Naujienos

Tikras naminis sidras be mielių ir cukraus
Sidras žinomas jau nuo senovės egiptiečių laikų. Tačiau pastaruoju metu šis gėrimas labiau asocijuojamas su susintetintų salstelėjusiu ir užgazuotu skonio gėrimu skardinėse. Iš tikrųjų natūralus ir tikras sidras visiškai skiriasi nuo pramoninio gazuoto alkoholinio limonado. Be to - patiems nesudėtinga pasigaminti natūralų obuolių sidrą.
Sidro gamyba

Sidras tai gėrimas, gaminamas panašiai kaip vynas, iš neatskiestų obuolių sulčių, kurios rauginimo metu natūraliai prisisotina anglies dvideginiu. Esminis obuolių sidro ir obuolių vyno skirtumas – sidras neturi pridėtinio cukraus, kaip kad tai daroma su vynu mūsų platumose. Natūralus cukrus, esantis obuoliuose, rūgimo (fermentavimo) metu pavirsta į alkoholį. Paprastai, pramoniniu būdu gaminamas, sidras dirbtinai prisotinamas anglies dvideginiu, o gaminant naminį sidrą – svarbu tiesiog laiku pataikyti išpilstyti į butelius ir tuomet susiformuoja natūrali angliarūgštė, kuri yra „minkštesnė“.

Sidro gamybai geriausiai tinka rudeniniai ir žieminiai obuoliai, Lietuvoje rekomenduojami ypač vėlyvi pepino veislės obuoliai, kadangi iš vasarinių obuolių, sidras neturi ryškaus charakterio bei taninų. Geriausias sidras gaunamas iš rudeninių obelų veislių (pvz.: antaniniai, pepino, ananasiniai, „papinukai“), kurių vaisiai pribręsta spalio ar net lapkričio mėnesį. Galima sidrą gaminti iš kelių veislių sulčių mišinio – eksperimentuokite tiek pagal skonį, tiek ir pagal tų metų derliaus situaciją!  

Gaminant sidrą, sultys paruošiamos taip pat, kaip vynui tik neskiedžiamos vandeniu ar nepridedama cukraus, sultys jokiu būdu neturi būti filtruojamos ar skaidrinamos. Pirminės fermentacijos metu dažniausiai užtenka natūralių obuoliuose esančių mielių (dar vadinamų laukinėmis mielėmis), tačiau gali šiek tiek kaskart vis skirtis skonis ar fermentavimo laikas.

Norint pagreitinti arba užsitikrinti fermentavimo proceso stabilumą – galima naudoti kultūrines mieles. Kultūrinių mielių yra įvairių rūšių, o jų paruošimas paprastas, dažniausiai instrukcijos yra pridedamos prie parduodamų mielių. Sudėjus mieles indai su sultimis užkemšami rauginimo kamščiais ir rauginama 15-18 °C arba 5-10 °C temperatūroje (priklausomai nuo mielių rūšies). Laukinėms mielėms „patinka“ temperatūra 15-20 °C. Paprastai fermentavimas trunka nuo 1 mėn. iki 2 mėn., tačiau sidrą rauginimo buteliuose drąsiai galite laikyti ir ilgiau – susidariusi angliarūgštė bus išstūmusi deguonį ir todėl tai bus natūrali apsauga.

Kada sidras jau išrūgęs

Nusėdus mielėms, suletėjus burbuliavimo procesui (angliarūgštės išsiskyrimui), o sidrui nuskaidrėjus, jį rekomenduojame nupilti nuo nuosėdų, perpilti į kitą švarų rauginimo indą ir papildžius indą iš kitų nupilamų sidro indų, galima vėl uždėti rauginimo kamštį. Perpylimą nuo nuosėdų galite atlikti ir neišlaukę pilno nuskaidrėjimo. Beveik pilnai išrūgusį sidrą galite išpilstyti į butelius, pridėdami (arba ne) po 3-4g cukraus užsigazavimui ir palikdami minimalų oro kiekį (kelis centimetrus iki kamščio). Jei į išpilstytą sidrą pridėjote kelis gramus cukraus, palaikykite butelius kambario temperatūroje dar apie 1 mėnesį, kad pridėtas cukrus virstų alkoholiu ir angliarūgšte. Ilgesnį laiką išpilstytą sidrą laikykite (brandinkite) 8-10 °C temperatūroje. Idealu, jei išlaikysite sidrą bent pusę metų.

Kaip vartoti


Sidrą galima serviruoti atšaldytą iki 13-15 °C temperatūros arba kambario temperatūros. Katalonijoje į stiklinę gėrimas pilamas iš 30-40 cm aukščio, kad, atsimušęs į jos sieneles, suputotų ir geriau atskleistų savo skonines ir aromatines savybes. Sakoma, kad sidras negali ilgiau užsibūti stiklinėje, todėl jo pilama tiek, kad būtų galima lengvai vienu gurkšniu išgerti: didelėje stiklinėje jo turi būti ne daugiau kaip 50 ml.Aišku, šios tradicijos atkeliavusios iš baskų, todėl serviruoti sidrą galite ir į vyno taures – suteiksite sidrui solidžią pagarbą. Eksperimentuokite – vietoj karšto vyno galite gaminti karštą sidrą, paskanindami mėgstamais priedais!

NeČia informacija, www.necia.lt

Apie vyno gamybą skaitykite >>

Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Pristatome Jums vienintelį geriausių vynų sąrašą, kuriame rasite vyno ekspertų, Vynai.com komandos atrinktus ir sureitinguotus vynus, iki 12 Eur. Remiantis JAV ir Didžiosios Britanijos vyno žurnalų praktika, vynai buvo vertinami 100-bale skale. Pagrįstai galima... Skaityti daugiau
Kokteilių gamyboje vis daugiau technologijų ateina iš virtuvės, kurioje skrupulingai derinami skirtingi ingredientai. Ne ką mažiau svarbiais elementais tampa ir pamatiniai, gerai visiems pažįstami skoniai bei sezoniški produktai. Tokiomis įžvalgomis apie naujausias... Skaityti daugiau
Kaip ir kiekvienais metais Vynai.com portalo komanda išrinko geriausius lentynose pasirodžiusius vynus Lietuvoje 2016 metais. Vynus tradiciškai buvo vertinami dvejose kategorijose: gerų vynų (iki 12 Eur) ir proginių vynų (iki 30 Eur). Remiantis JAV ir Didžiosios... Skaityti daugiau
„Tai buvo trečias kartas mano gyvenime, kai verkiau iš džiaugsmo. Pirmieji du buvo gimus mano vaikams, o trečiasis šiandien – iškovojus geriausio Baltijos šalių someljė titulą. Tai kainavo man daugybę pastangų, o jausmas būti pripažintu geriausiu tarp... Skaityti daugiau
Karpis daugeliu kalbų vadinasi vienodai (carpe – pranc., carp – angl., карп – rus. ir pan.), nacionalinius jo paruošimo būdus turi kiekviena tauta: a la polonaise (lenkiškai) – šviesiame aluje su daugybe saldžių prieskonių, a la moldavienne (moldaviškai)... Skaityti daugiau
Dėmesio – šiame straipsnyje įtartinai daug kartų naudojamas žodis „kraft“. Pasak kalbininkų, tai yra „amatininkų alus“, ką pavadinčiau pačiu mistiškiausiu žodžiu šiuolaikinėje alaus rinkoje. Kai aludariai paklausia kalbininkų, kaip tuomet reikėtų... Skaityti daugiau
Gruzijos nacionalinė vyno agentūra ir Jos Ekscelencija Gruzijos ambasadorė Khatuna Salukvadze kviečia į edukacinį Gruzijos raudonojo vyno seminarą. Seminaras Balandžio 4 d. 15 val. vyks Vilniuje, Naručio viešbutyje, o balandžio 5d. 10 val. Kaune, Daugirdo viešbutyje. Skaityti daugiau
Visi tik kalba apie burbuliukų kultą ir erą. Visi tik derina šampaną ir kitus putojančius gėrimus prie ko netingi. Visi tik lanko putojančio vyno ir šampano paskaitas ir pildo šiais gėrimais savo vyno šaldytuvus. Tačiau norintiems būti dar vienu žingsneliu... Skaityti daugiau
Jau 14 metų, vynai.com portalas renka geriausius šiemet Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Šį kartą pristatome geriausius “Proginius vynus”, kurių kaina svyruoja nuo 12 iki 30 Eur. Sąraše rasite vyno vietą, balą (iš 100), pavadinimą, kilmės šalį, kainą. Skaityti daugiau
Tradiciškai, jau 14 metų iš eilės, vynai.com portalas renka geriausius tais metais Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Tam yra išskirtos dvi katgorijos – „Geri vynai“ (iki 12 Eur) bei “Proginiai vynai” (iki 30 Eur). Bendradarbiaujant su vyno platintojais,... Skaityti daugiau
Šaltą žiemos vakarą mėgstantys vyną ir maistą buvo pakviesti į „Gerard Bertrand“ vyno degustaciją. Šių metų Lietuvos vyno čempionate metų vynine tapusios vyninės atvyko pristatyti atstovė iš Prancūzijos Laura Perez-Garrigue. Vakaro metu buvo degustuojami... Skaityti daugiau
Lietuvos someljė asociacija rugsėjo pabaigoje paminėjo someljė profesijos atsiradimo Lietuvoje ir Someljė asociacijos įkūrimo dešimtmetį. Nuo 2005 metų, vadovaujant asociacijos įkūrėjams Rasai ir Arūnui Starkams, Lietuvoje atsirado per du šimtus someljė... Skaityti daugiau
Neseniai paskambino vienas aludaris, sako – turiu naują alų, padėk „išstumti“. Klausiu – su medumi? Atsako – taip, iš kur žinai? Na, po velnių, aludariai. Kur jūsų fantazija? Pasaulyje yra klasifikuojama virš 70 alaus stilių ir postilių. Vien Lietuvoje... Skaityti daugiau
„Vyno klubas“ vasaros sezoną pradeda dviejų vyno ir maisto įžymybių vizitu. Tai istorinio vyno ūkio Weingut Reichsgraf von Kesselstatt savininkė ir jau triskart išrinktoji ‚metų vyndarė‘, Annegret Reh-Gartner ir jos vyras, žymusis Vokietijos šefas, Michelin... Skaityti daugiau
Lietuvos vyno profesionalų bendruomenė išrinko geriausius šiais metų šalyje parduodamus vynus. Dešimtą kartą vykusiame Lietuvos someljė čempionate 17 tiekėjų pateiktus 269 vynus vertino rinktinė dvidešimt devynių vyno ekspertų komisija. Baltieji buvo... Skaityti daugiau