Naujienos

Švedų kulinarija (svetur)
Dabartinė švedų virtuvė yra lengvesnė nei klasikinė. Jai padarė įtaką prancūzų bei italų virtuvės, įvairiais patiekalais švedų virtuvę praturtino ir imigrantai.

Kalbant apie tradicinę švedų virtuvę, tenka prisiminti Švedijos klimatą. Tradicinį švedų valgiaraštį formavo ilgos žiemos, kuomet sunku išlaikyti šviežius produktus. Pagrindiniai švedų virtuvės produktai – mėsa ir žuvis. Mažai šviežių daržovių patiekalų.

Senovėje buvo naudojamos ropės, vėliau, XVIII amžiuje, jas pakeitė bulvės. Maistą praturtina vitaminais bei pagerina skonį labai mėgstamas bruknių džemas. Vegetarinio maisto tradicijos Švedijoje praktiškai nebuvo. Švedų tradiciniai patiekalai riebūs, naudojama daug cukraus. Kepimui naudoti kiaulių taukai. Populiarūs ir žuvų patiekalai. Tradicinė švedų užstalė prasisėdavo silkių patiekalais, po to valgoma kitokia žuvis. Tada pakeičiamos lėkštės ir valgomi kiti patiekalai.

Švedijoje populiari žvejyba ir medžioklė. Medžiojami elniai ir briedžiai, mėgstami šių mėsos rūšių patiekalai. Gaminama daug tradicinių valgių iš grybų.

Visi žinome terminą – „švediškas stalas“. Ši vaišinimo maniera atėjusi iš senų laikų, kai iš visos retai apgyvendintos šalies susirinkdavo svečiai, kurie turėjo būti greitai pavaišinami. Tada įvairūs patiekalai (paprastai būdavo patiekiami negreit gendantys patiekalai – sūdytos silkės, virtų daržovių salotos, kietai virti kiaušiniai, taip pat sumuštiniai) buvo išdėliojami ant bendro stalo, kur kiekvienas svečias galėdavo pasirinkti patiekalus pagal savo skonį.

Desertui švedai patiekia blynus, keksus, biskvitus ir įvairius sausainius bei uogų pyragus. Blynai niekada negaminami pusryčiams. Labai mėgstama kava, jos daugiau išgeria gal tik suomiai. Mėgstami gėrimai – degtinė, viskis, alus.

Dabartinė švedų virtuvė lengvesnė nei klasikinė. Jai turėjo įtakos prancūzų bei italų virtuvės, įvairiais patiekalais švedų virtuvę praturtino ir imigrantai. Naudojama daugiau šviežių daržovių. Šiuolaikinis jaunimas mėgsta amerikietišką greitąjį maistą. Populiarios prekybos vietos, kur parduodami įvairūs mėsainiai, patiekiami su gruzdintomis bulvytėmis, įvairiais padažais.

Ona Jurkšienė, LRVVKA 
Interneto archyvo nuotr.

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Neretai skirtingų Kaukazo virtuvių atstovai kviečia ragauti to tikrojo chačiapuri. Tačiau yra tiek skirtingų jų rūšių, ir nei viena iš jų nėra tikresnė už kitą. Puikius chačiapuri gamina ir Armėnai, tačiau Gruzijos valdžios institucijos užpatentavo... Skaityti daugiau
Šiuo metu tradiciniais ir išskirtiniais gaminiais, kurie gali būti specialiai ženklinami, Europos Komisija yra pripažinusi šešis Lietuvoje gaminamus produktus: Daujėnų naminę duoną, žemaitišką kastinį, Stakliškių midų, lietuvišką varškės sūrį, Seinų... Skaityti daugiau
Dr. Rimvydo Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ (Briedis, 2014) yra bene pirmasis bandymas sistemiškai rašyti apie istorinę Lietuvos virtuvę. Siekta suderinti istoriją ir kulinariją, t. y.... Skaityti daugiau
Norėdami pažinti šiuolaikinės Graikijos virtuvę, jos skonio profilį, maisto gaminimo techniką, valgymo kultūrą, neišvengiamai savo žvilgsnį atgręšime į senąją Eladą, jos mitus bei tikras, nesumeluotas istorijas, tautos genialumą, sąmojį ir neišvegiamai... Skaityti daugiau
Armėnija garsėja, kaip viena seniausių pasaulio civilizacijų, kurioje gausu gamtinių išteklių. Nuo seno šalis vadinama vienu seniausių vynuogynų bei vyndarių lobynu. Biblijoje sakoma, kad „Nojus nužengė nuo Ararato kalno ir pasodino pirmąją vynuogių šakelę... Skaityti daugiau
Grįžusi iš beveik mėnesio trukmės kelionės mašina po Ukrainą ir Krymą, per ukrainietiškos virtuvės vakarą, kurį organizavau artimiausiems draugams, norėdama pasidalinti įspūdžiais, buvau kategoriška – niekada daugiau! Mažų mažiausiai traukė ten... Skaityti daugiau
Keliaudami paprastai neišvengiame ir pažinties su lankomų šalių virtuve, tradiciniais patiekalais, sužinome, kas būdinga tai vietovei. Tačiau yra ir tokių vietovių, kurias pasaulyje garsina tam tikri produktai. Tad kur jų ieškoti? Skaityti daugiau
Itališki desertai sparčiai randa kelią į lietuvių skrandžius ir širdis. Dar ne taip seniai italų virtuvė mūsų šalies gyventojams siejosi tik su picomis ir makaronais, tačiau dabar jau ne vienas mūsų žino, kad tai – tik maža dalelė to, ką mums gali... Skaityti daugiau
Svečius iš užsienio nedvejodami vaišiname didžkukuliais. Ar neklystame Lietuvos kulinarines tradicijas siedami su bulviniais patiekalais ir rūkytais mėsos gaminiais? Apie kulinarinį paveldą ir jo komunikavimą - Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas,... Skaityti daugiau
Rugsėjo pabaigoje, kai vėstančios naktys pamažu pradeda spalvinti medžius, o išsikvėpusios saulės atokaitoje karo prisirpę vynuogių kekės, Vengrijos vyndariams prasideda pats darbymetis – derliaus nuėmimo metas. Tiek plačiuose stambių vynuogių augintojų... Skaityti daugiau
Pietų Korėja – kupina kontrastų, bet tuo pačiu ir labai svetinga šalis. Korėjiečiai labiausiai vertina tai, kas gaminta Korėjoje, tiek šnekant apie gėrimus ir maistą , tiek ir apie darbą . Korėjiečiai gana stipriai įsikibę savo tradicijų ir sunkiai perima... Skaityti daugiau
Japonų virtuvė mums tokia pat paslaptinga ir egzotiška, kaip ir pati Japonija. Japonų kulinarai laikosi principo – „Ne sukurk nauja, o atrask ir atskleisk“. Skaityti daugiau
Bulvės Airijoje yra vienas pagrindinių maisto produktų. Jų maistinė vertė šalyje buvo žinoma žymiai anksčiau nei kitose Europos šalyse. Skaityti daugiau
Ritualiniai korėjiečių valgiai mums yra paslaptis, kadangi Lietuvoje dominuoja kinų virtuvė, kuri nustelbia kitas rytų virtuves. Tačiau korejiečių tradicijos ir ritualai tokie pat stiprūs, kaip japonų ar kinų... Skaityti daugiau
Visi žino, kad indų virtuvė neįsivaizduojama be prieskonių, žalumynų, įvairių pagardų, kurie gaminamą patiekalą ne tik praturtina, bet dar labiau pabrėžia jo gerąsias skonio savybes. Skaityti daugiau