Kartais taip norisi pasigaminti ką nors išskirtinio, tai ko nevalgome kasdien. Krevetės - nekasdienis maistas, labai skanus delikatesas ir puikus baltymų šaltinis. Pabandome pasigaminti?
Ar įsivaizduojate save vienu metu Paryžiaus sūrininkų kavinukėje, Amsterdamo senamiesčio firminėje sūrių krautuvėlėje, Ispanijos kaimo sūrio ūkyje ir Italijos kietųjų sūrių brandinimo rūsiuose...? Sunku net įsivaizduoti? O jei pasiūlytumėm tai patirtu realiai, čia pat, Vilniuje, Gedimino prospekte? „Say Cheese“ čia atidarė sūrių krautuvėlę-bistro, kur geriausi Europos sūriai ir firminiai pasaulio virtuvių patiekalai su jais.
Konditerinės „Ladurée“ istorija prasideda 1862 metais. Būtent čia 1930 m. pirmą kartą grietinėlės ir šokolado įdaru suklijuoti du sausainiai – taip gimė visame pasaulyje žinomas migdolinis desertas „macarons“. Visiškai naujas pyragaitis, supakuotas į mažas dailias dėžutes, tapo beprotiškai populiarus ir imtas laikyti saldžia konditerinės, o ir visos Prancūzijos vizitine kortele.
Š. m. birželio 29 d. restorane-bare „Elingas“, įsikūrusiame Vijūnėlės parke, Druskininkuose, įvyko „Gero skonio“ klubo renginys, kurio metu drauge pasitikome vasarą ir žurnalo „Geras skonis“ pavasario numerį. Vakaro svečiai mėgavosi išskirtine degustacine antienos, triušienos bei jautienos patiekalų vakariene, ragavo prie patiekalų priderinto vyno, skanavo abejingų nepalikusio deserto bei tikrų itališkų naminių ledų „Sicilia Gelato“. Patiekalus specialiai šiai vakarienei sukūrė restorano-baro „Elingas“ virtuvės komanda, vadovaujama pripažintos šefės Indrės Medeliauskaitės. Renginio metu svečių laukė daug malonių staigmenų, taip pat dovanos bei smagioji „Gero skonio“ viktorina, kurios metu dalyviai galėjo ne tik pasitikrinti, bet ir pagilinti savo gastronomijos ir vartojimo kultūros žinias. Renginio metu svečiams akordeonu grojo bei romantišką atmosferą kūrė Danielius Rozovas. Vakarą vedė – Daiva Tamošiūnaitė.
Apie BBQ plonybes pasakoja Lietuvos BBQ čempionas, „BBQ Mafija“ komandos kapitonas, Simonas Bieliajevas. Simonas yra nuolatinis BBQ čempionatų Lietuvoje dalyvis, užimantys aukščiausias vietas jau beveik 10 metų.
Tad uogų ir vaisių vynas tapo itin aktualus, restoranams pradėjus domėtis ir vertinti vietinės, sezoninės produkcijos vartojimą ir į savo meniu įtraukiant modernios lietuviškos virtuvės patiekalus. Lygiagrečiai atgimė ir uogų bei vaisių vynų kultūra. Ką ragauti ir prie ko derinti skaitykite straipsnyje.
Šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, vykęs lapkričio 9 d. viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius“, nustebino virėjų, konditerių ir someljė pastangomis atrasti lietuviško deserto ištakas. Du iš trijų prizininkų – čempionato nugalėtojai restorano „Time“ komanda (Andrius Kubilius, Audrius Simpukas, Andrej Anisko; obuolių desertas „Ir viskas, kas skanu, yra skanu” su „Gintaro Sino obuolių ledo vynu”.
Ar Jums kada buvo, kad užsisakius patiekalą restorane jaustumėt, kad kažko trūksta? Ne druskos ar pipirų, bet Jūsų mėgstamiausio prieskonio, egzotiško aromato ar pikantiškos aštrumėlės? Ar kada valgydami kelionėje ar išvykoje pagalvojote – velnias, jei po ranka turėčiau laiškinių česnakų ar žiupsnelį jelapeno pipirų – maistas būtų tobulas? Sprendimas yra! Išmaniosios prieskoninės.
Kulinarinių aukštumų siekiantys virtuvės entuziastai turės galimybę išmokti aukšto lygio restoranuose itin vertinamo ir jau į namų virtuves po truputį žengiančio patiekalų ruošimo vakuume, prancūziškai vadinamo sous-vide.
Gegužės 19d. vakarą, Vilniuje, restorane „Soul&Pepper“, Gedimino 9, vykoGERO SKONIO klubo renginys, kurio tema buvo „Ant mūsų stalo - geriausi, skaniausi, Lietuviški...“
Pasiūlą formuoja ne gamintojai, o vartotojai - Jūs. Siūlo ne tiekėjai, o renkasi restoranai. Užsisako ne restorano šefai, o lankytojai. Žinodami, kaip pasirinkti žuvį, galite prisidėti prie kai kurių žuvų išteklių išsaugojimo, o mainais gauti sveikesnį bei kokybiškesnį produktą. Padaryti teisingą pasirinkimą labiausiai trukdo informacijos stoka, arba jau suformuotas įprotis. Tokias populiarias žuvis, kaip: lašiša, tunas, unguriai, paltusai - tikrai yra kuo pakeisti, renkantis vietines, atsakingai užaugintas žuvis, ir žinant jų savybes. Išbandykite!
Kava – tai galybė skirtingų skonių, poskonių, aromatų, todėl uždavus sau klausimą: „Kokie produktai dera su kava?“, atsakymas būtų – praktiškai visi. Na gerai, gal koks šviežias česnakas ir nebūtų pats tinkamiausias ingredientas. Apie kavos kokteilius neformaliai – kavos ekspertas Domas Balandis.
Yra daug versijų apie tai, kas pirmieji pradėjo kultivuoti ir prisijaukino alyvmedį. Nepabijosiu būti subjektyvi, tačiau, jei norite iš tikrųjų suprasti šio medžio bei jo duodamų vaisių istoriją, reikšmę ir naudą – kviečiame į Graikiją. Šalį, kuriai alyvmedį padovanojo Dzeuso dukra Atėnė, kur alyvmedžio šakelėmis buvo „karūnuojami“ olimpinių žaidynių nugalėtojai, šalį, kurioje alyvmedis gyvuoja daugiau, kaip 5 tūkst. metų.
Svajonių maistas svajonių vietoje. Prancūziška svogūnienė kalnuose, sepijos ir dešra su apelsinais, šviežios krevetės ir ant griliaus keptos žuvys, tiesiog paplūdimyje. Grilio sezonas atidarytas! Kaip ir su kuo gaminti, kad ant žarijų būtų įmanoma gaminti ką tik nori ir kur tik nori?
„Kavos bankas“ tęsia kolekcinės kavos kūrimo tradiciją ir pavasario proga sukūrė bei išleido nedidelį šventinės kavos „Pavasario lauktuvės“ tiražą. Įdomu tai, kad pakuotei pavadinimą bei tekstą sukūrė „Kavos banko“ gerbėjai. Tai unikali dovana sau bei artimiesiems.
„Kavos bankas“ pristato Jums naujieną - kavos rinkinį „8 kelionės su kava“.
Naujiena Lietuvoje - ESPRESSO LITUANO - jau galima užsisakyti internetu, o nuo penktadienio ją rasite ir Kauno „Akropolyje" esančioje „Kavos karietoje".
Aliejaus degustacijų studija. Bene Didžiausia Lietuvoje Panettone ekspozicija. Vaikų piešinių konkursas.
Vilniuje, „Ibrahim“ pasaže (Kalvarijų g. 24 A) įsikūręs ne tik užuolaidų salonas. Mėgstančių išskirtinumą virtuvėje čia laukia rytietiškų produktų parduotuvė: nuo prieskonių iki saldumynų...
Dažnai net už Lietuvos ribų ieškoma tikrai gerų Viduržemio jūros regiono produktų. O štai krautuvėlė „La Pasta d'Oro“, įsikūrusi restorane-viešbutyje „Dvaras“, siūlo kruopščiai atrinktą kokybiškų ir natūralių itališkų produktų asortimentą. Kiekvienas produktas čia – aukščiausios kokybės ir įkvepiantis gaminti.
Prekybos centrų lentynas pagaliau pasiekė BUGA’s padažai. Daugelio metų receptūrų kūrimo ir tobulinimo rezultatas – unikalūs Lietuvoje ir pasaulyje aitriųjų paprikų su bruknėmis ir kriaušėmis bei aitriųjų paprikų su spanguolėmis padažai.
„Vyno klubo“ degustacijų salėje susirinkusių entuziastų kompanijoje gimė dar vienas vyno ir muzikos derėjimo būdas – per sutampančia kokybę, sudėtingumą ir stilistiką. Derinį pažymėjome = ženklu. Pasirodė, kad „Rioja Alta Vina Alberti Reserva“ su muzika dažnai dera būtent per bendrą stilistiką. Jis gavo „Džiazuojančio“ vyno titulą.
Oras pripildytas svajingos ir magiškos šviesos..., taip ir norisi švęsti vasarą – saulės perpildytas dienas ir žvaigždėtas naktis.
Birželio 14-ąją minimos tarptautinės tinklaraštininkų dienos proga lietuviškų kulinarinių tinklaraščių autoriai eksperimentavo su moderniais lietuviškais patiekalais. Į šiemet „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijoje“ vykusį renginį susirinko rekordinis skaičius dalyvių – 15 tinklaraštininkų talkino ir draugai, ir Vilniaus dailės akademijos (VDA) aplinkos ir gaminių dizaino studentės.