Naujienos

Lietuviški vynai ir jų derinimas su maistu
Tad uogų ir vaisių vynas tapo itin aktualus, restoranams pradėjus domėtis ir vertinti vietinės, sezoninės produkcijos vartojimą ir į savo meniu įtraukiant modernios lietuviškos virtuvės patiekalus. Lygiagrečiai atgimė ir uogų bei vaisių vynų kultūra. Ką ragauti ir prie ko derinti skaitykite straipsnyje.

Vieni žinomiausių lietuviškų vynų – „Voruta“ vynai. Nieko keista, juk jų gamyba masinė ir žymiai lenkia mažuosius vyndarius. Aronijų, vyšnių, juodųjų serbentų ir obuolių vynai rinkoje yra jau ilgą laiką. Teko girdėti metinius pranešimus ir matyti metines ataskaitas – jų pardavimai nustebintų ne vieną. Jie ypač populiarūs mažesniuose miestuose ir kaimuose. Žmonėms jie labai patrauklūs dėl savo neaukštos kainos. Restoranai ir šefai juos labiau linkę naudoti gamybai, negu įtraukti į savo vyno kortas.

Vienu pirmųjų vyndarių Lietuvoje laikomas vyndarys Česlovas Ramoška, daug prisidėjęs prie lietuviškų vynų reglamentavimo ir legalios gamybos įteisinimo. Ne kartą aukso apdovanojimą „Vyno Dienose“ gavęs aviečių vynas žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Asortimente rasite ir aronijų, obuolių, raudonųjų serbentų-obuolių, svarainių vynų. Visos šios uogos ir vaisiai auga vyndarių ūkyje Švėkšnoje arba aplink jį. Kaip ir įprasta vyno pasaulyje, vyksta derliaus skynimas ir jį užbaigiančios šventės.

Lietuvos vyndarių asociacijos valdybos narys Raimundas Nagelė vyną gaminti pradėjo nuo mažų dienų. Jo vynai yra gavę tautinio paveldo sertifikatus. R. Nagelės ūkis įsikūręs Rokiškio rajone. Pats vyndarys gamina vynus iš vyšnių, serbentų, obuolių, aviečių, gervuogių, spanguolių, šermukšnių.

Dar vienas vyndarys, kurio vynai pastaruoju metu tapo labai populiarūs – Gintaras Sinas. G. Sino „Obuolių ledo“ vynas buvo apdovanotas sidabro medaliu 2015 metų „Vyno Dienose“ ir buvo pripažintas geriausiu lietuvišku obuolių vynu.
Šis vyndarys gamina ir daugiau vynų: juodųjų serbentų, aviečių, rožinį maišytą vaisių-uogų vyną, raudonų uogų, kurio pagrindą sudaro mėlynės, agrastų vyną.

2015_08_09_18.08.06

Vyno ir maisto derinimas
Populiarėjant lietuviškam vynui, populiarėja ir jo derinimas su maistu. Keletas bendrinių uogų-vaisių vynų ir patiekalų derinimo rekomendacijų

    Uogų ir vaisių vynams, be abejo, šiek tiek sunkiau būti suderintiems su maistu, nes juose dažnai gausu nenatūralaus cukraus. Tačiau derindami atminkite vieną – maistas neturi užgožti vyno.

•     Spanguolių vynas ir kiauliena
•     Vyšnių vynas ir antiena
•     Vyšnių vynas ir laukinė mėsa
•     Granatų vynas ir kreminiai sūrio desertai, medaus musas
•     Mėlynių vynas ir vištiena
•     Mėlynių vynas ir vidutinės brandos sūriai
•     Juodųjų serbentų vynas ir troškinta žvėriena, šernienos kumpiai, dešros
•     Aronijų vynas ir mėsiški griliaus patiekalai
•     Aviečių vynas ir lašiša
•     Aviečių vynas ir kreminiai šokoladiniai desertai
•     Obuolių-raudonųjų serbentų vynas ir jūros gėrybės
•     Sausas obuolių vynas ir baltos žuvies patiekalai
•     Saldus obuolių vynas ir rudeniški kepiniai
•     Saldus obuolių vynas ir mėlynasis pelėsinis sūris
•     Svarainių vynas ir kietieji sūriai
•     Svarainių vynas ir perlinė višta
•     Svarainių vynas ir riešutiniai desertai
•     Abrikosų vynas ir vidutinio aštrumo Azijos virtuvės patiekalai
•     Ananasų vynas ir labai aštrūs azijietiški patiekalai
•     Agavės ir tropinių vaisių vynai ir Meksikos virtuvės patiekalai

Lietuviški vynai vyno kortoje   

Kai kurie aukšto lygio restoranai nepabijo ir į savo vyno kortą įtraukia lietuviško vyno. Pavyzdžiui, „Telegrafas“ su geriausiu Lietuvos someljė Nerimantu Miežiu savo vyno kortoje turi G. Sino „Obuolių ledo“ vyno bei rožinio vaisių-uogų vyno, Česlovo Ramoškos aviečių vyno, Juozo Vilkenio „6 uogų“ vyno ir midaus. Mano minėtasis „Monte Pacis“ taip pat savo lankytojams siūlo paragauti G. Sino vynų. Kulinarijos studija „Čiop Čiop“ prie patiekalų kartais taip pat pasiūlo Č. Ramoškos vynų. „Salvete City“ ir „Salvete“ restoranai savo svečiams taip pat siūlo paragauti lietuviško vyno. „Džiugo“ sūrio krautuvėlės jau seniai puoselėja lietuviškus produktus ir siūlo lietuviškų vynų. Pastarųjų galite įsigyti ir „Vyno Klube“.

Parengė: Urtė Mikelevičiūtė
Daugiau skaitykite: http://www.restoranuverslas.lt

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, vykęs lapkričio 9 d. viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius“, nustebino virėjų, konditerių ir someljė pastangomis atrasti lietuviško deserto ištakas. Du iš trijų prizininkų – čempionato nugalėtojai restorano... Skaityti daugiau
Ar Jums kada buvo, kad užsisakius patiekalą restorane jaustumėt, kad kažko trūksta? Ne druskos ar pipirų, bet Jūsų mėgstamiausio prieskonio, egzotiško aromato ar pikantiškos aštrumėlės? Ar kada valgydami kelionėje ar išvykoje pagalvojote – velnias, jei po... Skaityti daugiau
Kulinarinių aukštumų siekiantys virtuvės entuziastai turės galimybę išmokti aukšto lygio restoranuose itin vertinamo ir jau į namų virtuves po truputį žengiančio patiekalų ruošimo vakuume, prancūziškai vadinamo sous-vide. Skaityti daugiau
Gegužės 19d. vakarą, Vilniuje, restorane „Soul&Pepper“, Gedimino 9, vykoGERO SKONIO klubo renginys, kurio tema buvo „Ant mūsų stalo - geriausi, skaniausi, Lietuviški...“ Skaityti daugiau
Pasiūlą formuoja ne gamintojai, o vartotojai - Jūs. Siūlo ne tiekėjai, o renkasi restoranai. Užsisako ne restorano šefai, o lankytojai. Žinodami, kaip pasirinkti žuvį, galite prisidėti prie kai kurių žuvų išteklių išsaugojimo, o mainais gauti sveikesnį bei... Skaityti daugiau
Kava – tai galybė skirtingų skonių, poskonių, aromatų, todėl uždavus sau klausimą: „Kokie produktai dera su kava?“, atsakymas būtų – praktiškai visi. Na gerai, gal koks šviežias česnakas ir nebūtų pats tinkamiausias ingredientas. Apie kavos kokteilius... Skaityti daugiau
Yra daug versijų apie tai, kas pirmieji pradėjo kultivuoti ir prisijaukino alyvmedį. Nepabijosiu būti subjektyvi, tačiau, jei norite iš tikrųjų suprasti šio medžio bei jo duodamų vaisių istoriją, reikšmę ir naudą – kviečiame į Graikiją. Šalį, kuriai... Skaityti daugiau
Svajonių maistas svajonių vietoje. Prancūziška svogūnienė kalnuose, sepijos ir dešra su apelsinais, šviežios krevetės ir ant griliaus keptos žuvys, tiesiog paplūdimyje. Grilio sezonas atidarytas! Kaip ir su kuo gaminti, kad ant žarijų būtų įmanoma gaminti ką... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ tęsia kolekcinės kavos kūrimo tradiciją ir pavasario proga sukūrė bei išleido nedidelį šventinės kavos „Pavasario lauktuvės“ tiražą. Įdomu tai, kad pakuotei pavadinimą bei tekstą sukūrė „Kavos banko“ gerbėjai. Tai unikali dovana... Skaityti daugiau
„Kavos bankas“ pristato Jums naujieną - kavos rinkinį „8 kelionės su kava“. Skaityti daugiau
Naujiena Lietuvoje - ESPRESSO LITUANO - jau galima užsisakyti internetu, o nuo penktadienio ją rasite ir Kauno „Akropolyje" esančioje „Kavos karietoje". Skaityti daugiau
Aliejaus degustacijų studija. Bene Didžiausia Lietuvoje Panettone ekspozicija. Vaikų piešinių konkursas. Skaityti daugiau
Mes ją vadiname Aukščiausios Prabos Kavos diena! Kviečiame dalyvauti smagiame žaidime ir pasitikrinti savo kavos žinias! Skaityti daugiau
Vilniuje, „Ibrahim“ pasaže (Kalvarijų g. 24 A) įsikūręs ne tik užuolaidų salonas. Mėgstančių išskirtinumą virtuvėje čia laukia rytietiškų produktų parduotuvė: nuo prieskonių iki saldumynų... Skaityti daugiau
Dažnai net už Lietuvos ribų ieškoma tikrai gerų Viduržemio jūros regiono produktų. O štai krautuvėlė „La Pasta d'Oro“, įsikūrusi restorane-viešbutyje „Dvaras“, siūlo kruopščiai atrinktą kokybiškų ir natūralių itališkų produktų asortimentą.... Skaityti daugiau