Naujienos

Tyrimas: lietuviai vertina ir renkasi šalies gamintojų alų
Lietuvos aludarių gildijos (LAG) iniciatyva atlikta gyventojų apklausa parodė, kad 86 proc. alų vartojančių tautiečių renkasi vietinių gamintojų produkciją. Užsienietišką alų renkasi tik apie 4 proc. vartotojų. Dauguma – 83 proc. – alaus vartotojų taip pat mano, kad Lietuvos aludariai alų verda geriau senąsias aludarystės tradicijas išlaikiusiu būdu negu užsienio gamintojai.

"Gyventojų pasirinkimas akivaizdžiai yra Lietuvos aludarių naudai. Lietuviško alaus privalumai lyginant su atvežtiniu, be abejonės, yra šviežumas, vietinių žaliavų naudojimas ir tradiciniai gamybos būdai. To mūsų vartotojas, rinkdamasis alų, ir ieško", – sakė LAG prezidentas Saulius Galadauskas.

Tyrimo duomenimis, lietuviai alų renkasi visų pirma pagal skonines savybes – šis kriterijus lemia net 81 proc. gyventojų pasirinkimą, o kaina yra mažiau svarbi – ją prioritetu nurodė 35 proc. respondentų. Lietuviai taip pat nėra stipriai prisirišę prie konkretaus alaus prekinio ženklo ar gamintojo – juos kaip lemiančius pasirinkimą kriterijus nurodė atitinkamai 15 ir 28 proc. respondentų.

"Lietuvoje vartotojas yra išrankus ir ieško kokybiško ir skoniu išsiskiriančio alaus. Atsižvelgiant į tai, šalies gamintojai per pastarąjį dešimtmetį gana stipriai išplėtė gaminamų alaus rūšių įvairovę. Tai lemia sėkmingą vietinių daryklų konkurenciją su užsienio gamintojais, kurie vis aktyviau veržiasi į Lietuvos rinką", – sakė S. Galadauskas.

Vis dėlto, pasak S. Galadausko, kai kurie tyrimo metu atskleisti faktai buvo netikėti. "Labiausiai nustebino tai, kad net pusė lietuvių mano, kad alaus gamyba mūsų šalyje yra nereglamentuojama. Tai rodo, kad žmonėms trūksta informacijos apie oficialius teisinius aludarystės aspektus, nustatytus gamybos reikalavimus, kurie Lietuvoje yra vieni griežčiausių Europoje", – sakė LAG prezidentas.

Tyrimas parodė, kad lietuviai yra geri alaus žinovai, moka įvertinti šio gėrimo kokybę. Pagrindines keturias alaus sudėtines dalis teisingai įvardino dauguma: vandenį (61 proc.), apynius (57 proc.), salyklą (70 proc.) ir mieles (59 proc.). LAG prezidento teigimu, tam, tikėtina, įtakos turi ilgametės Lietuvos aludarystės tradicijos ir individualus žmonių domėjimasis alumi. Tačiau penktadalis respondentų klaidingai mano, kad alaus gamyboje naudojamas spiritas, trečdalis – skonio ir aromato stiprikliai.

"Gaila, kad dalis vartotojų remiasi nepatikimais informacijos šaltiniais apie alų. Lietuvoje galiojančiame Alaus gamybos reglamente griežtai nurodoma, jog visos žaliavos, kurias galima naudoti alaus gamyboje, turi būti natūralios kilmės, nepaisant to, ar jis verdamas didelėje alaus darykloje, ar kaimo bravore. O jei alui gaminti pasitelkiamos kokios nors nereglamentuotos medžiagos, jis jau nebegali būti vadinamas alumi, o papildomos medžiagos privalo būti ženklinamos etiketėje", – apie keliamus reikalavimus pasakojo S. Galadauskas.

Apie tyrimą:

Reprezentatyvią anketinę Lietuvos gyventojų apklausą šių metų liepos mėn. atliko rinkos tyrimų agentūra "RAIT". Tyrimo metu buvo apklausti 936 įvairiose Lietuvos vietose gyvenantys 18–74 m. respondentai. Tyrimo duomenys atspindi situaciją visoje Lietuvoje.

Nuotrauka: sxc.hu

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Gruzijos nacionalinė vyno agentūra ir Jos Ekscelencija Gruzijos ambasadorė Khatuna Salukvadze kviečia į edukacinį Gruzijos raudonojo vyno seminarą. Seminaras Balandžio 4 d. 15 val. vyks Vilniuje, Naručio viešbutyje, o balandžio 5d. 10 val. Kaune, Daugirdo viešbutyje. Skaityti daugiau
Visi tik kalba apie burbuliukų kultą ir erą. Visi tik derina šampaną ir kitus putojančius gėrimus prie ko netingi. Visi tik lanko putojančio vyno ir šampano paskaitas ir pildo šiais gėrimais savo vyno šaldytuvus. Tačiau norintiems būti dar vienu žingsneliu... Skaityti daugiau
Jau 14 metų, vynai.com portalas renka geriausius šiemet Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Šį kartą pristatome geriausius “Proginius vynus”, kurių kaina svyruoja nuo 12 iki 30 Eur. Sąraše rasite vyno vietą, balą (iš 100), pavadinimą, kilmės šalį, kainą. Skaityti daugiau
Tradiciškai, jau 14 metų iš eilės, vynai.com portalas renka geriausius tais metais Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Tam yra išskirtos dvi katgorijos – „Geri vynai“ (iki 12 Eur) bei “Proginiai vynai” (iki 30 Eur). Bendradarbiaujant su vyno platintojais,... Skaityti daugiau
Šaltą žiemos vakarą mėgstantys vyną ir maistą buvo pakviesti į „Gerard Bertrand“ vyno degustaciją. Šių metų Lietuvos vyno čempionate metų vynine tapusios vyninės atvyko pristatyti atstovė iš Prancūzijos Laura Perez-Garrigue. Vakaro metu buvo degustuojami... Skaityti daugiau
Lietuvos someljė asociacija rugsėjo pabaigoje paminėjo someljė profesijos atsiradimo Lietuvoje ir Someljė asociacijos įkūrimo dešimtmetį. Nuo 2005 metų, vadovaujant asociacijos įkūrėjams Rasai ir Arūnui Starkams, Lietuvoje atsirado per du šimtus someljė... Skaityti daugiau
Neseniai paskambino vienas aludaris, sako – turiu naują alų, padėk „išstumti“. Klausiu – su medumi? Atsako – taip, iš kur žinai? Na, po velnių, aludariai. Kur jūsų fantazija? Pasaulyje yra klasifikuojama virš 70 alaus stilių ir postilių. Vien Lietuvoje... Skaityti daugiau
„Vyno klubas“ vasaros sezoną pradeda dviejų vyno ir maisto įžymybių vizitu. Tai istorinio vyno ūkio Weingut Reichsgraf von Kesselstatt savininkė ir jau triskart išrinktoji ‚metų vyndarė‘, Annegret Reh-Gartner ir jos vyras, žymusis Vokietijos šefas, Michelin... Skaityti daugiau
Lietuvos vyno profesionalų bendruomenė išrinko geriausius šiais metų šalyje parduodamus vynus. Dešimtą kartą vykusiame Lietuvos someljė čempionate 17 tiekėjų pateiktus 269 vynus vertino rinktinė dvidešimt devynių vyno ekspertų komisija. Baltieji buvo... Skaityti daugiau
„Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“ dirbantis Narimantas Miežys geriausiu šalies someljė tapo ketvirtą kartą iš eilės. Gegužės 11 dieną vykusiame užsienio dalyviams atvirame Lietuvos someljė čempionate antrąją vietą užėmė latvė... Skaityti daugiau
Yra šampano, kurį vieną gerti nelengva – aukštą šio gėrimo kokybę nusako didžiausios išraiškos ne patys maloniausi skonio ir lytėjimo pojūčiai: galinga rūgštis, visiškas cukraus nebuvimas, džiovinantis minerališkumas ir nemenka aromatų koncentracija.... Skaityti daugiau
Nepriklausomo vyno kultūros portalo Vynai.com filosofija yra atrasti gerą ir džiuginantį gėrimą, nereklamuoti nevertų dėmesio ir nekokybiškų produktų, priminti apie saiką ir atsakomybę vartojant vyną. Žemiau rasite geriausių proginių vynų trisdešimtuką nuo... Skaityti daugiau
2014 metai palieka sceną, o vynai.com portalas 13 metų iš eilės vyno mylėtojams paruošia geriausių Lietuvoje parduodamų vynų iki 40 Lt („Geri vynai“) ir 41-100 Lt („Proginiai vynai“) varžytuves. Per  šiuos metus ragavome šimtus vynų, ieškodami,... Skaityti daugiau
Lietingą rugpjūčio vakarą vyno mėgėjai rinkosi paragauti itališko vyno ir pažaisti protų mūšio. Gurkšnodami vyną svečiai kaip temperamentingi italai daug bendravo ir azartiškai dalyvavo žaidime. Skaityti daugiau
„Prosecco“ – tai bene populiariausias putojantis vynas iš Šiaurės Italijos, pagamintas iš „Glera“ vynuogių. Tai pigesnis šampano pakaitalas, kuris geriamas tiek vienas, tiek maišomas į kokteilius. Skaityti daugiau