Naujienos

Kas yra veganizmas ir su kuo jis valgomas?
Kai kiekvienas savaitgalis Lietuvos sodybose ir paplūdimiuose prasismelkia griliaus kvapais, žodis „veganas” ir visi šios šaknies variantai skamba absurdiškai. „Tos karštos merginos ir šaltas alus” be šašlykų ir dešrelių netenka pusės malonumo. Tačiau šašlykai ir dešrelės nebūtinai turi būti tradiciniai, mėsos ar žuvies. Net mėsos BBQ festivaliuose pirmas vietas pasaulyje "rauna" burgeriai be mėsos.

Apie lietuvišką vasarą vegano akimis, pasakoja pirmosios Lietuvoje veganų mugės „Vegfest LT” sumanytoja Ventės Viteikaitė.

Lietuva – veganams draugiška šalis

Kalbinama Ventė džiaugėsi, kad vasarą Lietuva tampa mažyčiu veganų rojumi. Ne, ne dėl plataus  augalinių prekių pasirinkimo parduotuvėse, šiam, nors ir pakankamai dideliam, dar tikrai yra kur augti, tačiau dėl vis dar gyvos lietuviškos sodų kultūros. Sunku Lietuvoje rasti sandėliuką neprikrautą tuščių stiklainių gausioms vasaros gėrybėms konservuoti. Mamos, močiutės, tetos ir kaimynės vis apdovanoja serbentų kibirais, nusišėrusio katino dydžio cukinijomis ir kuokštais salotų. O jei nepasisekė ir niekas dykai šių turtų nesiūlo, kokybiškų produktų visada galima rasti turguose ir turgeliuose.

„Šiuo metu atostogauju pas tėvus kaime ir šį mėnesį dar iš viso nepirkau jokio maisto – turime labai daug savo vaisių ir daržovių: bulvių, morkų, burokėlių, žirnių, cukinijų, agurkų, pomidorų, įvairių žalumynų, slyvų, serbentų, aviečių, gervuogių, jau prasidėjo ir obuoliai. Taip pat labai mėgstu grybauti – kasdien parsinešam bent po kibirą grybų, jau ir žiemai atsargų priruošėm,“ – toks gyvenimas smarkiai skiriasi nuo namais merginai jau tapusios Anglijos kasdienybės.
Veganai neturi atsisakyti barbekiu malonumų

Paklausus Ventės kaip ištveria šašlykų sezoną, ji teigė, kad nors pati šią vasarą dar neturėjo progos pasilepinti barbekiu malonumais, veganams jų atsisakyti tikria nereikia. „Tofu riekelės, sojų kepsniai, įvairios daržovės – paprikos, baklažanai, cukinijos puikiai tinka grilinimui, bet man skaniausia – porą valandų sojų padaže pamarinuoti portabello grybai“, - vardijo ji.
Taigi, jei net kepamą mėsą galima pakeisti cukinijomis ir grybais, galbūt nėra taip sudėtinga apskritai atsisakyti gyvūninių maisto produktų? „Man nebuvo sunku, nustojusi valgyti mėsą bei pieno produktus, kiaušinius, niekada jų ir nesiilgėjau“, - sakė ji. Negalintiems atsisakyti dešrelių, kumpių, sūrio, jogurtų yra gaminami augaliniai pakaitalai, kurių bus ir artėjančioje „Vegfest LT“ mugėje.

VenteViteikaiteM
Veganizmas tinka norintiems taupyti

Vis dėlto augaliniai tradicinio gyvūninio maisto pakaitalai Lietuvoje – naujiena, todėl kainos neretai nustebina ir išgąsdina, dažnas tebemano, jog veganu gali būti tik pasiturintys žmonės. Ventė ramina, jog norintys išeitį visuomet ras, neišlaidaujant ir nepiktnaudžiaujant viešųjų maitinimo įstaigų maistu, veganiškas gyvenimo būdas tikrai pigesnis. „Kruopos, makaronai, bulvės, įvairios daržovės – tai pigiausi produktai“, - sakė Ventė. Atsižvelgiant į tai, jog augalinė mityba padeda išvengti daugybės ligų, tampa akivaizdu, jog ilgalaikėje perspektyvoje kelionėms ir pramogoms pinigų taip pat lieka daugiau būtent veganui.

Mėsa – tokia pat nuodinga kaip asbestas

Užsiminus apie sveikatą, Ventė ir čia turi ką pridurti. Nors įvairios nepriklausomos studijos jau seniai yra pateikusios ne vieną įrodymą, jog mėsa tiesiogiai susijusi su vėžiniais susirgimais, į juos iki šiol buvo žiūrima skeptiškai. Tačiau pernai net Pasaulio sveikatos organizacija pripažino, jog mėsa sukelia vėžį ir buvo priskirta pirmosios kategorijos, kuriai priklauso ir radioaktyviosios medžiagos bei asbestas, kancerogenams. „Vėžiniai susirgimai, širdies ir kraujagyslių, kepenų ligos, antrojo tipo diabetas, alergijos, artritas, osteoporozė – tai tik nedidelė dalis ligų, kurių atsiradimas siejamas su gyvūninės kilmės maistu“, - dėstė mergina. Visame pasaulyje garsių autorių  T.Colino Campbello („Natūralus būdas išvengti ligų“, „Visuma“), Caldwello B.Esselstyno („Širdies ligos prevencija ir išgydymas“) knygos, kuriose surinkti įrodymai apie augalinės mitybos naudą siekiant išvengti sunkių ligų bei jas gydant, yra išleistos ir lietuviškai.

Veganiškas maistas patiks estetams

Sveikata ir gera savijauta – tarsi šalutinis šiaip jau labai skanaus ir etiško augalinio maisto poveikis. Paklausta ar mėgsta gaminti, Ventė sako, jog taip, tačiau dažniausiai ji renkasi nedaug ingredientų turinčiųs patiekalus: „Tokie patiekalai sveikesni, ne taip apkrauna skrandį. Tiesa, vasarą valgau daugiausia žaliavalgiškai – reikia juk prikaupti vitaminų artėjančiai žiemai.”
Dar vienas veganiško maisto privalumas – vaizdas lėkštėje. Iš spalvingų vaisių, daržovių ir kruopų pagaminti patiekalai yra ryškūs, spalvingi, net tradicinius veganų gaminamus kotletus norisi fotografuoti ir visiems parodyti. Ventei svarbu estetika: „Net ir paprastą maistą mėgstu  valgyti iš gražių lėkščių. Manau, kad gražiai patiektas maistas – skanesnis.“  Tai, kad maisto estetika jai svarbi, patvirtina ir didžiulė Ventės  surinkta senovinių lėkščių kolekcija: „Lėkštes kolekcinionuoju tik du metus, bet jau turiu per 500 vienetų. Gražiausios pasaulyje lėkštės gaminamos Anglijoje – juokauju, kad būtent dėl to persikrausčiau gyventi į šią šalį.“

avokadutortas

Pirmoji Lietuvoje veganų mugė – rugsėjo 10 d.


Net ir gyvendama užjūryje Ventė daug prisideda prie veganiško gyvenimo būdo puoselėjimo gimtojoje Lietuvoje. Socialiniame tinkle „Facebook“ ji subūrė grupę „Lietuvos veganai“, kuri šiuo metu jungia beveik 10.000 narių ir yra pagrindinė veganų platforma internete. O dabar organizuoja ir pirmąją Lietuvoje veganų mugę „Vegfest LT“. „Susidomėjimas muge didžiulis, prekybos vietos buvo užpildytos per mėnesį ir visi norintys dalyvauti netiplo. Kitam renginiui reikės ieškoti erdvesnės vietos“, - planavo ji.

Į mugę susirinks beveik pusšimtis įmonių iš Lietuvos ir kaimyninų šalių. Renginio lankytojai galės paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, be kiaušinių, grietinės ir sviesto iškeptų tortų ir pyragų, veganiškos varškės sūrelių, pasistiprinti sveikais užkandžiais ir karštaisiais patiekalais, įsigyti įvairių ekologiškų prekių, kosmetikos ir higienos priemonių, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos.

sureliai1
Mugė vyks rugsėjo 10 d. Vilniaus viešbutyje „Panorama“ nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.

Parengė: Jurga Talaikytė

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Nedaug kas žino, tačiau lapkričio 1 d. - pasaulinė veganų diena. Šiandien žino gal ir nedaugelis, bet sekant kulinarines tendencijas - akivaizdu, kad kiekvienais metais veganišką mitybą propaguojančių, ar bent palaikančių, skaičius auga ženkliai. Jūsų... Skaityti daugiau
Ruduo idealus laikas į savo receptų sąsiuvinius įtraukti įdomius fermentavimo, arba paprasčiau tariant, raugintų produktų receptus. Dėl fermentavimo šiuo metu pamišęs visas pasaulis net restoranų šefai didžiuodamiesi pristato fementuotus produktus savo meniu.... Skaityti daugiau
Žiniasklaidoje pateikta daug prieštaringos informacijos. Kai kuriuose straipsniuose teigiama, kad maistas, paruoštas folijoje, pavojingas sveikatai. Ar tokia informacija pagrįsta? Skaityti daugiau
Pirkėjai turi žinoti, kad sveikatai palankiausi maisto produktai dažniausiai yra be ženklinimo etikečių arba vienkomponenčiai produktai t.y. susidedantys tik iš vienos sudedamosios dalies, sako maisto technologė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo... Skaityti daugiau
Visi žino, kad reikia valgyti reguliariai, kad pietūs yra pagrindinis valgymas, o vakarienė, tai pusė pietų porcijos. Žinoti yra viena, o kaip tai įgyvendinti visai kas kita. Mitybos specialistė Raminta Bogušienė atsako, kodėl blogus valgymo įpročius turėtume... Skaityti daugiau
Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra... Skaityti daugiau
Turbūt nėra žmogaus, kuris neįvertintų picos kaip greito maisto ir jos tikrai nepriskirtų prie sveikos mitybos. Tačiau „Jurgis ir drakonas“ pica ypatinga, apie ją ne tik kalbama, bet ir rašoma. Gaminama pagal senuosius italų receptus, malkomis kūrenamoje... Skaityti daugiau
Per tris tūkstančius metų šviežiai spaustas ir nefiltruotas alyvuogių aliejus buvo ir tebėra esminė graikų dietos ir virtuvės dalis, užtikrinanti skanią ir sveiką mitybą bei natūralią kosmetiką. Šiandien, po penkių metų patirties degustuojant ir atrandant... Skaityti daugiau
Kokius prieskonius naudojate dažniausiai? Koks prieskonis yra kone visuose patiekalų, o paskutiniu metu vis dažniau ir desertų receptuose? Koks prieskonis stovi ant visų restoranų stalų? Vienareikšmiškai – prieskonių karaliumi ne be priežasties pramintas,... Skaityti daugiau
Pastaraisias metais gero skonio ženklu tapo maitintis sveikai ir atsakingai. Vis daugiau žmonių domisi gyvulinės kilmės produktų poveikiu žmogaus organizmui. Daugybe mokslinių tyrimų įrodyta, jog tas poveikis nėra toks malonus, kaip minėtų produktų skoniai. Bet... Skaityti daugiau
Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų. Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų... Skaityti daugiau
Vasarą, ypač kepinant karščiams, itin griežtai būtina laikytis higienos, maisto gaminimo, produktų laikymo reikalavimų. Svarbu saugotis, kad ant rankų, produktų ir paviršių nepatektų patogeninių mikroorganizmų, kurie gali sukelti sveikatos sutrikimus. Skaitykite... Skaityti daugiau
Pasak legendos Prancūzijos hercogo Rišeljė virtuvėje iš nusivylimo gimęs padažas, majonezas, šiandien vienas populiariausių pagardų ant lietuvių stalo. Prieš Velykas siūlome paeksperimentuoti. Šį kartą apie majonezo gamybą namuose. Skaityti daugiau
Visame pasaulyje jau kone savaime suprantamas, o ir Lietuvoje, tarp maisto kokybe ir virtuvės lygiu lyderiaujančių restoranų, sparčiai populiarėja atsakingas maisto žaliavų pasirinkimas - kuomet produktams ir jų kokybei keliami griežti ir aukšti reikalavimai. Viena... Skaityti daugiau
Pastaraisiais metais kokybiško alyvuogių aliejaus paieškos tampa svarbios vis didesniam ratui, savo sveikata, grožiu ir, žinoma, skaniais virtuvės kūriniais besirūpinančių, žmonių. Variantai tokie įvairūs, kad kartais tampa sunku pasirinkti. O dar jei galvoje... Skaityti daugiau