Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Vegetariškos virtuvės subtilybės

2006-10-18
Paskelbk savo straipsnį

Daugelis mūsų pažįstame arba bent jau esame girdėję apie vegetarus. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje vegetarais save laiko apie 7 % šalies gyventojų. Lietuvoje tikslaus vegetarų skaičiaus niekas nežino, žinoma tik tiek, kad beveik 99 % pasirinkę tokį mitybos būdą mėsos neatsisako.

Kodėl vegetaras?
Vegetarizmo pradžia glūdi senovės Azijoje. Tokios pasaulio įžymybės, kaip Leonardo da Vinci, Confucius, Franzas Kafka ar Albertas Einsteinas taip pat buvo vegetarai. Vegetarai teigia, kad valgant mėsą, organizme susidaro toksinių medžiagų, kurios nuodija ląsteles, trumpina gyvenimą, daro žmogų dirglesnį ir piktesnį. Gyvūninės kilmės maistą atsisakoma valgyti dėl įvairiausių priežasčių: ekonominių, sveikatos, religinių ir dėl mados. Dauguma vegetarų   nevartoja alkoholio ir nerūko.

Vegetarų grupės
Apibūdinti vegetarišką virtuvę nėra sudėtinga, tiesiog nereikia supainioti pačių vegetarų grupių. Vegetarai yra skirstomi į kelias grupes:

Ovolaktovegetarai – tai žmonės, vartojantys   pieno produktus ir kiaušinius. Lakto vegetarai – į savo valgiaraštį įtraukia tik pieno produktus. Ovo vegetarai – vartoja kiaušinius. Veganai – vartoja tik augalinės kilmės maistą. Frutarai – valgo tik vaisius. Semivegetarai – nevalgo raudonos mėsos, bet valgo baltą mėsą ir žuvį, taip pat kiaušinius, pieną ir jo produktus. Frugivorai – tai veganai, leidžiantys augalams pereiti visus augimo ciklus ir valgantys tik augalų derlių: vaisius, uogas, grūdus, riešutus, daržoves.

Laktovegetarai geria pieną ir valgo pieno produktus – karvių, ožkų, avių pieną, tačiau jie nevalgo jogurto, pirkto parduotuvėse. Paprastai jogurtą galima pasigaminti patiems – rūgpienį suplakti su bet kokiais vaisiais bei pridėti medaus. Ovolaktovegetarai valgo pieno produktus, neatsisako kiaušinių,taip pat retkarčiais paragauja žuvies, tačiau nevalgo jokios mėsos. Tie, kurie yra itin užtikrinti ovolaktovegetarai, valgo tik dietinius kiaušinius. Kai kurie žmonės yra semivegetarai, t. y. tik iš dalies vegetarai. Jie valgo viską, išskyrus raudoną mėsą.

Kuo pavaišinti vegetarą?
Na, jei turite savo pažystamų ar artimųjų tarpe vegetarą, tikriausiai jau žinote kokias vaišes padėti ant stalo. Bet jeigu ne, tai siūlome susipažinti.

Perkant bet kokį produktą tiesiog atidžiau perskaitykite etiketes. Pirkite tik tokius gėrimus, kurių etiketėse nurodyta, kad jie tinka vegetarams. Pastaruoju metu atsiranda vis didesnis tokių gėrimų pasirinkimas. Ovo-lakto vegetarai (valgantys kiaušinius ir pieno produktus) neatsisakys kiaušinių, bet pirkite naminius. Parduotuvėse atsiranda vis daugiau vegetariško sūrio rūšių, gaminamo iš sojos baltymų. Tačiau norėdami pavaišinti svečią, išbandykite receptą išbandyti iš ankšto, nes vegetariškas sūris gali nesilydyti taip, kaip įprastas fermentinis sūris. Tad jei sumanysite iškepti vegetarišką picą, gali nepasisekti. Dažnai pamirštame, kad kepiniuose yra kiaušinių ir sviesto, kurių dalis vegetarų nevalgo. Jei vietoj sviesto sumanysite naudoti margariną, pažiūrėkite, ar jo sudėtyje nėra gyvulinių ar žuvies riebalų. Jei perkate jau paruoštą tešlą, taip pat nepamirškite perskaityti etiketės. Nepamirškite, kad daugelyje įvairių desertų yra naudojama želatina, kuri gaunama iš gyvūnų kaulų, todėl joks vegetaras jūsų deserto nevalgys. Želatina dažnai įeina į salotų padažų, jogurto ir daugelio produktų iš pakelių sudėtį. Tinkamiau būtų naudoti agarą , t. y. permatomą, beskonę, bekvapę sutirštinančią masę iš jūros dumblių. Medus taip pat gaunamas iš gyvulinių produktų. Kai kurie vegetarai mielai jį valgo, tačiau kai kurie – ne. Medų galima pakeisti sirupu.

O kaip kava? Paprasta. Galima pasigaminti skanios gilių kavos. Giles reikia išaižyti ir apie parą pamirkyti piene. Tuomet supjaustyti, apdžiovinti ir įdėti džiovinti į orkaitę. Belieka sumalti kavos malimo mašinėle ir skanauti.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu