Naujienos

Tyrimas: lietuviai vertina ir renkasi šalies gamintojų alų
Lietuvos aludarių gildijos (LAG) iniciatyva atlikta gyventojų apklausa parodė, kad 86 proc. alų vartojančių tautiečių renkasi vietinių gamintojų produkciją. Užsienietišką alų renkasi tik apie 4 proc. vartotojų. Dauguma – 83 proc. – alaus vartotojų taip pat mano, kad Lietuvos aludariai alų verda geriau senąsias aludarystės tradicijas išlaikiusiu būdu negu užsienio gamintojai.

"Gyventojų pasirinkimas akivaizdžiai yra Lietuvos aludarių naudai. Lietuviško alaus privalumai lyginant su atvežtiniu, be abejonės, yra šviežumas, vietinių žaliavų naudojimas ir tradiciniai gamybos būdai. To mūsų vartotojas, rinkdamasis alų, ir ieško", – sakė LAG prezidentas Saulius Galadauskas.

Tyrimo duomenimis, lietuviai alų renkasi visų pirma pagal skonines savybes – šis kriterijus lemia net 81 proc. gyventojų pasirinkimą, o kaina yra mažiau svarbi – ją prioritetu nurodė 35 proc. respondentų. Lietuviai taip pat nėra stipriai prisirišę prie konkretaus alaus prekinio ženklo ar gamintojo – juos kaip lemiančius pasirinkimą kriterijus nurodė atitinkamai 15 ir 28 proc. respondentų.

"Lietuvoje vartotojas yra išrankus ir ieško kokybiško ir skoniu išsiskiriančio alaus. Atsižvelgiant į tai, šalies gamintojai per pastarąjį dešimtmetį gana stipriai išplėtė gaminamų alaus rūšių įvairovę. Tai lemia sėkmingą vietinių daryklų konkurenciją su užsienio gamintojais, kurie vis aktyviau veržiasi į Lietuvos rinką", – sakė S. Galadauskas.

Vis dėlto, pasak S. Galadausko, kai kurie tyrimo metu atskleisti faktai buvo netikėti. "Labiausiai nustebino tai, kad net pusė lietuvių mano, kad alaus gamyba mūsų šalyje yra nereglamentuojama. Tai rodo, kad žmonėms trūksta informacijos apie oficialius teisinius aludarystės aspektus, nustatytus gamybos reikalavimus, kurie Lietuvoje yra vieni griežčiausių Europoje", – sakė LAG prezidentas.

Tyrimas parodė, kad lietuviai yra geri alaus žinovai, moka įvertinti šio gėrimo kokybę. Pagrindines keturias alaus sudėtines dalis teisingai įvardino dauguma: vandenį (61 proc.), apynius (57 proc.), salyklą (70 proc.) ir mieles (59 proc.). LAG prezidento teigimu, tam, tikėtina, įtakos turi ilgametės Lietuvos aludarystės tradicijos ir individualus žmonių domėjimasis alumi. Tačiau penktadalis respondentų klaidingai mano, kad alaus gamyboje naudojamas spiritas, trečdalis – skonio ir aromato stiprikliai.

"Gaila, kad dalis vartotojų remiasi nepatikimais informacijos šaltiniais apie alų. Lietuvoje galiojančiame Alaus gamybos reglamente griežtai nurodoma, jog visos žaliavos, kurias galima naudoti alaus gamyboje, turi būti natūralios kilmės, nepaisant to, ar jis verdamas didelėje alaus darykloje, ar kaimo bravore. O jei alui gaminti pasitelkiamos kokios nors nereglamentuotos medžiagos, jis jau nebegali būti vadinamas alumi, o papildomos medžiagos privalo būti ženklinamos etiketėje", – apie keliamus reikalavimus pasakojo S. Galadauskas.

Apie tyrimą:

Reprezentatyvią anketinę Lietuvos gyventojų apklausą šių metų liepos mėn. atliko rinkos tyrimų agentūra "RAIT". Tyrimo metu buvo apklausti 936 įvairiose Lietuvos vietose gyvenantys 18–74 m. respondentai. Tyrimo duomenys atspindi situaciją visoje Lietuvoje.

Nuotrauka: sxc.hu

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Nepriklausomo vyno kultūros portalo Vynai.com filosofija yra atrasti gerą ir džiuginantį gėrimą, nereklamuoti nevertų dėmesio ir nekokybiškų produktų, priminti apie saiką ir atsakomybę vartojant vyną. Žemiau rasite geriausių proginių vynų trisdešimtuką nuo... Skaityti daugiau
2014 metai palieka sceną, o vynai.com portalas 13 metų iš eilės vyno mylėtojams paruošia geriausių Lietuvoje parduodamų vynų iki 40 Lt („Geri vynai“) ir 41-100 Lt („Proginiai vynai“) varžytuves. Per  šiuos metus ragavome šimtus vynų, ieškodami,... Skaityti daugiau
Lietingą rugpjūčio vakarą vyno mėgėjai rinkosi paragauti itališko vyno ir pažaisti protų mūšio. Gurkšnodami vyną svečiai kaip temperamentingi italai daug bendravo ir azartiškai dalyvavo žaidime. Skaityti daugiau
„Prosecco“ – tai bene populiariausias putojantis vynas iš Šiaurės Italijos, pagamintas iš „Glera“ vynuogių. Tai pigesnis šampano pakaitalas, kuris geriamas tiek vienas, tiek maišomas į kokteilius. Skaityti daugiau
„Pasiūlykite, ko man atsigerti prie grill šonkauliukų, o mano damai – prie šokoladinio pyrago?“ Ką padavėjas restorane atsakytų į šį prašymą? Prieš kelerius metus būtų pakvietęs someljė arba, vadovaudamasis rekomendacijomis, pasiūlytų vieną ar kitą... Skaityti daugiau
Vienas iš gražiausių vasaros aperityvų – taurė Sauvignon Blanc! Gaivi šio vyno jėga kelia žvalią nuotaiką net po kaitriausios dienos. O budrumo ir energijos tikrai reikėjo! Vyno mėgėjų komandos vėstantį liepos vakarą susirinko patikrinti savo žinių apie... Skaityti daugiau
Prosecco – gėlių aromatais ir originaliu skoniu išsiskiriantis itališkas putojantis vynas. Nepaisant to, jog Prosecco gaminamas ne tradiciniu „Méthode Champenoise“ metodu, kaip prancūziškasis šampanas ar ispaniškoji cava, 2013 metais šio putojančio vyno... Skaityti daugiau
Jau kuris laikas terminas „mada“ vis plačiau ir plačiau vartojamas restoranų verslo sferoje. Kažkas tampa madingu, kažkas išeina iš mados, kažkada madinga tampa klasika, o kažkada į madą ateina modernumas. Pasiaiškinkime, kokios mados vyrauja užsienio šalyse... Skaityti daugiau
Plintant kavos kultūrai, daugelis žinome, kad kavos skonis ir aromatas priklauso nuo kilmės šalies, klimato, dirvožemio, apdirbimo metodų bei skrudinimo. Dabar susipažinsime su kavos paruošimo subtilybėmis, lemiančiomis, ar kavos ragavimas bus tiesiog kasdieninis... Skaityti daugiau
Baigėsi Lietuvos vyno čempionatas, kuriame devintą kartą rinkti geriausi šiuo metu Lietuvos rinkoje parduodami vynai. Dvi savaites vertinimo komisija degustavo 234 vyno platintojų pateiktus vynus, atskira diena buvo skirta lietuviškam vynui. Skaityti daugiau
Raudonasis sausas, pagamintas Europoje ir už patrauklią kainą – taip trumpai galima apibūdinti lietuvių pasirenkamą vyną. Lietuvos vyno profesionalai sako, kad mūsų šalies vyno vartotojai vis dar labiausiai trūksta drąsos išbandyti ką nors kitokio nei iki... Skaityti daugiau
Dažniau alkoholiniai gėrimai vartojami laisvalaikio ar pasilinksminimų metu ir tai vertinti galima įvairiai, tačiau etilo alkoholio perdozavimas kenkia sveikatai, o pats pirmas to požymis yra apsinuodijimas, kurį mėgstama vadinti „pagiriomis“. Ypač sunkios... Skaityti daugiau
Išgirdę frazę „einam alaus“, kartais net negalvodami sukame link artimiausio alubario, o ne į parduotuvę. Nors terminas alubaris yra barbarizmas, bet jis toks artimas sielai. Negi laužysi liežuvį, sakydamas „alaus baras“? „Aludė“ skamba kažkaip per daug... Skaityti daugiau
Kovo 18 d. vakarą viename Vilniaus Senamiesčio restorane susirinkusiems alaus gurmanams pirmiesiems pristatytas pagal seniausią vokišką receptą išvirtas „Vilkmergės“ alaus daryklos „Senovinis“ alus. Tai pirmasis ir vienintelis lietuviškas Altbier tipo alus,... Skaityti daugiau
Krymo vynų gamintojai gamina gėrimus pagal geriausias pasaulio vyndarystės tradicijas: Cheresas, Portas, Madeira, Kahor ir aibė įvairių vynų iš, rodos, skirtingų vietų, tačiau pagamintų Kryme (leidinys „Restoranų verslas“ Nr.2/2012). Beveik visi Krymo vyno... Skaityti daugiau