Naujienos

Vyno ir muzikos derinimas
„Vyno klubo“ degustacijų salėje susirinkusių entuziastų kompanijoje gimė dar vienas vyno ir muzikos derėjimo būdas – per sutampančia kokybę, sudėtingumą ir stilistiką. Derinį pažymėjome = ženklu. Pasirodė, kad „Rioja Alta Vina Alberti Reserva“ su muzika dažnai dera būtent per bendrą stilistiką. Jis gavo „Džiazuojančio“ vyno titulą.


Objektyvumo dėlei turiu prisipažinti, kad mano nuomonė gali ir neatsipindėti daugumos klausytojų ir gėrėjų nuomonės. Anot,  dr. Artašeso Gazariano („Muzikos magija“), kiekvienas esame skirtingi, skirtingos nuotaikos, su skirtinga atmintimi, todėl ir muziką priimame skirtingai. Ji gali sukelti net ir priešingas emocijas. Vynas – stabilesnis, jo emocinis užtaisas bent jau neevoliucionuoja kelių minučių bėgyje, kaip kad atsitinka vieno muzikos kūrinio rėmuose.  Šį kartą vyną derinome prie muzikos.

Lentelėje ši kartą – ne tik teigiamų, bet ir neigiamų (↓) derinių aprašymas.

Clipboard01_1

Derėjimo būdai:

  • Š (širdis) – per poveikį širdžiai, kai vynas sukelia nuotaikos pokyčius arba abu yra analogiško jausminio stiliaus;
  • S (stygos) – per krūtinę, kai skambesys, balso stygų vibracijos atliepia skonį;
  • A (ausys) – per ausis, kai sutampa vyno ir muzikos skambesio tonas;
  • D  (dinamika) – vynas toks pat dinamiškas (arba flegmatiškas, ramus), kaip ir muzika;
  •  F (fonas) – nėra tiesioginio ryšio, bet sustiprina asociacijas, padeda persikelti į muzikos laiką ir erdvę;
  • = (stilius) – sutampa bendras vyno ir muzikos sudėtingumo,  kokybės, subtilumo stilius.

Arūnas Starkus  („Vyno klubas”)
Nuotrauka: thebuzz.com

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Skaityti komentarus (1) Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Tad uogų ir vaisių vynas tapo itin aktualus, restoranams pradėjus domėtis ir vertinti vietinės, sezoninės produkcijos vartojimą ir į savo meniu įtraukiant modernios lietuviškos virtuvės patiekalus. Lygiagrečiai atgimė ir uogų bei vaisių vynų kultūra. Ką... Skaityti daugiau
Šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, vykęs lapkričio 9 d. viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius“, nustebino virėjų, konditerių ir someljė pastangomis atrasti lietuviško deserto ištakas. Du iš trijų prizininkų – čempionato nugalėtojai restorano... Skaityti daugiau
Ar Jums kada buvo, kad užsisakius patiekalą restorane jaustumėt, kad kažko trūksta? Ne druskos ar pipirų, bet Jūsų mėgstamiausio prieskonio, egzotiško aromato ar pikantiškos aštrumėlės? Ar kada valgydami kelionėje ar išvykoje pagalvojote – velnias, jei po... Skaityti daugiau
Kulinarinių aukštumų siekiantys virtuvės entuziastai turės galimybę išmokti aukšto lygio restoranuose itin vertinamo ir jau į namų virtuves po truputį žengiančio patiekalų ruošimo vakuume, prancūziškai vadinamo sous-vide. Skaityti daugiau
Gegužės 19d. vakarą, Vilniuje, restorane „Soul&Pepper“, Gedimino 9, vykoGERO SKONIO klubo renginys, kurio tema buvo „Ant mūsų stalo - geriausi, skaniausi, Lietuviški...“ Skaityti daugiau
Pasiūlą formuoja ne gamintojai, o vartotojai - Jūs. Siūlo ne tiekėjai, o renkasi restoranai. Užsisako ne restorano šefai, o lankytojai. Žinodami, kaip pasirinkti žuvį, galite prisidėti prie kai kurių žuvų išteklių išsaugojimo, o mainais gauti sveikesnį bei... Skaityti daugiau
Kava – tai galybė skirtingų skonių, poskonių, aromatų, todėl uždavus sau klausimą: „Kokie produktai dera su kava?“, atsakymas būtų – praktiškai visi. Na gerai, gal koks šviežias česnakas ir nebūtų pats tinkamiausias ingredientas. Apie kavos kokteilius... Skaityti daugiau
Yra daug versijų apie tai, kas pirmieji pradėjo kultivuoti ir prisijaukino alyvmedį. Nepabijosiu būti subjektyvi, tačiau, jei norite iš tikrųjų suprasti šio medžio bei jo duodamų vaisių istoriją, reikšmę ir naudą – kviečiame į Graikiją. Šalį, kuriai... Skaityti daugiau
Svajonių maistas svajonių vietoje. Prancūziška svogūnienė kalnuose, sepijos ir dešra su apelsinais, šviežios krevetės ir ant griliaus keptos žuvys, tiesiog paplūdimyje. Grilio sezonas atidarytas! Kaip ir su kuo gaminti, kad ant žarijų būtų įmanoma gaminti ką... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ tęsia kolekcinės kavos kūrimo tradiciją ir pavasario proga sukūrė bei išleido nedidelį šventinės kavos „Pavasario lauktuvės“ tiražą. Įdomu tai, kad pakuotei pavadinimą bei tekstą sukūrė „Kavos banko“ gerbėjai. Tai unikali dovana... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ pristato Jums naujieną - kavos rinkinį „8 kelionės su kava“. Skaityti daugiau
Naujiena Lietuvoje - ESPRESSO LITUANO - jau galima užsisakyti internetu, o nuo penktadienio ją rasite ir Kauno „Akropolyje" esančioje „Kavos karietoje". Skaityti daugiau
Aliejaus degustacijų studija. Bene Didžiausia Lietuvoje Panettone ekspozicija. Vaikų piešinių konkursas. Skaityti daugiau
Mes ją vadiname Aukščiausios Prabos Kavos diena! Kviečiame dalyvauti smagiame žaidime ir pasitikrinti savo kavos žinias! Skaityti daugiau
Vilniuje, „Ibrahim“ pasaže (Kalvarijų g. 24 A) įsikūręs ne tik užuolaidų salonas. Mėgstančių išskirtinumą virtuvėje čia laukia rytietiškų produktų parduotuvė: nuo prieskonių iki saldumynų... Skaityti daugiau