Naujienos

Lietuvių mitybos įpročiai kinta – vis dažniau kiaulienos kepsnį keičia žuvis
Mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto tyrimo duomenimis, tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui. Tiesa, situacija pastaruoju metu gerėja: patiekalų pardavimo analizė rodo, kad įprastą lietuvišką stalą užkariavusius mėsos patiekalus restoranuose vis dažniau keičia žuvis ir jūros gėrybės.

„Žuvis – vertingas baltymų ir mineralinių medžiagų šaltinis, jos valgyti reikėtų 3 kartus per savaitę, bet įvairūs skelbiami tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai. Tiesa, neseniai išanalizavę UAB „Amber food“ priklausančių restoranų pardavimų rezultatus, atkreipėme dėmesį, kad žuvies ir jūros gėrybių patiekalų mūsų klientai užsisako daugiau nei anksčiau. Tai pastebėjome išleidę pavasariui-vasarai skirtus sezoninius meniu, kuriuose dominuoja lengvesni bei sveikesni patiekalai su žuvimi bei jūros gėrybėmis. Pastebime, kad, atšilus orams, tokių patiekalų populiarumas kasmet vis labiau išauga – pavasarį visi būna išsiilgę lengvo maisto, ima rūpintis savo kūno linijomis ir sveikata,“ – sako N. Juralevič.


Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto Lietuvos gyventojų mitybos įpročių 2013 metais tyrimo duomenimis, 1-2 kartus per savaitę neriebią žuvį ir jos produktus vartoja 49,2 proc. žmonių – 52,7 proc. vyrų ir 46 proc. moterų. Riebią žuvį valgo rečiau nei kartą per savaitę arba visai jos nevartoja 64 proc. lietuvių: 63,5 proc. jų sudaro vyrai ir 64,5 proc. moterys. Dažniau žuvis vartoti linkę vyrai, vyresnio amžiaus žmonės ir savo verslą sukūrę lietuviai, tuo tarpu vėžiagyvius dažniau renkasi 35 metų amžiaus, turintys aukštąjį išsilavinimą ir didesnes pajamas gaunantys žmonės.


„UAB „Amber Food“ tinklo restoranuose per mėnesį parduodame daugiau nei 700 jūros gėrybių ir beveik 2 tūkst. žuvies patiekalų vien tik iš naujojo pavasario-vasaros meniu, – sako N. Juralevič. – Pastebėjome, kad mūsų klientai tapo drąsesni, vis dažniau užsisako netradicinių patiekalų: vidutiniškai per mėnesį 265 lankytojai užsisako picą su sultenėmis ir krevetėmis, midijų su kokoso pienu – daugiau nei 180, 170 lankytojų pasirenka žuvų ir tigrinių krevečių šašlyką, daugiau nei pusšimtis – šaltą pomidorų sriubą su krevetėmis. Atrodo, kad sveikatingumo kultas po truputį įsitvirtina ir Lietuvoje, tradiciniams pietums įprastą mėsą ir bulves nustumdamas į antrą planą.“

Kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), žmogaus sveikata 40-60 proc. priklauso nuo jo gyvensenos, 30-40 proc. – nuo aplinkos, 10-15 proc. – nuo paveldėjimo ir tik 8-10 proc. – nuo sveikatos apsaugos. Sveikos mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet visuomenės sveikatos instituto tyrimo rezultatai parodė, kad tik 21,3 proc. Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui, didesnę svarbą turi produkto kaina ir skonis – atitinkamai 36,8 ir 27,9 proc.

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Restoranas „Esse“ ir žurnalistai Jurga ir Paulius Jurkevičiai (Roma) kovo 7 d. kviečia į degustacinę vakarienę - „Artišokai ir Viduržemio Jūros Gėrybės“. Degustacijos metu ragausite: 2016 metų derliaus alyvuogių aliejų, gurmaniškus artišokų patiekalus... Skaityti daugiau
Balandžio 22-23 d. Druskininkuose vyks jau antrasis Lietuvoje tarptautinis plovo virimo čempionatas į kurį kviečiami dalyvauti visi, kam plovas - ne tik ryžių patiekalas, tiek gero maisto mėgėjai, teik profesionalūs šefai. Čempionato metu plovą virs ne tik... Skaityti daugiau
Kas sugalvojo, kad Meilės dienos negalima švęsti pavyzdžiui Vasario 17-18 d.? Penktadienį, po darbų, su savo mylimiausiais žmonėmis lėkti prie jūros - pripažinkite tai, ko gero, geriausias pasirinkimas. Šiemet atsidaręs, bet jau tapęs vienu populiariausių,... Skaityti daugiau
Vilniuje įsikūrusi "Alaus studija" apipinta ir legendomis, ir gandais, ir apkalbomis... Truputį atitrauksime miglos šydą ir įvesime šiek tiek aiškumo, nes tai viena iš nedaugelio teisingų Vilniaus vietų, kur mažai kas keičiasi arba visai nesikeičia! Skaityti daugiau
Likus 2 dienoms iki užgavėnių, sostinės Meze restoranas kvies pasisemti įkvėpimo, kulinariniuose kursuose, kad blynų šventė būtų dar sotesnė ir skanesnė. Užsiėmimų metu gaminsite 2 tipų blynus ir 3 pasakiškai skanius įdarus. Šį kartą kviečiami... Skaityti daugiau
Ar kada galvojote, kiek kainuoja gera vakarienė namuose? Receptų paieška, kelionė į kelias parduotuves, kad gauti viską, ko reikia patiekalui, nepraktiški pirkiniai, kai reikia tik „žiupsnelio“...O dabar įsivaizduokite, kad grįžus į namus, jau viskas būtų... Skaityti daugiau
Sostinės senamiesčio širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai "Epernay" dvelkia tikra Prancūzijos regiono "Champagne" dvasia. Nuo išskirtinio įrengimo ir subtilių interjero detalių iki kruopščiai apgalvotų Prancūzijos simbolių - pasijusite lyg įžengę į... Skaityti daugiau
Kas sakė, kad žiemą prie jūros nėra ką veikti? Tai geriausias laikas ramiai ir jaukiai pasilepinti. Visą vasario mėnesį Palangos viešbutyje "Vanagupė" nuolaidos SPA ir grožio procedūroms. Skaityti daugiau
Didelių porcijų ir persivalgymo erą ilgam pakeitė sveikos mitybos ir individualių dietų laikas. Maisto vertės supratimas auga kasdien, o mokėti už „bet ką“ nebesinori vis didesniam ratui žmonių. Švaraus, subalansuoto ir patikimo maisto ieškotojams atsiveria... Skaityti daugiau
Vakar Vilniaus senamiestyje Rūdninkų gatvėje duris atvėrė atsinaujinęs restoranas „Vegan RawHouse“. Vienintelis Lietuvoje 100% žaliavalgiškas restoranas atsinaujino ir pakeitė pavadinimą (iki šiol vadinosi „Raw 42“). Restorano patiekalai atitinka... Skaityti daugiau
„Bernelių užeiga“ nuo seno džiugina savo lankytojus tradiciniais lietuviškos virtuvės patiekalais bei gilia senove ir tautine dvasia alsuojančia aplinka, kuri Lietuvos svečiams ir turistams kelia susižavėjimą, o lietuviams pasididžiavimą savo kultūra.... Skaityti daugiau
„Brandevino“ - dienos pietų restoranas, kasdien pasirengęs skaniai pamaitinti verslo centro, kuriame yra įsikūręs, bei aplinkinių biurų bei įstaigų darbuotojus. Tačiau su šypsena laukiami ir važiuojantys pro šalį bei norintys skaniai, greitai ir nebrangiai... Skaityti daugiau
Egzistuoja nemažai istorijų, bylojančių iš kur galėjo kilti buritos pavadinimas. Viena populiariausių versijų teigia, kad žmogus vardu Juan Mendez vertėsi pardavinėdamas maistą. Maisto temperatūrą palaikydavo susukęs jį į tortiliją. Prie ko čia buritos? Juan... Skaityti daugiau
Jei vertinate kokybišką maistą, gaminamą ir patiekiamą pagal naujausias gastronomines tendencijas, ko gero girdėjote puikiąją, geriausių Lietuvos šefų nacionalinę rinktinę iš pasaulinių kulinarijos čempionatų vežančią į Lietuvą visų spalvų medalius?... Skaityti daugiau
Pirmosios Baltijos stintos tiesiai iš jūros jau "Žuvinės" restoranuose Vilniuje ir Palangoje! Pačios skaniausios - be jokių bulvių ir įmantrių garnyrų. Skaniausia keptas stintas valgyti rankomis. Skaityti daugiau