Naujienos

Tyrimas: lietuviai vertina ir renkasi šalies gamintojų alų
Lietuvos aludarių gildijos (LAG) iniciatyva atlikta gyventojų apklausa parodė, kad 86 proc. alų vartojančių tautiečių renkasi vietinių gamintojų produkciją. Užsienietišką alų renkasi tik apie 4 proc. vartotojų. Dauguma – 83 proc. – alaus vartotojų taip pat mano, kad Lietuvos aludariai alų verda geriau senąsias aludarystės tradicijas išlaikiusiu būdu negu užsienio gamintojai.

"Gyventojų pasirinkimas akivaizdžiai yra Lietuvos aludarių naudai. Lietuviško alaus privalumai lyginant su atvežtiniu, be abejonės, yra šviežumas, vietinių žaliavų naudojimas ir tradiciniai gamybos būdai. To mūsų vartotojas, rinkdamasis alų, ir ieško", – sakė LAG prezidentas Saulius Galadauskas.

Tyrimo duomenimis, lietuviai alų renkasi visų pirma pagal skonines savybes – šis kriterijus lemia net 81 proc. gyventojų pasirinkimą, o kaina yra mažiau svarbi – ją prioritetu nurodė 35 proc. respondentų. Lietuviai taip pat nėra stipriai prisirišę prie konkretaus alaus prekinio ženklo ar gamintojo – juos kaip lemiančius pasirinkimą kriterijus nurodė atitinkamai 15 ir 28 proc. respondentų.

"Lietuvoje vartotojas yra išrankus ir ieško kokybiško ir skoniu išsiskiriančio alaus. Atsižvelgiant į tai, šalies gamintojai per pastarąjį dešimtmetį gana stipriai išplėtė gaminamų alaus rūšių įvairovę. Tai lemia sėkmingą vietinių daryklų konkurenciją su užsienio gamintojais, kurie vis aktyviau veržiasi į Lietuvos rinką", – sakė S. Galadauskas.

Vis dėlto, pasak S. Galadausko, kai kurie tyrimo metu atskleisti faktai buvo netikėti. "Labiausiai nustebino tai, kad net pusė lietuvių mano, kad alaus gamyba mūsų šalyje yra nereglamentuojama. Tai rodo, kad žmonėms trūksta informacijos apie oficialius teisinius aludarystės aspektus, nustatytus gamybos reikalavimus, kurie Lietuvoje yra vieni griežčiausių Europoje", – sakė LAG prezidentas.

Tyrimas parodė, kad lietuviai yra geri alaus žinovai, moka įvertinti šio gėrimo kokybę. Pagrindines keturias alaus sudėtines dalis teisingai įvardino dauguma: vandenį (61 proc.), apynius (57 proc.), salyklą (70 proc.) ir mieles (59 proc.). LAG prezidento teigimu, tam, tikėtina, įtakos turi ilgametės Lietuvos aludarystės tradicijos ir individualus žmonių domėjimasis alumi. Tačiau penktadalis respondentų klaidingai mano, kad alaus gamyboje naudojamas spiritas, trečdalis – skonio ir aromato stiprikliai.

"Gaila, kad dalis vartotojų remiasi nepatikimais informacijos šaltiniais apie alų. Lietuvoje galiojančiame Alaus gamybos reglamente griežtai nurodoma, jog visos žaliavos, kurias galima naudoti alaus gamyboje, turi būti natūralios kilmės, nepaisant to, ar jis verdamas didelėje alaus darykloje, ar kaimo bravore. O jei alui gaminti pasitelkiamos kokios nors nereglamentuotos medžiagos, jis jau nebegali būti vadinamas alumi, o papildomos medžiagos privalo būti ženklinamos etiketėje", – apie keliamus reikalavimus pasakojo S. Galadauskas.

Apie tyrimą:

Reprezentatyvią anketinę Lietuvos gyventojų apklausą šių metų liepos mėn. atliko rinkos tyrimų agentūra "RAIT". Tyrimo metu buvo apklausti 936 įvairiose Lietuvos vietose gyvenantys 18–74 m. respondentai. Tyrimo duomenys atspindi situaciją visoje Lietuvoje.

Nuotrauka: sxc.hu

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Tradiciniu tapęs renginys, į bendrą ratą suburiantis aktyviausius namų aludarius. Skaityti daugiau
Dažniau alkoholiniai gėrimai vartojami laisvalaikio ar pasilinksminimų metu ir tai vertinti galima įvairiai, tačiau etilo alkoholio perdozavimas kenkia sveikatai, o pats pirmas to požymis yra apsinuodijimas, kurį mėgstama vadinti „pagiriomis“. Ypač sunkios... Skaityti daugiau
Išgirdę frazę „einam alaus“, kartais net negalvodami sukame link artimiausio alubario, o ne į parduotuvę. Nors terminas alubaris yra barbarizmas, bet jis toks artimas sielai. Negi laužysi liežuvį, sakydamas „alaus baras“? „Aludė“ skamba kažkaip per daug... Skaityti daugiau
Kovo 18 d. vakarą viename Vilniaus Senamiesčio restorane susirinkusiems alaus gurmanams pirmiesiems pristatytas pagal seniausią vokišką receptą išvirtas „Vilkmergės“ alaus daryklos „Senovinis“ alus. Tai pirmasis ir vienintelis lietuviškas Altbier tipo alus,... Skaityti daugiau
Krymo vynų gamintojai gamina gėrimus pagal geriausias pasaulio vyndarystės tradicijas: Cheresas, Portas, Madeira, Kahor ir aibė įvairių vynų iš, rodos, skirtingų vietų, tačiau pagamintų Kryme (leidinys „Restoranų verslas“ Nr.2/2012). Beveik visi Krymo vyno... Skaityti daugiau
Degustacijų metu neretai atsisakoma užkandžių, o jos dalyviai raginami nesikvepinti – kad niekas netrukdytų susitelkti į skonį ir aromatą. Ketvirtadienį Vilniuje surengtos degustacijos organizatoriai pasirinko novatorišką kryptį ir savo svečius pakvietė į... Skaityti daugiau
Jei gero vyno taurė jums nesvetima, šis sąrašas taps puikiu gerų vynų gidu, neplėšant piniginės, bet neapsigaunant dėl kokybės. Vynai.com ją patikrino. Per visus šiuos metus nuolat, bendradarbiaudami su vyno platintojais, dalyvaudami vyno parodose ir renginiuose,... Skaityti daugiau
Giuliano Franchini, vyninės „Agricola Franchini“ savininkas, žymus Valpolicella regiono verslininkas, pristato ypatingus Italijos vynus. Skaityti daugiau
"Kavos bankas" pristato šventinę, vienetinės serijos maltą kavą. Tai puiki Kalėdinė dovana Jums, Jūsų šeimai, bendradarbiams, pažįstamiems. Skaityti daugiau
Rugsėjo mėnesį išskirtinės kokybės vynas „Santa Rita Casa Real Cabernet Sauvignon 2009“ Santjage vykusioje parodoje „Concours Mondial de Bruxelles-Chile“ buvo apdovanotas Didžiuoju aukso medaliu. Skaityti daugiau
Lietuviškus naminius, natūraliai fermentuotus, dažniausiai vaisių ir uogų vynus pamažu atranda ir žaibiškai pamėgsta tiek lietuviai, tiek užsieniečiai. Apie lietuviškos vyndarystės specifiką ir subtilybes kalbamės su Raimundu Nagele, Lietuvos vyndarių... Skaityti daugiau
Ketvirtadienį vykusiame Lietuvos barmenų čempionate „Angostura Aromatic Bitters Global Cocktail Challenge 2014“ intriga išliko iki paskutinės akimirkos. Pergalę vienbalsiu komisijos sprendimu iškovojo paskutinis čempionato dalyvis kaunietis Oskaras Tūba, kuris už... Skaityti daugiau
Kalbant apie gėrimus, viena iš pagrindinių restoranų verslo tendencijų visame pasaulyje – vietinės gamybos alkoholiniai gėrimai. Taip, bepigu prancūzams, ispanams, čiliečiams, netgi afrikiečiams – šalims su tinkamu vyndarystei klimatu ir giliomis šio amato... Skaityti daugiau
Kylantį kavos kultūros lygį Lietuvoje atspindi ne tik didėjantis kokybiškos kavos pasirinkimas, kasmet organizuojamos „Kavos kultūros dienos“, bet ir pačių vartotojų gilinimasis į šios temos subtilybes. „Restoranų verslo“ skaitytojus, restoranų vadovus... Skaityti daugiau
Armėnija garsėja, kaip viena seniausių pasaulio civilizacijų, kurioje gausu gamtinių išteklių. Nuo seno šalis vadinama vienu seniausių vynuogynų bei vyndarių lobynu. Biblijoje sakoma, kad „Nojus nužengė nuo Ararato kalno ir pasodino pirmąją vynuogių šakelę... Skaityti daugiau