėgstamas patiekalas jau prie durų. Šiuolaikinė pasiūla tikrai nemaža. Sklandus QR kodų skenavimas, paprastas užsakymų pateikimas ir sekimas realiuoju laiku padeda išsirinkti patikimą programėlę. Atminkite, jog svarbu kokį išmanųjį įrenginį naudojate ir ar turite gerą interneto ryšį.
Aiškus šaltų gėrimų sezoniškumas restoranų versle pasireiškia vasarą (kitais metų sezonais yra tam tikrų išlygų – naktiniuose klubuose dauguma kokteilių patiekiami su ledukais, išskirtinai restoranai ledukuose patiekia šviežias austres). Karštuoju metų laiku beveik visur dominuoja šalti gėrimai, kokteiliai. O jei dar ta vasara karšta, vis dažniau pasiekianti karščio pikus net iki 40 °C...
Ar žinojote, kad geriausi restoranai Palangoje yra vertinami ne tik vietinių gurmanų, bet ir daugiau nei 100 Lietuvos maisto industrijos profesionalų? Palangos gastronominis pasaulis pastaraisiais metais tampa vis įdomesnis ir įvairesnis. Čia kiekvienas svečias ras restoraną pagal savo skonį – nuo prabangių restoranų iki jaukių pajūrio užeigų.
Ar žinojote, kad vienoje iš populiariausių Kauno valgyklų buvo patiekta daugiau nei 1,5 milijono cepelinų? Tai tik vienas iš daugelio įdomių faktų apie restoranų Kaune istoriją ir dabartinę gastronominę sceną. Kaip antrame pagal dydį Lietuvos mieste, restoranai Kaune siūlo nepaprastai įvairią virtuvę - nuo tradicinių lietuviškų užeigų iki šiuolaikiškų tarptautinių restoranų.
Už mėnesio – kovo 15 d. Klaipėdos prekybos centre „Akropolis“ bei savaite vėliau – kovo 22 d. Šiaulių prekybos centre „Akropolis“ vėl rengiamas gastronomijai dedikuotas Gero maisto festivalis. Šis renginys yra organizuojamas dukart per metus – pavasarį ir rudenį ir vyks jau trečią kartą.
Lietuva – tikras žvejybos rojus, kurio upės, ežerai ir tvenkiniai kasmet džiugina žvejybos entuziastus. Tačiau, net jei ir nesate užkietėjęs žvejys, Lietuvos vandenyse gaudoma žuvimi galite džiaugtis ne tik ant kabliuko, bet ir savo lėkštėje. Šiame straipsnyje aptarsime, kokią žuvį galite sugauti Lietuvos vandenyse, kaip tai padaryti, ir kaip paruošti gardų vakarienės patiekalą.
OTO SUKTINUKAS SU LAIŠKINIU ČESNAKU, KEPTŲ SALIERŲ KREMAS, TROŠKINTI PANKOLIAI, KREVETĖS, OBUOLIAI IR BALTO VYNO PADAŽAS SU UPĖTAKIŲ IKRAIS
Pasitinkant didžiąsias metų šventes, vieni iš geriausių virtuvės meistrų pristatė naują, išskirtinių derinių šventinį valgiaraštį, dalindamiesi kūrybinėmis idėjomis, įkvepiančiomis gastronominėmis patirtimis, meistryste, inovatyviais sprendimais, dovanodami ypatingus skonius ir džiugias emocijas.
Jau šį šeštadienį – lapkričio 16 d. Klaipėdos prekybos centre „Akropolis“ – Klaipėdos sveikatos mugė. Tai renginys, skirtas sveikatingumui ir įvairiems jo aspektams. Dukart per metus organizuojamas renginys uostamiestyje vyks antrą kartą.
Kitą mėnesį – lapkričio 14–16 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ Vilniuje rengiama jau dvidešimtą kartą organizuojama maisto produktams ir gėrimams bei svetingumo verslui skirta paroda „Taste Vilnius HoReCa“. Tai – didžiausia tokio tipo paroda Baltijos šalyse. Į ją susirinks vertinantys gerą maistą – nuo namų virtuvės kūrėjų iki maitinimo ir apgyvendinimo srities profesionalų.
Gurmaniška tradicija tapęs, lapkričio 4-10 dienomis vyksiantis, Gastronomijos savaitės festivalis skelbia galutinį dalyvių – restoranų, kavinių ir gastronominių renginių – sąrašą bei kviečia svečius nedelsiant juose rezervuoti vietas.
Naujausios technologijos virtuvėje suteikia galimybę ne tik lengviau pagaminti maistą ir skaniau valgyti. Inovatyvios funkcijos įvairiuose buities prietaisuose taip pat leidžia ruošti maistą tvariau, taupant energijos išteklius. Prekybos tinklo „Senukai“ ekspertai pristato 7 iššūkius virtuvėje, su kuriais moderni maisto ruošimo įranga padės susidoroti greičiau ir paprasčiau.
Sostinės restoranų orbitoje – naujiena. Iš užmaršties kyla legendinė vieta, gastronomijos pasaulio mėgėjams ilgą laiką buvusi stipriu traukos tašku – „Hazienda Steakhouse“. Naujieji šeimininkai žada išlaikyti aukštos restorano reputacijos kartelę ir ją iškelti dar aukščiau.
Noras pažinti užsienio šalių virtuvę, išbandyti neįprastus skonius lietuvius skatina kelionių metu daug dėmesio skirti kulinariniams atradimams. Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ užsakymu atlikto reprezentatyvaus Lietuvos gyventojų tyrimo duomenys rodo, kad vienas iš penkių turistų mielai leidžiasi į kulinarines keliones.
Vilniaus senamiestyje, puošniame ir istoriniame Stiklių kvartale, nemažai žmonių stabteli nuotraukai prie medinės meškiuko skulptūros. Bet turbūt nedaugelis žino, kad čia jis svečius pasitinka jau labai seniai – restoranas „Lokys“ duris atvėrė 1972-aisiais.
„Europoje“ atsidarė autentiško gatvės maisto restoranas „Bao Bun“: pernai debiutavęs Rygos „Galerija Centrs“, savo sėkmės istoriją jis tęsia Lietuvos sostinėje, centrinio Vilniaus verslo rajono žmonėms siūlydamas išskirtinį maistą bei atmosferą. „Bao Bun“ – naujausias iš maždaug dešimties restoranų „Dialogų“ maisto ir pokalbių erdvėje, lankytojams siūlantis bao bandeles bei havajietiškus „poke bowls“. Veiklą prieš šešerius metus pradėję kaip maisto furgonas festivaliuose, pernai „Bao Bun“ atsidarė „Galerija Centrs“ esančioje maisto halėje „Burzma“. Šiltu bendravimu, pašėlusia atmosfera ir pasirodymą primenančiu aptarnavimu netrukę išsiskirti turtingame Rygos restoranų žemėlapyje, autentišką požiūrį į maistą ir aptarnavimą „Bao Bun“ atsivežė ir į „Europą“.
Vilniaus senamiestyje įsikūręs restoranas „Lokys“ svečius pasitinka autentiškomis lietuviškomis istorijomis ir pasakojimais. Kuo Lietuvos didikai ir valdovai vaišino savo svečius? Kokiais produktus senovės lietuviai turėjo ant savo stalų pagonybės laikais bei viduramžiais? Turbūt kiekvienas, turėjęs svečių iš užsienio, yra svarstęs, kaip supažindinti juos su Lietuva bei lietuviška virtuve.
Prieš pat gražiausią pavasario šventę – šv. Velykas – į Kauno „Akropolį“ grįžta maisto ir gėrimų mugė „Kaunas FOOD“. Kovo 29–30 dienomis vyksiančioje mugėje bus galima apžiūrėti, paragauti ir įsigyti nedidelių šeimos ūkių ar verslų siūlomų maisto produktų, gėrimų, taip pat rankų darbo keramikos gaminių bei tekstilės šventiniam stalui.
Šiuo metu rinkoje yra tiek daug kavos aparatų, kad pradžioje gali būti painu nuspręsti, kokį pasirinkti vertėtų labiausiai. Tačiau yra keletas aspektų, kurie galėtų padėti šiek tiek paprasčiau nuspręsti, kuris tas vienintelis, geriausias kavos aparatas džiugins ne tik jus, bet ir kolegas.
Eršketo filė su eršketo musu 62 C, savoja įdaryta kepta geltekle, obuoliais, rūkytu eršketu, petražolių kremas, laukinis brokolis, marinuotos garstyčios, pasukų padažas.